Dopping

A spanyol sajtó nem érti Contador eltiltását - sajtóvisszhangok

  • MTI

A keddi spanyol lapok többsége értetlenül áll a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfői döntése előtt, amellyel doppingvétség miatt visszamenőlegesen két évre eltiltotta az országúti kerékpáros Alberto Contadort a versenyzéstől.

A CAS egyben megfosztotta a kerekest az összes, 2010 nyara óta elért eredményétől, így a 2010-es Tour de France- és 2011-es Giro d'Italia-győzelmétől is.

Spanyol sajtóvisszhangok
El País: "Contador esete azt a benyomást kelti, mintha a doppingellenes harcban káosz és önkény uralkodna. Egyes szervezetek, mint a spanyol szövetség, fel akarták menteni a kerekest, mások pedig a legsúlyosabb büntetés kiszabását kérték. Eltekintve azonban ettől a jogi labirintustól, ez az ügy azt mutatja, hogy Spanyolországban nagyobb a tolerancia a doppinggal szemben, mint más országokban."
El Mundo: "A Sportdöntőbíróság anélkül ítélte el Contadort, hogy tudta volna, mi történt. Minden jogi szakértő, aki elolvassa a döntést, arra a következtetésre jut, hogy Contador eltiltása teljes téboly. A CAS saját magát diszkvalifikálta ezzel az ítélettel."
El Periódico de Catalunya: "Lehet, hogy Contador verziója a szennyezett steak elfogyasztásáról kalandosnak tűnik, de a bíróság indoklása sem kevésbé vakmerő. A bírák nem azért szabtak ki eltiltást Contadorra, mert meg voltak győződve arról, hogy a spanyol doppingolt, hanem azért, mert szerintük gyaníthatóan ez történt. Az ítélet aligha vezet majd a kerékpársport megtisztulásához, inkább csak zűrzavart kelt."
Marca: "A nemzetközi Sportdöntőbíróság elvesztette az eszét. Contador elítélése az abszurditás csúcspontja és egy botrányos rajtaütés. Olyan alapvető jogi fogalmakat sért meg, mint az ártatlanság vélelme. A döntés minden olyan hatóságra csapást mért, amely a sport tisztán tartására törekszik."
As:"Spanyolország megint olyan országnak tűnik, amely tolerálja a doppingot. Azonban nem szabad, hogy ez az eset az egész spanyol sportot diszkvalifikálja. Spanyolországnak komoly problémái vannak a doppinggal a kerékpársportban és az atlétikában. A többi sportágra azonban nem szabad kiterjeszteni a vádaskodást."