NHL

Hat góllal szomorította el a címvédőt a Buffalo - videó

  • Molnár Dávid

Újabb győzelmével már csak kettő választja el az NHL csúcstól a Detroit Red Wingst a hazai pályán zsinórban elért sikerek kategóriájában. Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság szerdai játéknapján a Detroit 4-2-re nyert, a Buffalo pedig 6-0-val küldte haza a csoportriválisát, a Boston Bruinst.

Lindy Ruff sérülése megihlette a Buffalót

Lindy Ruff, a Buffalo Sabres vezetőedzője az edzésen elszenvedett sérülései miatt a lelátóról kényszerült megtekintenie, hogyan boldogul csapata a címvédő Boston Bruins ellen. Látva a játékosai pazar teljesítményét a tréner viccesen megjegyezte, hogy bármikor elszenved még egy ütközést, ha a gárda hasonlóképp reagál.

Drew Stafford gólját ünnepli a Sabres

Ryan Miller fantasztikus formával köszöntötte lábadozó mesterét a lelátón, az amerikai olimpikon 36 védést bemutatva ért el shutoutot, míg a Sabres csatárai hat góllal tömték ki a bostoni kapusokat. Tim Thomas és Tuukka Rask sem úszta meg 3 bekapott gól alatt a mérkőzést, a Boston pedig az idei szezon egyik legcsúnyább vereségén van túl.

„Jó ideje már, hogy hasonló vereségben volt részünk. De talán így a legjobb. Talán ettől végre felébredünk, és ráeszmélünk, hogy sokkal jobban kell játszanunk, és senkit sem vehetünk fél vállról” – nyilatkozta Milan Lucic, aki értelemszerűen csalódott volt a mérkőzést követően.

A címvédő január 10-12 óta nem nyert zsinórban két meccset, akkor a Montrealt és a Winnipeget fektették két vállra, de az azóta eltelt 12 mérkőzésen 5-6-1-es mérleget produkáltak a Bocsok. Ezzel szemben a Sabres pont, hogy kezd magához térni, az elmúlt öt találkozójukból csupán 1 pontot vesztettek el.


Gagner két gólja is kevés volt a Detroit elleni sikerhez

Sam Gagner továbbfolytatja elképesztő szériáját, a Detroit ellen sem maradt pont nélkül. Két gólt vágott a Red Wingsnek, mellyel az Edmonton Oilers kiegyenlítette a mérkőzést a harmadik harmad közepe előtt, de végül a Red Wings veteránjai megrázták magukat, és 4-2-re győztek a kanadai együttes ellen. Ettől függetlenül Gagner-nek az utóbbi öt mérkőzésen 15 pontja van, ami azt jelenti, hogy az idei termésének majdnem a felét az all-star szünet óta szerezte meg.

A Detroitnak ez volt sorozatban a 18. hazai sikere, amellyel 21-2-1-re javították már az amúgy is elképesztő hazai mérlegüket. Már csak két győzelem választja el az NHL-es csúcs beállításától, melyet az 1929-30-as Boston Bruins, illetve az 1975-76-os Philadelphia Flyers tart egymás után 20 megnyert találkozóval.

„Ez a hazai győzelmi széria nagyon egyedi” – értékelte csapata mostani sorozatát Drew Miller, aki a találkozó győztes találatát szerezte. „Nem hiszem, hogy úgy megyünk ki a jégre, hogy ’Hé, most már csináljuk meg ezt a csúcsot!' Inkább úgy vélem, hogy meg akarjuk alapozni a játékunkat hazai pályán, hogy estéről estére úgy játsszunk, ahogy az tőlünk elvárható.”

A Detroit a vasárnapi, Philadelphia elleni rangadón állíthatja be a csúcsot, feltéve ha előtte legyőzi az Anaheimet a pénteki játéknapon. A két csapat eddigi teljesítményét figyelembe véve azonban ez nem jelenthet majd gondot Henrik Zetterbergéknek.

Kapusteljesítménnyel is megy a Ducksnak

Az All-Star szünet előtt az Anaheim Ducks gólzáporos mérkőzéseken került az ellenfelei fölé, azóta viszont láthatóan megcsappant a góltermésük. A Kacsák szerencséjére időközben a hálóőr, Jonas Hiller összekapta magát, és egy igazi kapus viadalban sikerült csapatát versenyben tartania, és győzelemre vezetnie a Carolina Hurricanes ellen.

Pedig a vendégek kétszer is vezetést szereztek, előbb Tumo Ruutu, majd Eric Staal révén, de a Ducksnak mindkettőre volt még időben válasza. Érezhető volt a két együttesen, hogy a következő gól szerzője nagy bizonnyal eldönti a találkozó kimenetelét, de a rendes játékidőben már nem találták meg az ellenszert a kapusok ellen a mezőnyjátékosok: Hiller és Cam Ward is egyaránt 31 védéssel zárta a három harmadot.

A hosszabbítás pedig biztosította a nézőket arról, hogy a következő találat valóban mindent el fog dönteni, és a hazai szurkolók legnagyobb örömére Corey Perry vállalta el a gólszerzés hálás feladatát. Ez volt a tavalyi gólkirály 23. találata az idén, ugyanakkor csak az első az elmúlt 7 mérkőzésen. Mindenesetre tavaly sem volt sokkal előkelőbb helyzetben, aztán a végén mégis ő ért el egyedül 50 gólt a ligában. Hasonló, illetve még annál is jobb teljesítményre idén is szüksége lenne a Ducksnak, ha csodával határos módon rájátszásba akarnak még kerülni.

Jokinen mesterhármasa győzelmet ért idegenben

Valószínűleg Olli Jokinen is azon játékosok közé tartozik, aki rendkívül megirigyelte Sam Gagner múlt heti teljesítményét, és ha nem is olyan végletekben, de ő is egy megsüvegelendő teljesítménnyel a háta mögött távozott a San Jose Sharks pályájáról. A finn center pályafutása hetedik mesterhármasát érte el, és emellett Jarome Iginla góljánál asszisztált is.

A Sharks három találatig tudta tartani a lépést a vendégekkel, azonban Jokinen mesterhármasát kompletté tevő góljára már nem tudtak válaszolni, köszönhetően Miikka Kiprusoff munkásságának, aki az utolsó harmadban 14 lövést hárított.

A Calgary így már a nyugati playoffért folytatott harc sűrűjében találja magát, csupán 1 ponttal vannak lemaradva a 8. helyezett Minnesota Wildtól.

NHL
118. játéknap
Detroit Red Wings - Edmonton Oilers 4-2
Buffalo Sabres - Boston Bruins 6-0
San Jose Sharks - Calgary Flames 3-4
Anaheim Ducks - Carolina Hurricanes 3-2 h.u.