NHL

Elmaradt az ördögűzés New Yorkban - videó

  • Molnár Dávid

Az atlanti csoportban felborultak az erőviszonyok az észak-amerikai jégkorongbajnokság (NHL) 117. játéknapján. A New Jersey egy héten belül másodszor verte le a csoport és keleti első New York Rangerst, míg a New York Islanders Philadelphiában győzedelmeskedett szétlövésekkel. A Washington ismét a délkeleti csoport élén tanyázik, miután 4-0-ra verte a Floridát a csoportrangadón.

Meg nem adott gól lett a Rangers veszte

Egy héten belül másodjára akaszkodott egymásnak a két atlanti csoportbeli rivális, a New Jersey Devils és a New York Rangers, ezúttal utóbbi otthonában, a Madison Square Gardenben. Mindkét csapat jó formának örvendett a találkozó előtt, az Ördögök zsinórban négyet nyertek, míg a Rangers 5-2-es győzelmet aratott a csoportmásodik Philadelphia Flyersszel szemben.

David Clarkson újabb góllal gyarapította karrierjének legjobb idényét az első harmadban, és egy ilyen kiélezett meccsen, Martin Brodeurrel és Henrik Lundqvisttal a kapukban, várható volt, hogy nüánsznyi különbségek fognak dönteni. Így is történt.

Martin Brodeur hárít

A Rangers 3 másodperccel a vége előtt betalált, de a gólt azonnal érvénytelenítették a bírók, miután úgy ítélték meg, hogy Marian Gaborik szabálytalankodott a Devils kapusával a találat előtt. Valójában a Devils védője, Anton Volchenkov is hozzásegítette a szlovák csatárt, hogy az Brodeurbe ütközzön, de a bírók nem voltak meggyőződve Gaborik ártatlanságáról, így Brodeur karrierjének 117. shutoutját ünnepelhette (NHL-rekord), valamint az elsőt az idei szezonban.

„Bemutattam a védést, és azt követően az emberek körülzárták a kapumat. Aztán láttam meg a korongot magam mögött. Nyilvánvaló volt. Mindkét kezével hátralökött. Biztos vagyok benne, hogy jól fújtak. Valószínűleg panaszkodni fognak az ítélet miatt, de ez ilyen” – emlékezett vissza az utolsó pillanatokra a Devils kapusa. Marian Gaborik természetesen másképp reflektálta az esetet.

„Próbáltam az ütőmet a jégre tenni, majd megállni. Aztán belelökött a kapusba. Ha tényleg belerohantam volna, nem lenne egy szavam se, de megpróbáltam megállni és erre belelökött Brodeurbe. A hosszabbításban játszhatnánk most.”

A megkérdőjelezett ítélet tehát a Devilsnek kedvezett, és ezzel immáron 5 mérkőzés óta nem akadtak legyőzőre Brodeurék, ami önmagában is nagy fegyvertény lenne, de úgy még inkább az, ha a legyőzött ellenfelek kilétét is figyelembe vesszük: Rangerst vertek kétszer, valamint a Philadelphiát és a Pittsburghöt is, a gyenge Montreal mellett.



Ha egy üzlet beindul

Nem sok babér termett a New York Islandersnek az elmúlt években a Philadelphia Flyers ellen, de ha már az előző hónapban megszakadt ez a sorozat, John Tavaresék most már mindent megtesznek, hogy megforduljon a kocka, és a Flyersnek legyen a következő időszakban hasonló vesszőfutása. Jevgenyij Nabokov 45 védéssel járult hozzá csapata győzelméhez, amit végül aszétlövésekkel harcolt ki a fiatal együttes. Ez volt az Oroszországból visszatérő kapus 52. shutoutja pályafutása során.

A szétlövéseknél az Islanders esélyt sem adott a Flyersnek, Frans Nielsen és John Tavares is betalált, míg Nabokov az Islanders kapujában hibátlan maradt a rávezetések során is. Ezzel folytatja a kisebbik New York-i csapat a 18 meccs óta tartó menetelését, mely alatt 11-5-2-es mutatóval büszkélkedhetnek.

Ovecskinék a csoport élére lőtték magukat

Tovább folytatódik a rapszodikus teljesítmény a Washington Capitals részéről. Egy héten belül másodjára találkoztak a csoportelső Florida Panthersszel, múlt héten azonban 4-2-re kikaptak a fontos csoportrangadón. Ezúttal a csapatkapitány, Alexander Ovecskin tett róla, hogy másképp alakuljanak a dolgok.

Az orosz zseni duplázott, Tomas Vokoun pedig lehúzta a rolót, 42 lövést hárítva ért el shutoutot a cseh portás. A Washington így egy ponttal megelőzte vetélytársát a csoportban, azonban a Floridának még van egy meccs előnye, amit ha győzelemmel abszolválnak, akkor visszaszerzik a vezetést. Mindenesetre egyre valószínűbb, hogy a két csapat közül csupán az egyik fog rájátszásba kerülni, ha mindkét együttes folytatja inkonzisztens teljesítményét.

Bajban a Chicago

Sorozatban hatodik mérkőzését bukta el a Chicago Blackhawks, mely az All-Star szünet óta egyáltalán nem úgy játszik, ahogy egy nyugati top csapattól elvárható lenne. A vereségek gyűlnek, de ami még rosszabb, hogy sok góllal kapnak ki – az Edmonton elleni 8 bekapott találat után ezúttal egy ötöst kaptak a Colorado otthonában.

Pedig megvolt rá az esély, hogy végre pontot tegyenek szenvedéseinek végére, de 2-2-es döntetlennél az újonc Gabriel Landeskog keze villant, és nem valamelyik Blackhawks sztáré. David Jones további két gólt adott hozzá a Colorado termésének, mellyel 5-2-re nyertek a denveriek.

Az Avalanche 5 mérkőzés után nyert először, míg a Chicago a mostani rossz formájának köszönhetően visszacsúszott a hatodik helyre nyugaton, pedig nem is olyan rég még vezették a főcsoportot.

A játéknap további mérkőzései

Todd Richards vezetőedző győzelemmel tért vissza egykori kenyéradójához, a Minnesota Wildhoz a Columbus Blue Jackets csapatával. Bár Richardsszal sem olyan fényes a mérlege a Kék Kabátosoknak, valószínűleg hálás a játékosainak, hogy a reváns eme legkifinomultabb módját megadták neki.

Jól megy a szekér a Los Angeles Kingsnek, ha sikerül 3 gólt lőniük egy meccsen, amikor is 15-0-1 a mutatója a Királyoknak. Pechjükre, és érthetetlen módon, eddig csupán 16 alkalommal érték el a háromgólos határt, a mostani, Tampa Bay elleni sikerrel együtt.

Carey Price üde színfoltot jelent a Montreal katasztrofális idényében. Két nappal a Winnipeg ellen elért shutoutja után újabb erős teljesítménnyel, 32 védéssel harcolta ki a szétlövést a Pittsburgh ellen csapatának, ahol a kanadaiak végül a vendég együttes fölé kerekedtek. Ez volt csupán a második diadaluk rávezetésekkel 9 alkalomból.

Brian Elliott szintén magabiztos teljesítménnyel rukkolt elő volt csapata ellen a kanadai fővárosban. Elliott 28 védést mutatott be, 16-5-2-re javítva mérlegét az idei szezonban. David Perron két gólt vállalt az idegenbeli győzelemből.

Fontos nyugati rangadón diadalmaskodott a Vancouver Canucks a Nashville otthonában. A 3-3-ra végződő rendes játékidőt követően az ötperces ráadás sem hozott újabb találatot, így hát szétlövésekre került sor, ami csak a hatodik körben dőlt el. Alex Edler betalált, míg a hazaiak részéről Colin Wilson elvétette a kaput, a Vancouver pedig 1 pontra megközelítette a nyugati első Detroitot a tabellán.

A Phoenix valóban elkezdte a felzárkózást a nyugati playoffért folytatott versenyben. Miután a San Josét és a Detroitot is legyőzték, ezúttal a Dallas volt a soros, ahonnan egy könnyed győzelemmel távoztak a Prérikutyák.

Phil Kessel ismét betalált a Toronto színeiben, de egyedüli gólja kevésnek bizonyult a Winnipeg két találata ellen. A Jets bár megszenvedte a legutóbbi hat mérkőzéses idegenbeli túráját, hazai pályán, teltházas közönség előtt továbbra is jól teljesít.

NHL
117. játéknap
Philadelphia Flyers - New York Islanders 0-1 szétlövésekkel
Columbus Blue Jackets - Minnesota Wild 3-1
New York Rangers - New Jersey Devils 0-1
Washington Capitals - Florida Panthers 4-0
Tampa Bay Lightning - Los Angeles Kings 1-3
Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins 3-2 szétlövésekkel
Ottawa Senators - St. Louis Blues 1-3
Nashville Predators - Vancouver Canucks 3-4 szétlövésekkel
Dallas Stars - Phoenix Coyotes 1-4
Winnipeg Jets - Toronto Maple Leafs 2-1
Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks 5-2