NFL

Készülnek a Super Bowlra, minden sarkon áll egy rendőr

  • MTI

Az amerikai belbiztonsági minisztérium, a Secret Service, az FBI, a nemzeti gárda, a helyi rendőrség és más biztonsági szervek közös erőfeszítéssel készülnek a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntője, a 46. Super Bowl biztosítására.

"A Super Bowl napján, vasárnap a Lucas Oil Stadion és a Fehér Ház azonos szintű védelemben fog részesülni" - jelentette ki pénteken az NBC-nek Frank Straub, Indianapolis közbiztonsági igazgatója.

A belvárost, beleértve a stadion környékét már napok óta éjjel-nappal, lóhátról, vagy éppen a tetőkön elrejtőzve, egyenruhás és civilbe öltözött rendőrök biztosítják. Az utcákat 85, a gyanús viselkedés kiszűrésére felszerelt szoftverrel ellátott biztonsági kamera pásztázza. Straub szerint a rendszer egyebek között arra is felhívja a figyelmet, ha valaki egy csomagot hátrahagyva próbál meg távozni a helyszínről.

A Super Bowl XLVI emblémája Indianapolisban 2012-ben

A szervezők a vám- és határőrizeti hivataltól hat darab, hatméteres magasságig felemelhető, fűthető bódéval rendelkező megfigyelőtornyot kaptak. Külön berendezések figyelik a biológiai, a vegyi és a radioaktív anyagok esetleges jelenlétét.

A biztonsági előkészületek annak ellenére rendkívüliek, hogy Janet Napolitano belbiztonsági miniszter a héten bejelentette: a hatóságok semmilyen "hiteles és konkrét fenyegetésről" nem tudnak.

A Government Security News című weboldal szerint a repülésbiztonsági ügynökség (TSA) szakemberei több mint 8 ezer árust, parkolóőrt, buszsofőrt és egyéb alkalmazottat részesítettek biztonsági kiképzésben, elsősorban azzal a céllal, hogy jelentsék a hatóságoknak, ha valami szokatlant észlelnek.

A New York Giants és a magyar származású Meskó Zoltánt is foglalkoztató New England Patriots szurkolóit a stadionban való belépés előtt testi motozásnak vetik alá. A nézők semmilyen nagyobb tárgyat nem vihetnek be magukkal. A TSA cáfolta, hogy az arénánál testszkennerek felállítását tervezné, de a repülőtéren használni fogják ezeket a berendezéseket.

A mérkőzésre várhatóan mintegy 40 ezer szurkoló érkezik majd repülővel. A meccs helyszíne, az Indianapolis Colts otthonául szolgáló Lucas Oil Stadion összesen 63 ezer néző befogadására alkalmas.

A fokozott biztonsági intézkedések hétfőig, vagyis a legtöbb szurkoló hazatérésének napjáig érvényben maradnak.