NHL

Háromgólos győzelmek estéje - videó

  • Molnár Dávid

A Super Bowlra való hangolódásképp csupán délutáni mérkőzéseket játszottak az NHL 115. játéknapján. Csak a Boston tudott nyerni idegenben, a Washington fektették két vállra a Bocsok, míg a New York Rangers fontos csoportrangadót nyert meg a Flyers ellen.

Tovább tart a Rangers dominancia

A Philadelphia javítási vággyal és nagy elvárásokkal érkezett a Madison Square Gardenbe, a New York Rangers otthonába. Járomir Jágrék az idei szezonban még nem voltak képesek nyerni a csoport- és keleti első Rangers ellen, valamint a szombati játéknapon is hazai pályán szenvedtek el vereséget egy másik csoportrivális, a New Jersey Devils ellen, úgyhogy mindenképp pontokkal szerették volna zárni a hetet.

Brandon Dubinsky ünnepli gólját

Egy szokatlan hős bizonyult a Flyers mostani végzetének. Az orosz Artyom Anyiszimov 18 pont nélküli mérkőzést követően góllal és két gólpasszal vetett véget rossz szériájának, Henrik Lundqvist pedig, bár shutout sorozata 182 perc után véget ért, ismét stabil teljesítménnyel járult hozzá a Rangers győzelméhez.

A Rangersnek ez volt zsinórban a hatodik diadala a Flyers felett, és az idei szezonban eddig mind a négy találkozót Lundqvisték hagyták el győztesen. A Flyers pedig egy győzelemmel 1 pontra felzárkózhatott volna a riválisára, de ehelyett a Rangers 5 pontos előnyre tett szert a csoportjában, és a Bostont is három ponttal tartja maga mögött a keleti főcsoportban.

Ilja Kovalcsuk megállíthatatlan

Ezúttal csak 5 gólig jutott a New Jersey Devils egy másik csoportriválisa, a Pittsburgh Penguins ellen. Pedig a Pingvinek kapujában az a Marc-André Fleury kezdett, akivel utóbbi 9 mérkőzését megnyerte a Pittsburgh Penguins. Ennek ellenére Fleuryt már a második harmad elején lehozta Dan Bylsma vezetőedző, miután Dainius Zubrus meglőtte a Devils 13. emberhátrányos találatát a szezonban.

Előtte a hazaiak részéről Anton Volcsenkov is betalált, akinek ez volt másfél szezon alatt az első találata a Devilsnél. A kőkemény orosz bekk 2010 nyarán csatlakozott az Ördögökhöz szabad ügynökként, és összesen 104 mérkőzést kellett várnia, hogy ismét gratulálhassanak neki a csapattársai.

A Pingvinektől csupán két emberelőnyös gólra tellett, a Devils első sora lemosta Jevgenyij Malkinékat a pályáról egyenlő létszám mellett. Malkinék sora -4-ben végzett, míg Ilja Kovalcsuk sorozatban harmadik hárompontos estéjén – délutánján – van túl, és nagy szerepet játszik abban, hogy az All-Star szünet óta – ahol a Devilst egy játékos sem képviselte – veretlenek az Ördögök. Egy hét alatt három csoportriválisuknál is jobbnak bizonyultak Kovalcsukék, és feljöttek egy pontra a csoport harmadik, és keleti ötödik Pittsburghre.

Bostoni hangolódás a Super Bowlra

A New England Patriots szurkolói reménykedhetnek abban, hogy csapatuk követi a címvédő Boston Bruins példáját, és diadalmaskodnak kedvenceik Indianapolisban. Ugyanebben reménykednek Tim Thomasék is, akiknek sikerült javítaniuk a szombati Pittsburgh elleni fiaskón a fővárosban.

Thomas 35 védéssel szomorította el a Washington Capitalsért szorítókat, a kapus sokáig versenyben volt a shutoutért, de a harmadik harmad közepén Marcus Johansson belecsúfított a bostoni hálóőr addigi hibátlan performanszába. A svéd csatár gólja azonban csak a szépítésre volt elegendő, igaz a fővárosiak az egyenlítés reményében lehozták a kapust az extra csatárért, de ez csak újabb bostoni gólt eredményezett: Rich Peverley üres kapus találata alakította ki a 4-1-es végeredményt, mellyel tovább folytatódik a Capitals rapszodikus teljesítménye: Alexander Ovecskinék január közepe óta nem tudnak két meccset nyerni egymás után.

Carey Price eszén nem tudtak túljárni a kanadai rangadón

A Montreal Canadiens ritka győzelmet ünnepelhetett, köszönhetően Carey Price kifogástalan munkásságának. A montreali szurkolók kedvenc hálóőre 23 lövést hárított a kanadai rangadón a Winnipeg ellen, és igaz gólt Scott Gomez zsinórban 52. meccsén sem tudott lőni, de csapattársai, Max Pacioretty, Alekszej Jemelin, valamint Tomas Plekanec elvégezték azt a feladatot, amivel Gomez már több mint egy éve adós: betaláltak.

A Winnipegnek nem került sokba a vereség, igaz nem könnyítették meg saját dolgukat a rájátszást illetően. Továbbra is hat ponttal vannak lemaradva a 8. Toronto Maple Leafstől, azonban kettővel többet játszottak kanadai vetélytársuknál.

NHL
115. játéknap
Washington Capitals - Boston Bruins 1-4
New York Rangers - Philadelphia Flyers 5-2
New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins 5-2
Montreal Canadiens - Winnipeg Jets 3-0