Premier League

0-3-ról állt fel az MU a Stamford Bridge-en

Hihetetlenül fordulatos mérkőzésen 3-3-mas döntetlennel ért véget a Chelsea-Manchester United rangadó az angol labdarúgó-bajnokság 24. fordulójának vasárnapi játéknapján. Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, a Kékek egy szerencsés góllal szereztek vezetést, majd a második felvonás elején két gyors találattal már 3-0-ra elhúztak, de a Vörös Ördögök némi bírói segédlettel visszakapaszkodtak. A City két ponttal vezet a United előtt, a Chelsea zsinórban harmadszor ikszelt.

A címvédő Manchester United 0-3-ról egyenlítve szerzett pontot a Chelsea otthonában az angol labdarúgó-bajnokság 24. fordulójának vasárnapi rangadóján.

A Chelsea az első percekben be tudta szorítani kapuja elé a Manchester Unitedet, de a folytatásban kiegyenlített küzdelem folyta a pályán, itt is-ott is helyzetekkel, de valódi gólveszély egyik kaput sem fenyegette. Ashley Young esése nem ért büntetőt, de Welbeck buktatásánál pirosat is kaphatott volna a debütáló Gary Cahill, a kiállítást és a tizenegyest is megúszta a hazai alakulat. Az első félóra végén Ivanovics a góltól mentette meg a Chelseat, aztán a 36. percben a másik oldalon De Gea és Evans hozott össze egy gólt az ellenfélnek: Sturridge beadása a kapus lábáról Evans mellére, onnan a hálóba pattant (1-0). A kapott gól után óriási iramot diktált a United, ráerőltette akaratát a Chelsea-ra, de nem talált lyukat a tíz emberrel védekező hazaiakon.

A szünet után öt perc alatt háromgólosra hizlalta előnyét a Chelsea: előbb Juan Mata bombázott Torres remek passzát követőn a hálóba (2-0), majd Mata szabadrúgása után David Luiz fejese Rio Ferdinand válláról jutott a kapuba (3-0).

A Vörös Ördögök nem adták fel, a meccs előtt emlegetett mentális fölény éreztette hatását, és Wayne Rooney két büntetőjével felzárkóztak egy gólra (3-2). A másodiknak kissé ajándékszaga volt, de a Welbeck-esés miatt elmaradt pirosat és tizenegyest talán kárpótolta a sors. André Villas-Boas a hajrára beküldte szűrni Oriol Romeut, Ferguson az irányító Paul Scholesszal, illetve (még 3-1-nél) a csatár Javier Henándezzel frissített. Végül utóbbi egyenlített ki az MU-nak, a 84. percben Ryan Giggs beadását fejelte a hálóba (3-3).

A hosszabbításban De Gea védett kétszer nagy bravúrral Mata szabadrúgásánál, illetve Cahill lövésénél. Fernando Torres lassan öt hónapos PL-gólcsendje most sem szakadt meg, adott ugyan egy gólpasszt, de 3-2-nél elszórakozott egy ziccert.

Hatgólos döntetlennel zárult a rangadó, a Manchester United két pontra leszakadt az éllovas Citytől, de most ezzel aligha foglalkoznak, hiszen a Stamford Bridge-en 0-3-ről talpra állni valóban a címvédő mentális erejét mutatja.

Villas-Boas talán nem a legjobban döntött, amikor Daniel Sturridge-et hívta le a pályáról, de a rengeteg hiányzó miatti foghíjas kispad sem támogatta a Chelsea-t, Terry a védelemből, Lampard a középpályáról, Drogba elől nagyon hiányzott. A fővárosiak egymás után harmadszor ikszeltek, maradtak a negyedik helyen, de nyakukban liheg a Newcastle-Arsenal-Liverpool hármas. Csupán az vigasztalhatja őket, hogy az MU tíz év óta nem tud PL-meccset nyerni a Stamford Bridge-en.

Premier League, 24. forduló:
Chelsea-Manchester United 3-3 (1-0)
London, Stamford Bridge, vezette: Howard Webb.
 
Chelsea: Cech - Ivanovics, Cahill, Luiz, Bosingwa - Essien, Meireles, Malouda - Sturridge (Romeu, 70.), Torres, Mata. Cserepad: Turnbull, Ferreira, Hutchinson, Bertrand, Romeu, Piazon, Lukaku. Menedzser: André Villas-Boas.
 
Manchester United: De Gea - Rafael (Scholes, 63.), Evans, Ferdinand, Evra - Valencia, Carrick, Giggs, Young (Hernández, 53.) - Welbeck (Park, 85.), Rooney. Cserepad: Amos, Fabio, Pogba, Scholes, Park, Hernández, Berbatov. Menedzser: Sir Alex Ferguson.
 
Gólszerző: Evans (36. - öngól), Mata (46.), Luiz (50.), illetve Rooney (58., 69 - mindkettőt tizenegyesből), Hernández (84.)
Sárga lap: Torres (31.), Ivanovics (45+1.), illetve Evra (50.)

 

Élő közvetítés:

90+5. perc: Vége a mérkőzésnek. Hihetetlen izgalmakat hozott a rangadó, a Chelsea háromgólos előnyt szórakozott el, a Manchester United a sírból kapaszkodott vissza és szerzett egy pontot.

90+5. perc: Újabb nagy védés De Geától, Cahill löketét tornázta ki a léc alól.

90+3. perc: Carrick távolról akarta meglepni Cech-et, nem jött össze.

90+1. perc: De Gea óriásit védett Mata 23 méteres szabadrúgásánál, kapott is egy simogatást a fejére Rio Ferdinandtól.

90. perc: 4 perce van a csapatoknak, hogy eldöntésk a meccset.

87. perc: Meireles 7 méterről föléfejelt.

85. perc: Welbeck helyett Park a pályán a Vörös Örödögknél.

84. perc: GÓL! Kiegyenlít a Manchester United háromgólos hátrányból! Rooney lövését még kiütötte Cech, majd érkezett balról a beadás Giggstől, az ötösön Hernándezt Cahill és Luiz is csak szemmel őrizte, a mexikói a bal felsőbe bólintott (3-3).

82. perc: 41 ezer néző a Stamford-on a hangosbemondó szerint.

Jól védekezik a Chelsea, az MU türelmesen próbál fogást találni az ellenfélen.

77. perc: Cech indítását Ivanovics csúsztatta tovább Torresnek, akinek első szándékből el kellett volna lőnie a labdát, ehelyett túlcselezte magát.

76. perc: Essien ezúttal pontosabb volt, De Geának kellett kipaskolnia a labdát.

74. perc: Hernández jobbról, hét méterről a hosszú alsó mellé gurított, Welbeck középen várta volna a labdát.

74. perc: Gary Cahill állította meg az újabb United-rohamot.

73. perc: Essien tüzelt jócskán fölé távolról.

70. perc: Oriol érkezik szűrőnek a Chelsea középpályájára, Sturridge-ot váltja.

69. perc: GÓL! Rooney ezúttal a bal alsót választotta, de a cseh kapus is a másik irányba vetődött. Véleményes tizenegyessel jött fel egy gólra a Manchester United, de tegyük hozzá, az első félidőben Cahillnak talán a piros sem lett volna túlzás Welbeck megakasztásánál.

67. perc: Újabb tizenegyest kapott a United, Ivanovics hagyta ott a lábát, Welbecket nem kellett biztatni, hogy elessen benne.

67. perc: Rooney lőtt laposan 17 méterről, Cech védett.

66. perc: Mata lövése gyenge volt, De Geának nem volt nehéz dolga.

63. perc: Paul Scholes váltja Rafel, így Valencia lesz a jobbhátvéd a vendégeknél.

62. perc: Carrick passzolt volna Rooneyhoz, de szerelték.

61. perc: Sturridge szórakozott el egy lehetőséget.

58. perc: GÓL! Rooney a jobb felsőbe vágta, Cech a másik irányba vetődött (3-1).

57. perc: Sturridge rúgott bele Evra lábába, jogos tizenegyes az MU-nak!

56. perc: A második félidő eddig eltelt részében sokkal többet van a labda a Kékeknél.

Szakad az eső a Stamford Bridge-en.

53. perc: Ashley Yong helyére Javier Hernández érkezik.

50. perc: GÓL! Mata jobbról ívelte a kapu előterébe a szabadrúgást, David Luiz már előtte kézzel jelezte a spanyolnak, hogy nyugodta rúghatja neki a labdát, fejese Rio Ferdinand válláról pattant a bal felsőbe (3-0).

50. perc: Evra akasztotta meg Sturridge-ot, sárga.

Két gólocskája mellett a negyedik gólpasszt osztotta ki Torres.

46. perc: 24 másodperc után ismét gólt szerez a Chelsea! Torres jobbról hajszálpontosan ívelt át a túloldalra mata elé, aki az ötösről kapásból a felső léc alá bombázott (2-0). Hiába játszott az első félidőben jól, nagy bajban van a United.

46. perc: a Chelsea kezdte a második félidőt.

45+3. perc: Vége az első félidőnek. Nagy az iram, de sok helyzetet nem láttunk, egy öngóllal vezet a Chelsea, de az eredmény ellenére inkább a United akarata érvényesül. Az eső megeredt a félidő végére.

45+2. perc: Giggs legurította Rooneynak, aki középről, 22-ről rátűzte, Cech szögletre paskolta a labdát, ami veszélytelen.

45+2. perc: Giggs indult volna meg, de megakasztották, jó szögből rúghat szabadot az MU.

45+1. perc: Youngot öklelte fel Ivanovics, sárga.

45. perc: 2 perc a hosszabbítás.

45. perc: Meireles rúgta ki a nézőtérre a labdát Carrick elől a jobb oldali szögletzászló közelében.

43. perc: Megnyomja a United a hajrát, de Cech vezérletével állja a rohamot a Chelsea.

41. perc: Welbeck 14 méterről, középről estében lőtt, Cech reflexből védett.

39. perc: Ashley Young 16-ról, balról tekert a hosszú sarok felé, Cech ujjheggyel még elérte és szögletre tolta a labdát.

37. perc: Sturridge lövésénél védett nagyot De Gea.

36. perc: GÓL! Sturridge az ötös jobb sarkáról cselezett befelé Evra mellett, Maloudához passzolt volna, de a labda Johnny Evans melléről a hálóba pattant (1-0). Szerencsés góllal vezet a Chelsea.

33. perc: Ivanovics lőtte arcon Evrát.

31. perc: Torres kapott sárgát, Evansnek lépett oda rossz ütemben.

29. perc: Ivanovics a biztos góltól mentette meg csapatát, Rooney iramodott meg a jobb oldalon a beragadó Luiz mellett, befelé húzott, majd önzetlenül az érkező Welbeckhez passzolt, a szerb védő az utolsó pillanatban mentett.

27. perc: Egy hajszállal a Chelsea birtokolja többet a labdát (51-49%).

25. perc: Sok az apró, játékot tördelő szabálytalanság, most a Chelsea jöhet szabadrúgással jobbról, amit De Gea kiöklözött.

24. perc: Rafael buktatta Maloudát, a brazil is megúszta lap nélkül.

21. perc: Mata passza után Torres ellőtte 17-ről, de ezt De Gea is megmosolyogta magában.

19. perc: Torres állította meg szabálytalanul Valenciát.

18. perc: Mata bal oldali beívelése a kapujából kilépő De Geáé lett.

17. perc: Young megpattanó lövését könnyedén fogta Cech.

A Chelsea-nél és a Manchester Unitednél is egy-egy spanyol játékosa okozza a problémát, az 50 millió fontos Fernando Torres október óta gólképtelen, honfitársa, az Edwin Van der Sar utódjának  szerződtette David De Gea hibát hibára halmoz az MU kapujában.

14. perc: Ashley Young megúszta a sárgát, Ivanovicsot buktatta, a labdához köze sem volt.

Lüktető a mérkőzés, egyelőre nagy helyzet nélkül. A Chelsea szüntelen próbálkozik közelről és távolról, De Gea-bakira számítva.

11. perc: Welbeck is elesik, Cahill valóban szabálytalan volt, valahol ez pirosat ér, ehelyett kirúgás következik.

10. perc: Bosingwa lövése megpattant, nem okozott gondot De Geának.

9. perc: Ashley Young dobta fel magát a tizenhatoson belül, büntetőt reklamált, de Howard Webb ezúttal jól ítélt.

8. perc: A Chelsea első szöglete veszélytelen volt, a másodiknál De Gea bokszolta ki a labdát.

6. perc: Sturridge egy percen belül kétszer is lövéssel próbálkozott, előbbi elég gyatra volt, utóbbit szögletre blokkolták.

5. perc: Meireles balról tesztelte De Geát, oldalhálót ért a labda.

A kezdőcsapatokat illetően a Chelsea-nél az eltiltott Ashley Cole hiányában José Bosingwa a balhátvéd, Gary Cahill először lép pályára új csapatában, a sérült John Terryt helyettesíti. Michael Essien május 22. után ismét ott van a kezdőben. A vendégeknél visszatért Ashley Young és Wayne Rooney, David Dea Gea védi a kaput, az elmúlt hetekben bizalmat kapott Anders Lindagaard bokájával bajlódik.

2. perc: Az első kapuralövési kísérlet, Rooney lőtt balról, 18-ról szabadrúgást, a a kapu rövid oldala mellé.

1. perc: A Manchester United kezdte a mérkőzést.

Előzmények:

- A Vörös Ördögök már zsinórban négy meccs óta százszázalékosak a Kékek ellen (két bajnoki, illetve két BL-mérkőzés), viszont a Premier League-ben tíz éve nem tudnak nyerni a Stamford Bridge-en.

-  A Manchester City szombaton legyőzte a Fulhamet, ha a Manchester United tartani akarja vele a lépést az élen, nyernie kell Londonban.

- az MU a szezonban mindössze öt pontot veszett idegenben, kevesebbet, mint otthon (7), az élmezőny tagjai ellen csak kétszer nem tudott nyerni: a Liverpool vendégeként ikszelt, illetve a Newcastle győzte le, és három győzelemmel a háta mögött utazik a fővárosba.

- A Chelsea tíz pontot herdált el eddig a Stamford Bridge-en, kikapott az Arsenaltól, a Liverpooltól és az Aston Villától is, az elmúlt két fordulóban két újonc otthonában (Norwich, Swansea) is csak döntetlent játszott - a jelenleg negyedik fővárosiak tizenöt körrel a vége előtt 12 pontos hátrányban vannak a két manchesteri csapat mögött.

16:56 - Köszöntjük Kedves Olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Chelsea-Manchester United rangadó a Premier League-ben!