Férfi kosárlabda

Rátgéber László megbirkózna az Eb-kvalifikációval

  • MTI

A vasárnap a budapesti Körcsarnokban megrendezett magyar All Star-gála előtt tartott sajtótájékoztatón első ízben állt egyszerre hosszabb időre a média munkatársai elé az újonnan kinevezett férfi szövetségi kapitány, Rátgéber László. A szakember beszélt döntésének hátteréről, a munka "szokatlanságáról" valamint az Európa-bajnoki esélyekről is.

Az újvidéki születésű szakember sikerekben gazdag pályafutása során eddig még nem dolgozott férfi csapatnál, de a magyar válogatott irányítását ennek ellenére sikeres vállalásnak képzeli el.

"Azzal kelek és azzal fekszem, hogy ezt a válogatottat ki kell juttatni az Európa-bajnokságra. Attól azonban, hogy túlértékeljük magunkat, óvva intenék mindenkit - mondta székfoglalójában Rátgéber László. "Én a srácoknak azt mondtam, hogy két dolgot kérek tőlük: az egyik a tisztelet és alázat a munka iránt, ha ez meglesz, akkor azt gondolom, hogy el tudunk indulni egy olyan úton, aminek vége egy erős csapat lesz".

Amikor véglegessé vált, hogy Mészáros Lajost és stábját a sikertelen Eb-kvalifikáció után leváltják posztjáról, a szakember szerint többen is arra bíztatták, nyújtsa be pályáztatát a munkára.

"Azért is döntöttem úgy, hogy pályázok a kapitányi posztra, mivel olyan emberek is bíztattak a magyar kosárlabda sportból, akik számomra fontosak, nagyon elismerem és becsülöm őket. Rögtön tudtam, hogy vár rám egy biológia óra arról, hogy mi a különbség egy nő és egy férfi között. Én ebbe nem mennék bele, mert más különbségek is vannak ebben a munkában. Én úgy éreztem, hogy meg tudok birkózni ezzel a mostanival."

A magyar csapat Horvátországgal és Ausztriával került egy hármasba a kontinenstorna kvalifikációjában, sokan úgy gondolják, ebből a trióból sikerülhet végre a kijutás, de a szövetségi kapitány nem kívánt ezzel még most foglalkozni.

"Az Eb selejtezőcsoportját ismerjük, de nem fogok esélylatolgatásokba belemenni. Nekünk az a célunk, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra. Nem tudni, hogy ki milyen kerettel fog érkezni."