Heti 6:3

Születésnap, felszabadulás, értékmegőrzés, dopping, rasszizmus, halál

  • Maruzsa István

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést tárunk a nagyérdemű elé!

Heti Hatos

1. Erőt, egészséget a Fekete Párducnak és a Tizenkettedik Játékosnak!

Az elmúlt hétvégén ünnepelte a születésnapját az Aranycsapat egykori kapusa, Grosics Gyula és többek között az ő sikereinek legendás kommentátora, Szepesi György. A Fekete Párduc a 86.-nál járt szombaton, az Aranycsapat tizenkettedik játékosaként emlegetett riporter pedig a 90.-nél. A legendák közül sokan nincsenek már köztünk, így még jobban meg kell becsülnünk, hogy ők - és abból a gárdából Buzánszky Jenő - igen, és őszintén kívánunk nekik még jó néhány egészségben gazdag évet!

Cristiano Ronaldo és Fernando küzdenek a Real Madrid és a Málaga mérkőzésén a Primera Divisiónban.

2. Diósgyőrben komolyan gondolják a nemzetközi szereplést

A magyar NB I-ben szereplő csapatok közül eddig a Diósgyőr új igazolása, Fernando Miguel Fernández Escribano tűnik a legnagyobb fogásnak. A 32 éves játékos múltjából az hangzik a legjobban, hogy egykor a Real Madridnál is megfordult, de szakmailag nem ez válhat elsősorban a DVTK előnyére, hanem a 276 spanyol első osztályban játszott mérkőzés valamint a Betisszel elért kupagyőzelem. Fernando az utóbbi fél évben ugyan cspat nélkül volt, de ha komolyan gondolja, hogy honfitársaival képesek lehetnek nagy dolgokra, akkor könnyen a magyar bajnokság kiemelkedő játékosai közé kerülhet, és nagy sikereket érhet el a csapatával. A diósgyőri vezetők a nemzetközi szereplésről, az Európa Ligáról álmodoznak, és egyelőre úgy tűnik, jó úton haladnak.

3. Felszabadított magyar játékosok

Néhány válogatott labdarúgónak nagy sikereket hozott a január, de nem elsősorban a pályán, hanem az átigazolások terén. Ugyan Koman Vladimir, Elek Ákos, Priskin Tamás és Németh Krisztián sem lett világverő csapat játékosa, de mindegyikük olyan együtteshez került, amelyben kötelező kiharcolniuk az állandó tagságot, így az utóbbi idők mellőzöttségét végre maguk mögött tudhatják, és egyénileg sokat fejlődhetnek. Koman a jelenleg a francia másodosztályban szereplő Monacóban mutathatja meg, hogy a Sampdoriánál igazságtalanul bántak vele az utóbbi másfél évben, Elek a török Eskisehirsporban állíthatja helyre az elmúlt hónapokban a Videotonnál megtépázott renoméját, Priskin az orosz másodosztályú Alanyija, Németh pedig a holland Waalwijk gólvágója lehet. Mindegyikük megkapta tehát a lehetőséget, hogy az utóbbi időben félresiklani látszó karrierjüket a megfelelő irányba tereljék, és innentől remélhetőleg már csak rajtuk múlik a dolog.

Görbicz Anita győri óvodásoknak mesél 2011-ben

4. Görbicz Anita örökre győri marad

A magyar női kézilabda-válogatott és a Győri Audi ETO 28 éves játékosa 2017-ig meghosszabbította a szerződését klubjánál, így azt már biztosan kijelenthetjük, hogy a legjobb éveit a jelenkor legjobb magyar csapatánál tölti, de az is meglepő lenne, ha nem a Kisalföldön játszaná le az egész karrierjét. A zöld-fehérek csapatkapitánya ráadásul nem csak a jelenre, hanem a jövőre is gondolt, és egy új mentorrendszer főszereplőjévé válik a klubnál. Alapított ugyanis egy ösztöndíjat, aminek köszönhetően, minden évben kiválaszthat egy játékost a Győr utánpótlásából, akit öt esztendőn át anyagilag is támogathat, emellett pedig a fiatal játékosok egyéni fejldésében is szerepet kíván vállalni különedzésekkel és jó tanácsokkal.

5. A New York Giants ezúttal megérdemelten nyerte a Super Bowlt

Eli Manning 2008-ban egyszer már elszomorította a New England rajongóit, amikor az addig tökéletes mérleggel rendelkező Patriots-ot a nagydöntőben állította meg. Őszintén szólva a Giants akkor győzelme látszatra leginkább a szerencsének volt köszönhető. Igaz, hogy Tom Bradyék nem hozták az addig mutatott parádéjukat, hiszen csak 14 pontot tudtak szerezni, de Manningék utolsó percekben bemutatott fordítása leginkább a hosszú, mázlival lehúzott átadásokról marad emlékezetes.

Ezúttal más volt a helyzet. A Patriotsnak ugyan volt két remek negyede, de a Giants és a csapaton belül Eli Manning volt az, akin az egész meccsen érződött a nyugalom és a stabilitás. A konzervatív - a vezetőedzőre, Tom Coughlinra jellemző - játékhívások miatt ugyan többször is elakadtak az end zone közelében, és nem Manning döntötte meg a két irányító közül Joe Montana passzrekordját (Brady sorozatban 16-szor passzolt sikeresen), de ő volt az, aki nem hozott rossz döntéseket, aki minden fontos helyzetben oda tette a labdát, ahova éppen kellett, és aki a csapata igazi vezérének látszott. Négy éve kicsit olyan volt, mint akit valami szélvihar befújt egy nagy stadionba, és ott valaki azt mondta neki, hogy dobálja azt a tojás alakú izét, most azonban már pontosan tudta, hogy hol van, és azt is, hogy mit miért csinál. Így az MVP-címet is teljesen megérdemelte.

6. Alberto Contadort eltiltották

Sajnálatos, hogy a kerékpársport akkora bajban van, amekkorában, lehet, hogy soha nem is fog kimászni belőle, de aki doppingol, az csal, és aki csal, az bűnhődjön meg érte! Hiba volt, hogy majdnem másfél évig tartott eldönteni, hogy Contador bűnös volt-e vagy sem, de azt minimum furcsának találom, hogy a kerékpárosok felhördültek a hétfői ítélet kapcsán, mondván, mindig csak őket piszkálják, mások is csinálják, és hasonlók. Biztos, hogy igazuk van, de ez nem menti fel sem Contadort, sem a sportág egészét. Inkább csak azt mutatja, hogy rengeteg munka vár még a doppingot üldözőkre. Hogy valaha befejezhetik-e ezt a munkát, az jó kérdés. Mindenesetre egy részsikert szerintem elértek.

Heti Hármas

1. Anglia Eb-szereplésének annyi

Rasszista beszólások miatt áll a bál az angol fociban már hónapok óta. A legújabb fejlemény, hogy John Terryt megfosztották a válogatottban betöltött csapatkapitányi tisztétől, mert állítólag megjegyzést tett a QPR-ban játszó Anton Ferdinand bőrszínére, és az ügy bíróságra került. A szövetségi kapitánynak, Fabio Capellónak nem tetszik a szövetség döntése, az FA egykori elnöke szerint pedig lehet, hogy ezzel a véleményével az olasz szakember megszegte a szerződését. Közben Rio Ferdinand, Anton bátyja, a Manchester United középhátvédje, akinek Terry mellett kéne szerepelni a nemzeti csapatban, kijelentette, hogy egyelőre nem kíváncsi a Chelsea védőjére - aki nem játszott a két együttes hétvégi rangadóján -, így jó kérdés, hogy hogy fog felállni az angol védelem a nyári Európa-bajnokságon. Az viszont szinte biztos, hogy a válogatott szinten a sikereket már elég régóta csak messziről figyelő Háromoroszlánosok ilyen előzményekkel nem sokra mennek Lengyelországban és Ukrajnában.

2. Rend lesz valaha a Vasasnál?

A piros-kék futballcsapat vezetői ugyan bőszen tagadták az elmúlt hónapokban, hogy pénzügyi gondok lennének az együttesnél, de egyre inkább úgy néz ki, hogy igazak voltak a pletykák, közben már az anyaklub elöljáróival is egymás torkának estek, és úgy tűnik, a csapatnál is csak baj van. A menesztett Marijan Vlak helyére kinevezett vezetőedző az elmúlt időszakban többször is élesen kritizálta a játékosait, legutóbb erre az amerikai túrán került sor. Az angyalföldi klubot és a Ferencvárost ugyanis egykor szintén sikeresebb dél-amerikai klubok ellenfeléül hívták meg az Egyesült Államokba, ahol a Vasas a szakember véleménye szerint csúnyán leszerepelt, méghozzá a játékosok hozzáállása miatt. Elég rosszak a kilátások a tavaszi szezon előtt a sűrű alsóházban álló nagy múltú együttes számára.

Egyiptomi tüntető dörzsöli a szemét Kairóban, miután könnygázgránátokat lőttek ki rá rendőrök egy tüntetésen 2012-ben.

3. A futballhuliganizmus újra kimutatta a foga fehérjét

Egyiptomban több mint 70 ember meghalt, és több mint ezer megsérült, mert két focicsapat drukkerei egymásnak estek egy bajnoki után. Az al-Maszri meglepetésre legyőzte az al-Ahlit, a hazai szurkolók (?) pedig ezt úgy ünnepelték meg, hogy nekiestek a vendégjátékosoknak és az ő szimpatizánsaiknak. A beszámolók alapján a rendőrség a legkisebb erőfeszítést sem tette, hogy közbelépjen, a végén pedig már mindenki kivetkőzött önmagából, és addig ütötték egymást az emberek, amíg meg bírtak állni a lábukon. Az egyiptomiak válasza sem volt épp megfelelő az eseményekre, hiszen Kairóban kimentek az utcákra tüntetni, és ott összecsaptak a rendőrökkel.

Valóságos háborús helyzet alakult ki tehát Port-Szaidban és az egyiptomi fővárosban, pedig eredetileg csak egy focimeccset akartak rendezni. Kár, hogy még sokan vannak a világon, akiknek ezek a sportesemények egyenlőek a háborúzással...