Sportdiplomácia

Budapesten mutatja be pályázatát Uruguay és Argentína

  • MTI
megosztom

Argentína és Uruguay a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) májusi, Budapesten sorra kerülő kongresszusán mutatja be közös pályázatát a 2030-as világbajnokságra.

"Egyelőre egyetlen másik ország sem jelezte érdeklődését az esemény megrendezésére, így mindenkivel szemben előnyben vagyunk" - mondta Sebastian Bauza, az uruguayi szövetség elnöke, aki hozzátette, nem lehet elég korán kezdeni a pályázattal kapcsolatos munkát, mert rengeteg teendő akad egy vb lebonyolítása kapcsán. A sportvezető megjegyezte, szóban már mindkét ország kormánya jelezte, hogy a kandidálás mellett áll, ugyanakkor azt is elárulta, Joseph Blatter FIFA-elnök szintén támogatásáról biztosította a jelentkezési szándékot a múlt hétvégén, a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség közgyűlésén.

Az első világbajnokság 100 éves évfordulóján akar a két dél-amerikai ország közösen rendezni - Grafika: argentinauruguay2030.com

A kétszeres világbajnok (1930, 1950) Uruguay 1930-ban, míg a szintén kétszeres vb-aranyérmes (1978, 1986) Argentína 1978-ban adott otthont világbajnokságnak. Előbbi azért szeretné különösen megkapni a rendezési jogot, mert akkor az első vb centenáriumát rendezőként ünnepelhetné. A vb-t 2014-ben Brazíliában, 2018-ban Oroszországban, míg 2022-ben Katarban rendezik. A további vb-k helyszínkijelölésének időpontjáról még nem döntött a FIFA.

megosztom