NHL

Ligaelsőt vert a Phoenix - videó

  • Molnár Dávid

Sam Gagner ismét pontot szerzett az Edmonton Oilers színeiben, de ezúttal a nyugat-kanadaiak kikaptak a Toronto Maple Leafs otthonában az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 116. játéknapján. A Phoenix hazai pályán tudott javítani az elmúlt hetek csúf mérlegén, pont a ligaelső Detroit Red Wings ellen, az Anaheim pedig szétlövés maraton után verte a Calgaryt.

Hét már gombócból is sok volt

Martin Hanzal ünnepli második gólját

A Phoenix Coyotes játékosai fellélegezhettek, hiszen az utóbbi egymás elleni hét találkozó után ezúttal ők kerültek ki győztesen a Detroit Red Wings ellen. Történt ez két nappal a San Jose Sharks leverését követően, és talán ez a két nagy skalp helyreállítja a Prérikutyák önbizalmát, amin láthatóan súlyos csorba esett az újév első hónapjában. Az arizonai gárda a januárt 3-5-4-es mérleggel zárta, mely egyáltalán nem segített azon a csapaton, melyet külső tulajdonosjelöltek már évek óta el akarnak költöztetni a sivatagból.

Bár a Phoenix sorsa az eredményektől függetlenül fog alakulni, mégis jobban érezhetik magukat az elmúlt két mérkőzés alapján. Mike Smith 30 védést mutatott be a hazaiak kapujában, Martin Hanzal pedig duplázni tudott, a Coyotes pedig 3-1-re nyert ennek a két jeles teljesítménynek köszönhetően.

„Ez a kettő a főcsoport elitjének legjobb csapatai közé tartozik (a San Jose és a Detroit), és amikor sikerül pontokat szerezni ellenük, akkor olyan pontokra teszel szert, melyekkel más csapatok ritkán büszkélkedhetnek. Nagyon értékes pontokként tekintünk ezekre” – értékelte az elmúlt két győzelmüket Dave Tippett, a Prérikutyák vezetőedzője.

A Phoenixet már csak két pont választja el a nyugati playoffot érő 8. helytől, ahol jelenleg a Minnesota Wild tanyázik 58 ponttal. A Detroit sem kesereghet a vereség ellenére, hiszen 2-2-1-gyel zárták ötmeccses idegenbeli túrájukat, ezt követően pedig a következő hat mérkőzést hazai pályán fogják játszani, ahol már 17 mérkőzés óta nem kaptak ki, és ha folytatódna ez a dominanciájuk, akkor új rekordot is felállíthatnak az NHL-ben.



Kanadai rangadó, torontói sikerrel

A Toronto Maple Leafs nem hisz a 2012-es világvégében, vagy ha mégis, akkor igyekeznek az utolsó évükben valamit lerakni az asztalra a lockout óta tartó eredménytelenségüknek ezzel végre véget vetve. Phil Kessel duplájával a Toronto legyőzte Ontarióban az Edmonton Oilerst, és így már 10-4-1-re javult a Juharlevelesek mutatója 2012. január 1-ig visszamenőleg. Az előző évekkel ellentétben ez a jó széria most kivételesen a tabellán is megmutatkozik, hiszen már a hetedik helyet birtokolják a keleti főcsoportban.

Az első harmadban négy gólig jutottak a csapatok, a 2-2-es állás pedig sok izgalmat ígért a folytatást illetően. Az első edmontoni gólnál Sam Gagner újabb asszisztot ért el, így utóbbi három meccsén 12 ponttal büszkélkedhet a Gretzky-rekordját múlt héten beállító csatár. Ron Wilson, a torontóiak mestere valószínűleg felhívhatta játékosai figyelmét, hogy nem lehet könnyedén venni ezt az Oilerst, főleg az előző meccsek eredményeinek tükrében, és Kesselék vették a lapot, a következő harmadban három góllal is kitömték Devan Dubnykot, miközben James Reimer, aki túltette magát azon, hogy két kapott találat nélküli meccset követően megrezegtették a hálóját, a hátralévő időszakot magabiztosan abszolválta a Maple Leafs kapujában.

8 kör döntött Anaheimben

Maratoni szétlövéseknek lehettek tanúi a kilátogatók Anaheimben, ahol a hazai Ducks és a vendég Calgary Flames 8 körön keresztül próbált a másik felé kerülni. A győztes találat végül Niklas Hagman nevéhez fűződött, mellyel a hazaiak mind a két pontot bezsebelték nyugati riválisuk ellen, és egyben ez volt zsinórban a 14. hazai győzelmük a Flamesszel szemben. Utoljára 2004-ben tudtak Jarome Iginláék mind a két ponttal távozni a Honda Centerből.

Míg a Ducksnak jól jönnek az ilyen önbizalom-növelő győzelmek a konferencia magasabban jegyzett csapatai ellen, addig a Flames playoff esélyeinek egyáltalán nem tesznek jót az ilyen ponthullajtások. A kanadai együttes három ponttal van lemaradva a Minnesota Wildtól, és már csak 29 meccsük van hátra, hogy két év után ismét visszatérjenek a rájátszásba. A Flames csupán 1998 és 2000 között maradt le három egymást követő évben a playoffról, akkor a mostani vezetőedző, Brent Sutternek Brian nevű bátyja dirigálta az albertai együttest.

NHL
116. játéknap
Toronto Maple Leafs - Edmonton Oilers 6-3
Phoenix Coyotes - Detroit Red Wings 3-1
Anaheim Ducks - Calgary Flames 3-2 szétlövésekkel