NBA

A Miami belecsúfított a Philadelphia otthoni mérlegébe

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) pénteki játéknapján a Miami Heat a hazai pályán igen jó mutatókkal bíró Philadelphia 76erst verte 20 ponttal. A címvédő szintén otthon kapott ki, az Oklahoma City pedig tovább menetel, ezúttal a Memphist fektették két vállra.

LeBron James 40 pontja szerdán nem volt elegendő a győzelemhez a Miami Heat számára, ezúttal azonban egy dupla duplás teljesítmény meghozta a gyümölcsét. James 19 ponttal és 12 lepattanóval egészítette ki Dwayne Wade 26 pontos estéjét, és a két klasszis vezetésével idegenben gyűjtött be igen értékes győzelmet a Philadelphia 76ers otthonában. A találkozó egészen az utolsó negyedig szoros volt, akkor viszont a Heat egy 15-0-s időszaknak hála kényelmes előnyre tett szert, és végül 20 pontos különbséggel nyert. A Philadelphia csupán harmadszor kapott ki a szezonban hazai közönsége előtt.

Thaddeus Young 16 pontot ért el a cserepadról a Miami ellen.

Csütörtökön a Memphisnek sikerült egy hosszú idegenbeli átkot megtörnie Atlantában, péntek este pedig az Indiana Pacers cselekedett hasonlóan. A gárda 2004-ben nyert utoljára a Dallas Mavericks vendégeként, azonban Paul George oroszlánrészt vállalt abban, hogy ez a sok évre nyúló negatív széria végre véget érjen. George 7 triplát dobott, és karriercsúcsot érő 30 pontjával 98-87-re győzött a Pacers.

Az Oklahoma City nem tud hibázni, a Memphis Grizzlies legnagyobb kárára. Kevin Durant ismét magabiztos produkcióval kápráztatta el közönségét, és hozta lépéselőnybe a véghajrában a csapatát egy triplával a tavalyi nyugati konferencia-elődöntő visszavágóján. Durant a meccs végi triplát megelőzően 5 tripla-kísérletet vétett el, de érezte, hogy előbb vagy utóbb be fog találni a kosárba: „A hárompontosok, melyekkel próbálkoztam, jóknak tűntek, de mégis elvétettem őket. Csak idő kérdése volt mielőtt az egyik beakadt volna. Aztán végül jól dobtam és be is ment.”  Ez volt a Thunder 18. győzelme a szezonban, amivel továbbra is magabiztosan vezeti a nyugati főcsoportot.

Úgy tűnik, hogy sikerült hátuk mögött hagyni Dwight Howardéknak a 4 mérkőzéses vereségsorozatuknak az emlékét. Az Orlando Magic a Cleveland Cavalierst fogadta, és Howard dupla duplájának hála zsinórban másodszor nyertek. Ponttermésben egyik csapatban sem tűnt ki igazán senki, a hazaiaknál Jason Richardson 19, Hedo Turkoglu 18, Ryan Anderson pedig 17 pontig jutottak, úgyhogy szépen eloszlottak a pontok a Magic kezdő ötje között.

Két sereghajtó csapott össze Torontóban, a Raptors a Washington Wizardst fogadta. Bár Randy Wittman, a Wizards vezetőedzője az ezt megelőző meccseken a fejlődés jeleit vette észre csapatán, ezek teljes hiánya mutatkozott a Raptors ellen, és egy szoros Orlando elleni eredményt követően ezúttal simán kikaptak az alsóházi rangadón.

Visszavágott a hétfői vereségért a Detroit Pistons a Milwaukee Bucksnak, köszönhetően Brandon Knightnak, aki teljesen más arcát mutatta most, mint hétfőn. Szezoncsúccsal, 26 pontos estével járult hozzá a visszavágáshoz, és ő volt az, aki a Milwaukee végső felzárkózását az utolsó percekben megakadályozta, ami elég lendületet adott a csapatának, hogy kitartson a végéig.

Anthony Morrow 8 triplával zárt egy igen emlékezetes estét a New Jersey Nets színeiben, de ez sem volt elég a győzelemhez a Minnesota Timberwolves ellen. Az NBA alapszakaszában eddig senki sem ért el ennyi triplát egy mérkőzésen. A vendégek részéről Kevin Love igyekezett tartani a lépést Morrow 42 pontjával, és a rendkívül izgalmas végjátékban az egyéni hibáknak hála a Timberwolves előnybe került, és meg is nyerte a mérkőzést.

A Boston Celtics a záró játékrészben fordította meg a meccs kimenetelét a New York Knicks ellen. A Celtics védelme parádézott a véghajrában, ha már a támadójátékuk eredményessége nem rendelkezett a legszebb mutatókkal az utolsó két negyedben (31.8%-os hatékonyság a harmadik negyedben, és 38.9%-os az utolsóban). A végső támadások során a Knickstől sem Carmelo Anthony, sem Amare Stoudemire nem tudott dobni, holott a New York elsőszámú pontgyárosainak ők számítanának.

A Houston Rocketsnél a cserepadról érkezők teljesítménye hozta meg a gyümölcsöt a csapat számára. A cserék 50 ponttal, és 23 lepattanót összeszedve egészítették ki a kezdők pontjait, a Rockets pedig egy önbizalom növelő győzelemmel hangolódhatott a hat meccses idegenbeli túrájuk előtt.

Egy nappal az LA Clippers leverése után az LA Lakers azzal hálálta meg a Denver szívességét, hogy idegenben nem adták olyan könnyen a bőrüket, mint a városi riválisuk tette azt hazai pályán. Andrew Bynum 22, Kobe Bryant 20 pontot gyűjtött össze a nyugati főcsoport-rangadón, azonban ha Al Harrington nem véti el a tripla kísérletét két másodperccel a vége előtt, akkor a Denver két skalppal tudhatta volna le a Los Angeles-i együtteseket. Harrington viszont hibázott, és így a Lakers újabb győzelmével továbbra is kapaszkodik a Clippersre.

Ricky Rubio erősen hajt az év újonca címre, szép meglátása is bizonyítja, hogy van is rá esélye.

NBA
41. játéknap
Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 102-94
Philadelphia 76ers - Miami Heat 79-99
Toronto Raptors - Washington Wizards 106-89
Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 88-80
New Jersey Nets - Minnesota Timberwolves 105-108
Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies 101-94
Boston Celtics - New York Knicks 91-89
Houston Rockets - Phoenix Suns 99-81
Dallas Mavericks - Indiana Pacers 98-87
Denver Nuggets - Los Angeles Lakers 89-93