Kerékpár

Andy Schleck nem örül a Tour-címnek, a pályán harcolná ki

  • MTI

Andy Schleck nem örül annak, hogy minden bizonnyal azért kapja meg a 2010-es Tour de France első helyét, mert az eredetileg győztes spanyol Alberto Contadort doppingvétség miatt megfosztották a bajnoki címétől.

"Szomorúsággal tölt el, hogy Contadort eltiltották, mert végig hittem az ártatlanságában" - mondta a luxemburgi kerékpáros a hétfői ítélethirdetés után. "Az egyetlen pozitívum, hogy 566 nap után véget ért a bizonytalanság."
    
Schleck emlékeztetett arra, hogy a 2010-es Touron egymással csatáztak, és ő az országúton kikapott, második lett. Éppen ezért hangsúlyozta: ha megkapja a Tour-címet, akkor is úgy fog hajtani idén, mintha az első győzelmére készülne.
    
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőn vétkesnek találta Contadort, a Tour de France háromszoros bajnokát, akit visszamenőlegesen két évre eltiltott a versenyzéstől, s egyben megfosztott az összes, 2010 nyara óta elért eredményétől, így a 2010-es Tour- és 2011-es Giro d,Italia-győzelmétől is.
    
A spanyol kerékpáros a Tourt 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben, a Giro d,Italiát 2008-ban és 2011-ben, míg a Vuelta a Espanát 2008-ban nyerte meg, ő volt a világon az ötödik, aki mindhárom nagy háromhetes viadalon diadalmaskodni tudott.
    
A Tour történetében ez a második eset, hogy a győztest megfosztották bajnoki címétől. A 2006-os kiírásban a doppingoló amerikai Floyd Landis helyett a spanyol Oscar Pereiro Siót hirdették ki győztesnek.