Magyar válogatott

Komanék klubváltásában Egervárinak is szerepe volt

  • Göbölyös János

Helyezkednek a fiúk. A magyar labdarúgó-válogatott további előrelépése szempontjából kulcskérdés, hogy a kerettagok mennyit játszanak, játszanak-e egyáltalán a klubjukban. Két héttel ezelőtt az Egervári Sándorral készített interjúnkban hosszabban foglalkoztunk ezzel a témával, a szövetségi kapitány akkor azt mondta, nincs ráhatása arra, hogy ki, milyen, és főként mennyi szerepet kap csapatában, de ha a futballisták kikérik a véleményét az esetleges váltásról, tud tanácsokkal szolgálni. Nos, a kapcsolat tökéletesen működik.

A télen több válogatott játékos nem csak klubot, hanem országot is váltott. Az európai átigazolási piac rekordere, Dzsudzsák Balázs más kategória, az Anzsiból a Dinamo Moszkvához szerződött balszélsővel kapcsolatban Egervári Sándor már korábban kifejtette véleményét, Koman Vladimir, Priskin Tamás, Elek Ákos és Németh Krisztián lépésében viszont van egy közös szál, mielőtt döntöttek volna, elbeszélgettek a kapitánnyal.

- Örömteli számomra, hogy az utóbbi hetekben több, a válogatottban meghatározó szerepet játszó futballista új lehetőséget kapott – nyilatkozott a hatharom.com-nak Egervári Sándor, aki név szerint nem tért ki az érintettekre, mondván nem szeretne konfliktusba keveredni a játékos korábbi klubjával, edzőjével. – Általánosságban fogalmaznék, már csak azért is, mert valamennyiükre egyformán igaz, hogy kedvező változás történt a pályafutásukban. A legfontosabb persze, hogy ezzel élni is tudjanak, a beilleszkedésük zökkenőmentes legyen, folyamatos játéklehetőséget kapjanak. Nem lesz könnyű, hiszen alkalmazkodniuk kell egy másik futballkultúrához, csapattársakhoz, edzőkhöz, de elég jól ismerem őket ahhoz, hogy kijelentsem, megbirkóznak a feladattal.

- Nem érzi visszalépésnek néhányuk klubváltását? Koman a francia másodosztályban a bent maradásért harcoló Monacót választotta, Priskin Angliából a szintén második vonalban szereplő orosz Alanyijához igazolt, de Németh és Elek új együttese, a holland Waalwijk és a török Eskisehirspor sem tartozik a veretes csapatok közé.

- Nem gondolom, hogy közülük bárki a jelenlegi klubjában fejezi majd be a pályafutását, ám kizárólag sportszakmai szempontból értékelve a helyzetet, meg kellett lépniük a váltást. Annak ellenére, hogy tudok olyanról, aki lényegesen kevesebb jövedelemért futballozik a következő időszakban.

- Árulja el, hogyan működik önök között ez a fajta kapcsolat, mikor, milyen tanácsot tudott adni az említett futballistáknak?

- Bízom benne, hogy a negyven éves szakmai tapasztalatomnak köszönhetően tudtam segíteni nekik azelőtt, hogy meghozták a végső döntést. Fontos volt például, hogy a szerződés aláírása előtt tájékozódjanak, ne csak a menedzserekkel, az elnökkel beszéljenek, hanem azzal az emberrel is, akivel nap mint nap együtt dolgoznak, aki a szakmai fejlődésüket segítheti, és felelős is azért. Ez pedig nem más, mint az edző, elvégre az ő szakmai értékei a meghatározóak. Természetesen nem arról van szó, hogy bárki garanciát kérhet a folyamatos szereplésre, de ha egy játékos tisztában van az adott klubban folyó munkával, a módszerekkel, a célokkal, az edző vele kapcsolatos elképzeléseivel, akkor könnyebb a dolga. Ebben próbáltam én a magam módján segíteni, de a neheze most következik. A játékosoknak kell bizonyítaniuk, hogy mindkét fél részéről jó döntés született.

- Az viszont az ön munkáját nehezíti, hogy egyre több és távolabbi helyről kell beszerezni az információkat.

- Ez nem gond, mert amit korábban kértünk és megbeszéltünk, az olajozottan működik. Ha nem történik valami rendkívüli, heti rendszerességgel kapom e-mailben mindenkitől a híreket, képben vagyok, így nekem is könnyebb a dolgom.

- Elekről mit tud? A hétvégén a keretbe sem nevezték.

- Ákos lázas volt, ezért nem tudott játszani. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan erőssége lesz csapatának, mint ahogy a Videotonnak is az volt, amikor játszott…

- Visszatérve az egykor szebb napokat megélt, 2004-ben BL-döntős Monacóhoz, Komannak Huszti Szabolcs személyében magyar válogatott csapattársa is lesz. Az ön szavaival élve, ő mennyire lesz képben?

- Sok sikert kívánok Szabolcsnak, de ő annak idején eltávolította magát a válogatottól. Nincs kapcsolatunk. Nem szállunk fel arra a villamosra, amelyiknek már becsukódott az ajtaja…

Egervári Sándor elmondta még, hogy Róth Antallal, az U20-as és U21-es válogatott szövetségi edzőjével hamarosan elutazik Törökországba, ahol első kézből kaphat információkat az Antalyában edzőtáborozó hat magyar csapatról, személyesen tekintheti meg a felkészülési mérkőzéseiket, így az ott szerzett tapasztalatok a február 29-ei, Bulgária elleni évnyitó válogatott találkozó szempontjából is hasznosak lehetnek.