Afrikai Nemzetek Kupája

Összejön-e az álomdöntő vagy botlanak a nagyok?

  • 63/MTI

Az elődöntőket rendezik szerdán a Gabonban és Egyenlítői-Guineában zajló labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupáján, a két párharc alapján a szombati döntőben létrejöhet az Elefántcsonpart-Ghána álomdöntő.

Zambia - Ghána 17.00
Tv: Eurosport
Hatharom-tipp: Ghána

A nap nyitómérkőzésén Zambia válogatottja csap össze a fekete csillagokkal, vagyis Ghána legjobbjaival. Goran Sztevanovics csapata játékoskerete miatt jóval esélyesebbnek számít a 17 órakor kezdődő mérkőzésen, de Zambia olyan könnyedén jutot túl a negyeddöntőben Szudánon, hogy hiba volna őket bárkinek is lebecsülnie. A ghánaiak Tunézia ellen nagyon gyengén futballoztak,  végül csak a hosszabbításban sikerült nyerniük, de az is igaz, hogy most gyengébb riválissal kelle megküzdeniük.

Zambia szakvezetője, szintén tisztában van azzal, hogy válogatottja csekély továbbjutási eséllyel várja a legutóbbi vb-n negyeddöntős Ghána elleni párharcot.
 
"Az elmúlt években Ghánáé a legjobb együttes Afrikában, így meglepetés lenne, ha nem nyerné meg a kontinenstornát" - mondta Herve Renard, Zambia mestere, aki hozzátette: csapatának igazán különlegeset kell alkotnia ahhoz, hogy győzzön.

Várható kezdőcsapatok
Zambia: Mweene - Mulenga, Himonde, Kasonde, Musonda - Sinkala, F. Katongo - C. Katongo, Mbesuma, Chansa - Mayuka
Ghána: Kwarasey - Inkoom, Mensah, Vorsah, Boye - Asamoah, Badu, Annan, Ayew - Asamoah Gyan

 

Elefántcsontpart - Mali 20.00
Tv: Eurosport
Hatharom-tipp: Elefántcsonpart

E párharc után következik majd az Elefántcsonpart-Mali találkozó, ahol jóval nagyobb küzdelem várható. Az elefántcsontpartiak, vagy ahogy Alain Giresse, Mali szövetségi kapitánya nevezte őket, a kontinens braziljai számítanak jóval esélyesebbnek a két válogatott szerdai elődöntőjébe

"Nagyon óvatosnak kell lennünk, de kihívásként tekintünk a találkozóra" - mondta a francia szakember, aki szerint az egész mezőny legerősebb keretével rendelkezik soron következő riválisuk.

Az is Elefántcsontpart mellett szól, hogy a negyeddöntőben könnyedén, háromgólos győzelemmel lépett túl a társházigazda Egyenlítői-Guineán, míg Mali büntetőpárbajban múlta felül a másik rendezőt, Gabont, így előbbi együttes vélhetően pihentebben lép majd pályára.

A négy állva maradt gárda közül Ghána négyszer, Elefántcsontpart pedig egyszer bizonyult a legjobbnak a torna történetében, míg Zambia és Mali egyszer sem - előbbi két, utóbbi egy döntőt bukott el.

Várható kezdőcsapatok
Elefántcsonpart: Barry - Lolo, K.Touré, Bamba, Tiene - Gosso, Y Toure, Tiote - Kalou, Drogba, Gervinho
Ghána: Diakite - Coulibaly, Tamboura, Berthe, Kante - A. Traore, Keita, Kone, M. Traore - Maiga, Diabate