Seria A

Alig járnak szurkolók az elavult, öreg stadionokba - helyzetjelentés

  • MTI

Elavult és nézők nélküli stadionokról írt a La Repubblica olasz napilap sportrovata a labdarúgócsapatok létesítményeinek állapotával kapcsolatban.

A rendkívüli hidegben öt nap alatt négy elsőosztályú találkozó maradt el Itáliában az elázott pálya és a fagyos lelátók okozta veszély miatt.    

A Serie A összesen 18 stadionjának életkorátlaga 64 év. Még több, ha nem számítják bele a 2011-ben épített torinói Juventus Stadiont - írta a napilap.

A legrégebbi aréna az 1911-ben megnyitott genovai Luigi Ferraris 23 860 férőhellyel, melyet az 1990-es világbajnokságra újítottak fel. A legújabb a Juventus 41 ezer néző befogadására alkalmas stadionja, melyben a lelátó első sora és a pálya széle közötti távolság 7,5 méter. A létesítményben a mozgáskorlátozottakra is gondoltak, jutott hely parkolóháznak, éttermeknek és egy Juventus-múzeumnak is.    

A stadionok fele a fasizmus éveiben épült, tíz pálya a több mint húsz évvel ezelőtti vb-re újult meg. Az elsőosztályú pályákból csak hét fedett teljesen. A stadionok modernizálásáról és újak építéséről szóló törvényjavaslat tavaly ősz óta hever a római képviselőházban - írta az újság hangsúlyozva, hogy Európában 2008 és 2010 között 25 új stadiont terveztek vagy újítottak fel 4,5 milliárd euró értékben.    


A 73 261 férőhelyes, 1932-ben épített és ötször felújított római Olimpiai Stadion nézőterének több pontjáról nem lehet jól látni a pályát, a stadion körül kevés a parkolóhely. A Roma új tulajdonosa, Tom Di Benedetto  a stadiont "alkalmatlannak" nevezte. Hozzátette, hogy a közönséget csakis "családbarát" stadionnal lehet visszaszerezni.

A milánói San Sirónak a pályája elhasznált. A Milan és az Inter 2016-ig használhatja az önkormányzati stadiont - évente 8,5 millióért -, és azt reméli, hogy itt lesz a helyszíne a 2016-os Bajnokok Ligája-döntőnek.


A cikk szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az olasz stadionok csak 50,7 százalékban telnek meg. Ez nemzetközileg a 17. helyre teszi az itáliai stadionok látogatottságát. Az angliai stadionok 93, a németek 91, a spanyolok 71 százalékban telnek meg.  "Amíg a stadionok régiek, unalmasak és a mérkőzéseket délután három órakor kezdik a szieszta kellős közepén, az olaszok inkább a díványról a tévében nézik a meccset, melyből egyszerre többet is követhetnek" - állapította meg a La Repubblica.