Kerékpár

Újabb botrány - őrizetbe vették Jeannie Longo férjét

  • MTI

A francia rendőrség szerdán átkutatta a legendás kerékpáros, Jeannie Longo otthonát, a férjét pedig őrizetbe vette annak gyanújával, hogy tiltott teljesítményfokozót, eritropoetint (EPO) vásárolt az interneten.

Egy neve elhallgatását kérő nyomozó azt mondta: az 53 éves Longót tanúként hallgatják majd ki az ügyben. Egy másik forrás szerint férjét,  Patrice Ciprellit, aki egyben az edzője is, azért vették őrizetbe, mert a gyanú szerint az elmúlt két évben rendszeresen vásárolt EPO-t a világhálón.
 
Szeptemberben egy amerikai kerékpáros állította azt, hogy Ciprelli 2007-ben tőle vásárolt EPO-t, az érintett azonban ezt cáfolta és perrel fenyegetett.
 
A helyi kerékpáros szövetség novemberben felmentette a doppingvétség vádja alól az olimpiai és világbajnok Longót, akit kétéves eltiltás fenyegetett, mivel három alkalommal is elmulasztotta a kötelező bejelentkezést, és nem közölte, hogy hol tartózkodik, így a doppingellenőrök nem találták meg.
 
Az első országos bajnoki címét még 1979-ben, az 59.-ket pedig tavaly júniusban megnyert kerekes összesen 14 olimpiai és világbajnoki aranyérmet gyűjtött eddigi pályafutása során. Legnagyobb sikerét 1996-ban, az atlantai ötkarikás játékokon elért első helyével aratta.