Női vízilabda

Kanadai-magyar közös kalap az olimpiai selejtezőben

  • MTI

A harmadik kalapba került - Kanadával együtt - a magyar női vízilabda-válogatott az áprilisi olimpiai selejtezőtorna csoportjainak jövő vasárnap esedékes sorsolása előtt.

A "bronzos" kategóriába Merész András alakulatát a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) sorolta be - derült ki kedden a FINA honlapjának híréből.

A visszalépések miatt végül is kilenc nemzeti együttest felvonultató tavaszi, trieszti "szűrőeseményről" az első négy lehet ott a londoni nyári játékokon, s míg a "kalaptárs" észak-amerikaiakkal nem, több roppant erős európai csapattal nagyon is összekerülhet az olaszországi  kvalifikáción a januári, hollandiai Európa-bajnokságon harmadik magyar válogatott. Így az első kalapból csoportriválisnak kaphatja vagy az Eb-címét éppen Eindhovenben elvesztő, a magyarokkal szemben a bronzmeccsen alulmaradt oroszokat, vagy az elődöntőben felette diadalmaskodó, aktuális világbajnok görögöket, a másodikból pedig vagy az újdonsült kontinenselső olaszok, vagy az olimpiai bajnoki címvédő hollandok jöhetnek. A FINA a negyedik kalapba rakta a spanyolokat és a kazahokat, míg a brazil válogatott egyedül árválkodik az ötödik kalapban.

Magának az április 15. és 22. között esedékes trieszti tornának a sorsolását február 19-én az olimpia városában, Londonban tartják. Az ötkarikás játékok nyolcrésztvevős női vízilabda-küzdelmeire már korábban kvalifikálta magát - mint kontinenselső - az Egyesült Államok, Ausztrália és Kína, Nagy-Britannia pedig alanyi jogon, házigazdaként selejtező nélkül indulhat.