Angol válogatott

Rio Ferdinand elkerüli Terryt és nem akar a válogatott csapatkapitánya lenni

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) megfosztotta John Terryt a válogatott csapatkapitányi posztjától, mivel a Chelsea védője a vád szerint rasszista kijelentést tett Anton Ferdinandra. A Queens Park Rangers játékosának bátyja, Rio Ferdinand kijelentette, nem biztos, hogy kezet fog Terryvel a vasárnapi, Chelsea-Manchester United rangadón, és a nemzeti csapat karszalagjára sem tart igényt.

Az FA a hétvégén egyeztet Capellóval az új kapitány személyéről, Rio Ferdinand nem tart igényt a karszalagra.

"Nem biztos, hogy kezet fogok Terryvel" - mondta Rio Ferdinand, a Manchester United védője a Chelsea elleni hétvégi bajnoki rangadó előtt. "Magánsztrájkját" ugyanakkor meghiúsíthatja Terry térdsérülése, aki valószínűleg nem léphet pályra a Vörös Ördögök ellen.

Mint ismert, a vád szerint a Chelsea bekkje rasszista kijelentésekkel illette Rio öccsét, Anton Ferdinandot, a QPR-MU október 23-i Premier League-mérkőzésen. Az ügyben bírósági eljárás folyik, Terry szerdán ártatlannak vallotta magát, de az FA lépett az ügyben, elvették a kapitányi karszalagot a játékostól. Klubjában, a Chelsea-ben nem fenyegeti ez a veszély.

Nem ez az első eset, hogy a hátvédet leváltották a válogatottnál betöltött tisztségéből, a 2010-es világbajnokság előtt kiderült, hogy egy volt csapattársa, Wayne Bridge korábbi élettársával csalta meg a feleségét, ezért 2010 feburárjában Fabio Capello szövetségi kapitány Rio Ferdinandot nevezte ki helyére, aki a Háromoroszlánosok első dél-afrikai edzésén térdsérülést szenvedett, lemaradt a tornáról, így Steven Gerrard lett az új vezér.

Azóta a Liverpool középpályása mellett Frank Lampard, Ferdinand, Wayne Rooney és Gareth Barry is viselte a karszalagot, majd Terryt tavaly márciusban rehabilitálták, így Ferdinand csak a helyettese lett, amit a veterán védő igencsak nehezményezett. Most viszont nem tart igényt a posztra. "Az utolsó eset után nem akarok a válogatott csapatkapitánya lenni. A Manchester Unitedre akarok összpontosítani, és ha behívnak a válogatottba, boldog leszek" - írta Ferdinand a Twitteren.

Terry pere júliusban, az Európa-bajnokság után folytatódik. Amennyiben a futballistát bűnösnek találják, várhatóan pénzbírságot kap. Arról, hogy ki vezeti ki ezentúl a gyepre a Háromoroszlánosokat, a hétvégén egyeztet az FA Capellóval. Az olasz szakember egyébként ragaszkodott volna a Kékek védőjéhez, mondván amíg nem hirdetnek ítéletet, Terryt megilleti az ártatlanság vélelme. Az FA tanácskozásán Capello nem vett részt, nélküle hirdettek ítéletet.

Terry utódja Lampard és Gerrard közül is kikerülhet, persze megeshet, hogy másvalaki lép Terry örökébe, a Tottenham rutinos középpályását, Scott Parkert is esélyesnek tartják. Wayne Rooney esetében még az sem biztos, hogy ott lesz a tornán, mivel az utolsó, Montenegró elleni Eb-selejtezőn kiállították, az UEFA végül három mérkőzésről kettőre csökkentette eltiltását, a Manchester United csatára így - beválogatása esetén - a kontinenstorna utolsó csoporttalálkozóján, Ukrajna ellen már pályára léphet.