NBA

Visszavágott az Oklahoma City a tavalyi főcsoportdöntőért

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) szerdai játéknapján megrendezésre került a tavalyi nyugati főcsoportdöntő, ahol az Oklahoma City Thundernek sikerült bosszút állnia a tavaszi vereségért. A Milwaukee Miamit vert, LeBron James 40 pontja ellenére, a Philadelphiát pedig a Chicago sem tudta megszorongatni hazai pályán.

Önmagában Russell Westbrook 33 pontja, valamint Kevin Durant dupla duplája (23 pont, 13 lepattanó) is elég nehéz feladat elé állította volna a Dallas Maverickst, azonban az Oklahoma City Thunder a második félidőben még pontokat is alig engedett a hazaiaknak. A vendégek védőinek szorgos munkájának köszönhetően az utolsó két negyedben csupán 8 kísérletet tudtak pontokra váltani Dirk Nowitzkiék, a 38-ból. A Dallas német sztárja is csupán 8 ponttal zárta az estét, így Jason Terrynek kellett felvennie a stafétabotot, de az ő 26 pontja is kevés volt. A Mavericks három győztes meccs után kapott ki, de immáron második alkalommal vesztettek a Thunder ellen az idei szezonban lejátszott három találkozón.

Jason Terry próbál kosárra törni a Thunder védőinek szorításában


Egyre komolyabban kell venni a Philadelphia 76erst, akik ezúttal a Chicago Bullst verték le hazai pályán. Andre Iguodala nemcsak ponttermelésével, hanem látványos játékával is a tavalyi MVP, Derrick Rose fölé tudott nőni – zsákolt, triplát dobott és asszisztált is a társainak. A 76ers 12-2-re javította otthoni mérlegét, és ezzel együtt megszerezte a 16. győzelmét a szezonban, amire tavaly csupán 39 mérkőzés után került sor. Igaz eddig csupán 8 találkozót játszottak idegenben, de a héten eddig az Orlando Magicet és most a Chicago Bullst is két vállra fektették, és a Miami Heat ellen zárhatják a sort.

Bő másfél hét után a Milwaukee Bucks ismét legyőzte a Miami Heatet, habár LeBron James nagyon erős játékkal igyekezett megnyerni a mérkőzést a Heat számára. A Miami szupersztárja 40 pontos estét tudhat maga mögött és Dwayne Wade-et sem illethette panasz a maga 23 pontjával. Egy szenzációs második félidőnek köszönhetően azonban mégis a Bucks diadalmaskodott a végén, holott a félidőnél még 13 pontos hátrányban voltak. Az utolsó két negyedet azonban 58-37-re nyerte a hazai együttes, és ezzel immáron három meccs óta veretlen a Bucks.

Két bukdácsoló csapat találkozott az Orlando Magic otthonában, amikor a Washington Wizards érkezett Dwight Howardékhoz. Howard minden panaszkodása ellenére nem tudott az elmúlt mérkőzéseken lelket önteni csapattársaiba, de a Wizards ellen azért kijött a lépés 4 elvesztett találkozó után. Ryan Anderson, J.J. Redick és Howard mind 20 pont fölött termeltek a találkozón, és a Magic, többek közt a 13 triplának köszönhetően, január 24 óta először 100 pont fölé jutott, igaz így is csak 6 pont lett a különbség a végére.

A Boston Celtics esélyt sem adott a Toronto Raptorsnak, még úgy sem, hogy az utolsó negyedben egy kezdőjátékos sem játszott már a hazaiaknál. Nem is volt rá szükségük, hiszen addig is minden negyedet megnyerték, és végül egy Raptors szempontból nézve igen megalázó, 100-64-es győzelemmel tettek szert 50%-os mutatóra Paul Pierce-ék.

Deron Williams zsinórban ötödik meccsén dobott 20 pont felett, és ezúttal ez a győzelemre is elegendőnek bizonyult a New Jersey Nets számára, akik a keleti főcsoport másik sereghajtóját, a Detroit Pistonst fogadták. A találkozó a harmadik negyedre igazán szorossá vált, és Brandon Knight az utolsó pillanatokban triplát vétett, amivel pedig kiegyenlíthetett volna a Pistons. Nem tették, és így immáron 20. alkalommal kellett elhagyniuk a parkettet vesztes csapatként 24 találkozóból.

Steve Nash franchise csúccsal, és szokatlan eredményességgel vezette győzelemre a Phoenix Sunst a New Orleans Hornets ellen. A Suns új assziszt-csúcstartójává vált 6522-vel mindössze 9 szezon alatt, Kevin Johnson eddigi 6518 asszisztot számláló rekordját átadva a múltnak. Nash emellett 30 pontot dobott összesen, a Suns pedig magabiztosan nyert a nyugati konferencia leggyengébb csapata ellen.

Idegenben tudott nyerni az Indiana Pacers egy igen paprikás hangulatú mérkőzésen a Minnesota Timberwolves gárdája ellen. Kevin Love és Danny Granger össze is akaszkodtak a harmadik negyedben, és a Minnesota sztárja a meccset követően ki is fejezte ellenszenvét a Pacers iránt, megígérve a szurkolóknak, hogy a következő találkozó is ugyanilyen fizikális játékot fog hozni. Mindenesetre ebből a kis csetepatéból a Pacers jött ki jobban, végül pedig a vendég együttes összes kezdőjátékosa eljutott legalább 10 pontig, ami garantálta a sikerüket.

A San Antonio, bár borzalmas mutatókkal bír idegenben, hazai pályán továbbra is az NBA egyik legjobbja. Szerencséjükre ez a jó játék kitartott a csoportrivális Houston ellen is, bár kellett egy emlékezetes feltámadás hozzá. A Rockets már 18 ponttal is vezetett a harmadik játékrészben, amikor is Tim Duncan megelégelte csapata teljesítményét, és igyekezett a tettek mezejére lépni. A negyed végét 11-2-vel zárta a Spurs, majd a záró játékrészre is hasonló erősséggel sikerült pontot tenni: 91-91 után a hazaiak zsinórban nyolc pontot dobtak, amire a vendégek nem tudtak válaszolni.

A Charlotte Bobcats egyre nagyobb gödörben van. Miután a Portlandtől is kikaptak, immáron 10 meccs óta nyeretlenek. Utoljára 2007 novemberétől 2008 januárjáig teljesített ilyen rosszul a franchise, akkor 11 mérkőzést vesztettek el egymás után. Ezúttal a Bobcatstől még a megszorongatásra sem tellett, 68 pontjuk az idei legkevesebb, míg a Portlandnek a 112 pont az idei legtöbb lett.

Egy rendkívül kiélezett mérkőzésen nyert a Los Angeles Clippers a Utah Jazz otthonában. A hazaiak boldogan értékesítették a Clippers ellen fújt szabaddobásokat, míg a vendégeket ismét a Blake Griffin-Chris Paul duó vezérelte, és végül utóbbi bizonyult nyerőnek, igaz csak egy hajszállal. A Clippers ezzel már 4 meccs óta veretlen, és továbbra is vezeti csoportját.

Derrick Rose-t blokkolják, a fordulásból pedig Andre Iguodala hatalmasat zsákol.

NBA
39. játéknap
Philadelphia 76ers - Chicago Bulls 98-82
Orlando Magic - Washington Wizards 109-103
Boston Celtics - Toronto Raptors 100-64
New Jersey Nets - Detroit Pistons 99-96
New Orleans Hornets - Phoenix Suns 103-120
Minnesota Timberwolves - Indiana Pacers 99-109
Milwaukee Bucks - Miami Heat 105-97
Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder 86-95
San Antonio Spurs - Houston Rockets 99-91
Portland Trail Blazers - Charlotte Bobcats 112-68
Utah Jazz - Los Angeles Clippers 105-107