IFFHS

Ferguson egy ponttal veri Wengert az elmúlt évtized legjobb edzői között

  • MTI

A skót Sir Alex Ferguson áll az első helyén annak a listának, amelyet hétfőn tett közzé a 21. század edzőinek jelenlegi sorrendjéről a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS.

A Manchester United mestere - a 2001 és 2011 közötti időszakban az IFFHS által szervezett szavazáson kapott voksok összegzése alapján - egyetlen ponttal előzi meg a szintén angol Arsenal francia szakvezetőjét, Arséne Wengert. A lajstromban pillanatnyilag harmadik a Real Madridot irányító portugál José Mourinho.

Az első tízben helyet kapott szakemberek közül nyolcan klubcsapatnál ténykednek, s csak ketten "fértek fel" a listára a válogatottaknál dolgozók közül: nevezetesen a negyedik helyet elfoglaló olasz Fabio Capello, aki Anglia, s a hetedik pozícióban levő spanyol Vicente del Bosque, aki hazája, Spanyolország nemzeti csapatának szövetségi kapitánya.

Érdekesség, hogy a Bajnokok Ligájában címvédő, klubvilágbajnok, s momentán a világ legjobb klubcsapatának számító FC Barcelona mestere, Pep Guardiola csak a 22. a 190 nevet tartalmazó ranglistán.

IFFHS
Az elmúlt tíz év legjobb edzői
1. Sir Alex Ferguson (skót) 166 pont
2. Arséne Wenger (francia) 165
3. José Mourinho (portugál) 154
4. Fabio Capello (olasz) 135
5. Guus Hiddink (holland) 112
6. Carlo Ancelotti (olasz) 108
7. Vicente del Bosque (spanyol) 104
8. Marcelo Bielsa (argentin) 101
... Luiz Felipe Scolari (brazil) 101
10. Rafael Benítez (spanyol) 97