Forma-1

Schumacher a tavalyi Mercedesszel oktatta a mezőnyt

  • MTI/63

Michael Schumacher, a Mercedes GP hétszeres világbajnok német versenyzője érte el a legjobb köridőt szerdán, a Forma-1-es csapatok idei első hivatalos tesztjének második napján, a spanyolországi Jerezben.

A 43 esztendős pilóta - aki több mint 130 kört teljesített - a tavalyi Mercedesben ülve 1:18.561 perc alatt ért körbe a 4,42 kilométer hosszú pályán, ezzel több mint egy másodperccel megjavította a 2007-es világbajnok Kimi Räikkönen, a Lotus finn versenyzője által a keddi első tesztnapon megfutott legjobb időt.

Michael Schumacher a Forma-1-es csapatok tesztjén Jerezben 2012-ben.

A második pozícióban - jócskán, több mint fél mp-cel elmaradva Schumacher idejétől - Mark Webber, a konstruktőri vb-címvédő Red Bull ausztrál pilótája zárt, őt a harmadik helyen honfitársa, Daniel Ricciardo, a Toro Rosso fiatal tehetsége követte. Räikkönen ötödik lett, hatodikként a Ferrari brazilja, Felipe Massa végzett, a 2009-ben vb-győztes Jenson Button pedig a nyolcadik időt érte el az új McLarennel.

***

Úgy látszik a visszatérők hete a mostani, a keddi Räikkönen-győzelem után ugyanis a mezőny másik nagy veteránja, a három évadot is kihagyó Michael Schumacher bizonyult a gyakorló mezőny legjobbjának – igaz, még tavalyi autója egy átalakított verziójával.

A már 2012-es konstrukciójukat használó csapatok közül ezúttal már a Red Bull volt a leggyorsabb, Mark Webber villámgyorsan használta ki, hogy minden alkatrésze időben megérkezett a pályára, és bizonyította, a Vörös Bikát igenis 2012-ben is nagyon komolyan kell venni, akár a világbajnoki címért folytatott harcban is.

Keddi írásunkban már volt szó bőséggel a PR-futások okairól, nem is vesztegetnénk rá ezúttal több időd, maradjunk annyiban, hogy élünk a gyanúperrel, miszerint a Mercedesnek is igen fontos volt, hogy már a tesztidőszak elején jelezze szponzorai és szurkolói felé, hogy idén végre számolni kell vele. A képet persze árnyalja, hogy a stuttgartiak még tavalyi masinájukat, a W02-est használják, viszont máris érthetőbbé válik a kissé kusza összefüggés-rendszer, ha latba vetjük a tényt, miszerint Ross Brawnék javarészt a Pirelli abroncsainak megismerésére helyezik a hangsúlyt új konstrukciójuk elkészültéig. Vagyis kénytelen-kelletlen használniuk kell a lágy keverékeket, meg kell nézniük, mit tudnak az időmérő-edzést szimuláló körülmények között a gumik: valószínűleg ennek eredménye ez a mostani, egyébként sehova sem számító részsiker is.

Persze nem szabad eltagadni, hogy a hosszú etapokon is kiválóan ment a Mercedes, Schumacher ráadásul objektív külső szemlélők feljegyzései alapján is remek formában vezetett, hibátlanul, konzisztensen, remek koncentrációval tette a dolgát – valahogy úgy, ahogyan versenykörülmények között egyszer sem sikerült neki az utóbbi két évadban. Egyelőre persze butaság lenne azt gondolni, hogy önmagában ettől még bármi változna az ő, vagy a csapata eredményességét illetően az idei szezonban (annál is inkább, mivel a W03-ast még fotókon sem láttuk, nemhogy a pályán), de jelzésértékű információként elraktározhatjuk magunkban a mondatokat; ilyenekből egyébként is rengeteg felmerül egy mozgalmas teszt-időszak során.

Ilyen például az is, hogy a Red Bull egyelőre nem sokat, vagy még annál is kevesebbet mutat meg magából: Mark Webber ugyan a második napot már kvázi ezüstérmes pozícióban zárta, mégis elejtett egy fél mondatot a nap végén adott nyilatkozatában miszerint „pontosan tudjuk, mire is lenne képes az autónk, nem okozott nekünk nagy meglepetést.” Ebből ugye két dolog következik: egyrészt, hogy a címvédő istálló rendkívül magabiztos, másrészt pedig, hogy erősen titkolózik és elsősorban a hosszú etapokra koncentrál, mintha kínosan ügyelne arra, hogy még véletlenül se adja jelét annak, hogy esetlegesen fölényt élvez a rivális csapatok fölött. Persze a dolog erősen kétélű, ember legyen a talpán, aki megmondja mennyire erős egymáshoz viszonyítva a Lotus, a McLaren, vagy a Ferrari – következésképpen tehát a Red Bullt is lehetetlen ezekhez az istállókhoz viszonyítani teljesítmény tekintetében.

Kedd után ismét nagyon erős volt a Toro Rosso, Daniel Ricciardo a harmadik helyen zárta a gyakorlást, holott ő sem elsődlegesen a rövid etapokra épített – többféle gumikeveréket is kipróbált, sőt, volt egy 16 és egy 19 körös stintje is. Hasonlóképpen zárt erős napot a Force India is, ráadásul Vijay Mallya csapatában két pilóta is lehetőséget kapott, délelőtt ugyanis egy huszárvágással Jules Bianchit, a gárda tesztpilótáját vetette be a gárda, a francia ráadásul nem is vallott szégyent, az istálló bevallása szerint képes volt tapasztalataival, megfigyeléseivel lendíteni a gárdán. Ráadásul összesítésben gyorsabb is volt mint Di Resta – úgyhogy nyugodtan mondhatjuk, parádésra sikeredett a félhivatalos F1-es bemutatkozás.

Az első napon mindenkit maga mögé utasító Kimi Räikkönen szerdán kissé haloványabb volt, csupán az ötödik legjobb időt futotta meg, ráadásul többször is hibázott – az egyik kicsúszása után még az edzést is le kellett állítani piros zászlóval. Ennek ellenére a csapat hivatalos nyilatkozatai alapján jó munkát végzett, egyenletesen futotta meg a hosszabb etapokat (a köridők tanulságai alapján nagyon is jó tempóban), és a néhány rövidebb stintre is összekapta magát. Összességében a finn nagy kedvvel tért vissza az F1-be, látszik rajta, hogy teljesen elhivatott, minden gondolata a munka és a versenyzés körül forog; ez pedig 32 évesen azért még bőven elég lehet egy fokozatos, de sikeres visszaszokáshoz.

Button és Massa a két hagyományos „nagycsapat” képviseletében továbbra sem brillírozott feltűnően – ennek persze oka is van, mindkét együttes a gumik állapotát figyeli elsősorban, nem győzik úton-útfélen lenyilatkozni, nekik márpedig a felkészülés jelen szakaszában egyáltalán nem számít az eredmény.

Továbbra is látványosan szenved viszont a Williams, Pastor Maldonado szinte az egész délelőttöt kénytelen volt kihagyni, ráadásul a csapat hivatalosan meg sem indokolta, hogy miért. A frissiben leleplezett grove-i versenygép tehát úgy tűnik, egyelőre felettébb sebezhető…

Nem úgy mint a Sauber, vagy a Caterham konstrukciója: a két kiscsapat szerdán is több, mint 200 kört tett meg együtt, igaz, a svájciak színeiben lehetőséget kapó Sergio Perez vesztegelt néhány órát a boxban délután az üzemanyagellátó-rendszer meghibásodása miatt. Kovalainen viszont 139 körével magasan nyerte a megbízhatósági és szorgalmi versenyt, külön örömre adott okot ráadásul a csapat háza táján az is, hogy az autóba első ízben beszerelt KERS-rendszer hibátlanul vette az akadályokat, és látványosat gyorsult vele az autó.

A világbajnoki címvédő német Sebastian Vettel először pénteken próbálhatja ki az idei Red Bullt. A jerezi teszt szombaton zárul, ezt követően február 21-től 24-ig Barcelonában, majd március 1. és 4. között szintén a katalán város közelében található Circuit de Catalunyán gyakorolnak a versenyzők.

Az idei vb első futamát, az Ausztrál Nagydíjat március 18-án rendezik Melbourne-ben.