Holland foci

Cruyff nyert, bírósági határozat tartja távol van Gaalt az Ajaxtól

  • MTI

Johann Cruyffnak adott igazat egy amszterdami bíróság, így nem lesz az Ajax Amsterdam főigazgatója nyártól Louis van Gaal.

A nagy múltú holland futballklub igazgatótanácsa tavaly novemberben határozott arról, hogy a csapattal korábban Bajnokok Ligáját nyert szakembert kéri fel a poszt betöltésére, a döntést azonban értetlenkedve fogadta az Ajax történetében ugyancsak meghatározó szerepet játszó Johan Cruyff, aki maga is tagja a testületnek. Jogi útra azért terelte az ügyet, mert ő nem volt ott azon az ülésen, amelyen a grémium további négy tagja állást foglalt van Gaal kinevezése mellett, mi több, az ülés napirendjén nem szerepelt ez a téma, így Cruyff nem tudhatta, hogy ilyen fontos ügyben kell véleményt formálnia. A bíróság végül megsemmisítette az igazgatótanács döntését.

Cruyff és van Gaal egyébként finoman szólva nem esznek egymás tenyeréből, utóbbi a jelölését megelőzően úgy nyilatkozott: amíg Cruyff a klubban van, ő nem jön.

Ellenlábasa az elmúlt években átszervezte az amszterdami klubot, ennek nyomán a szakmai pozíciókat korábbi meghatározó játékosokkal töltötték be. Van Gaal felkérésének hírét már csak azért sem fogadta örömmel, mert attól félt, hogy érkezésével veszélybe kerülnek a reformok.