NHL

Nyolc mérkőzés után kapott ki a Pittsburgh - videó

  • Molnár Dávid

Két csapat is lenullázta az ellenfelét az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 111. játéknapján. A Toronto Maple Leafs revánsot vett a Pittsburghön az előző nap szétlövések utáni vereségéért, míg a New York Rangers idegenben nyert 1-0-ra szétlövések után a Buffalo ellen. A Dallas hatot ütött az Anaheimnek, a Florida pedig fontos csoportrangadót nyert meg a Washingtonnal szemben.

Ezúttal Malkin sem segített

Már az előző, drámaian elvesztett mérkőzés után is fogadkoztak a Juharlevelesek, hogy a következő napon játszandó visszavágón revánsot vesznek a Pittsburgh Penguins gárdáján. James Reimernek és Clarke MacArthurnak köszönhetően pedig beváltották ígéretüket.

Jevgenyij Malkin a Toronto Maple Leafs elleni visszavágón nem tudott gólt szerezni.


A torontói találkozó csupán egy találatot hozott, de azt a hazaiak lőtték. Úgy tűnik, hogy MacArthurt érzékenyen érintették az elcseréléséről szóló pletykák, valamint a negyedik sorba való száműzetés, de ahelyett, hogy magába zuhant volna, elkezdett úgy játszani, hogy végre marasztalják őt a szurkolók és csapattársak egyaránt. Immáron harmadik meccsén talált be zsinórban, és második győztes gólját szerezte ez alatt a három találkozó alatt.

A többiről már James Reimer, a Toronto kapusa gondoskodott, aki ezúttal odafigyelt, hogy még egy testen megpattanó korong se menjen át rajta, mind a 25 lövést hárította. Brent Johnson védett a túloldalon, akire szintén nem lehet nagy panasza a Pittsburghnek, inkább a csatárok gólképtelensége okozta a Pingvinek mai vesztét, amire január 10-e, 8 mérkőzés óta nem került sor.


Lundqvisttal visszatért a győzelemhez a Rangers

A kapusok gigászi csatáját hozta a Buffalo és a New York Rangers összecsapása. Henrik Lundqvist egy meccs pihenő után tért vissza a ketrecbe, míg a hazaiak kapuját az amerikai Ryan Miller őrizte. Az idén csúcsformájától messze elmaradó Miller pedig majdnem elorrozta a svéd kapusfenoméntól a győzelmet. Majdnem.

„Szétlövésekkel nyerni úgy, hogy egy gólt sem engedsz be, ez egyértelműen egy jó kapus mérkőzésre vall. A hét bármely napján szívesen részt veszek ilyenekben” – értékelt Lundqvist, akinek ez volt a harmadik shutoutja az utóbbi öt mérkőzésen, melyen kezdett, és 152 lövésből mindösszesen ötször jártak túl az eszén az ellenfél csatárai.

Fantasztikus teljesítményére pedig szüksége is van a Rangersnek, hiszen a csatárok nem szállítják úgy a gólokat, melyek önmagában elegendőek lennének a sikerre. Lőtt találatok tekintetében eleve hátul kullog a Rangers a többi top csapathoz képest, de ezt egyelőre Lundqvist ellensúlyozni tudta.

A rendes játékidőt és az öt perces hosszabbítást követően folytatódott a kapusok dominanciája a góllövésre törekvők felett, mígnem a szétlövés ötödik körében Ryan Callahan megtörte a jeget, és betalált. Többre nem is volt szüksége a csapatnak, hisz Lundqvist ellenállhatatlan volt a kapuban. Újabb győzelmével a Rangers visszavezette első helyét a liga élén a Detroit Red Wingstől, mivel kettővel kevesebb mérkőzésen van ugyanannyi pontjuk, mint a michigani együttesnek.


Idegenben nem megy a Washingtonnak

A Washington Capitals nagy esélyt szalasztott el a Florida otthonában. Ahelyett, hogy három pontra meglógtak volna tőlük, a Florida visszaelőzte őket, és ismét vezeti a délkeleti csoportot. Pedig minden adott volt egy vendég sikerhez: a kapuban a cserekapus, Scott Clemmensen kapott lehetőséget, és a Florida számos játékosát nélkülözte sérülések miatt.

A svéd veterán, Mikael Samuelsson duplája azonban feledtette a Pantherst a csapat pontkirályának, Kris Versteegnek a hiányát. Samuelsson mellett Stephen Weiss és Shawn Matthias is betalált a hazaiak részéről, akik az utolsó harmadot három találattal zárták le.

A Capitals a keddi hosszabbításos vereséget követően tehát még egy vereséggel csúfította idegenbeli mérlegét, ami már eddig sem volt túl szép: 25 találkozóból mindössze 8-at voltak képesek megnyerni Alekszander Ovecskinék, de ez idegenben mutatott gyenge játékképüket tekintve egyáltalán nem meglepetés.

„Frusztráló. Ez a mérkőzés nagy löketet adhatott volna nekünk a szezon hátralévő részére, de ehelyett ismét futnunk kell (a Panthers után). Idegenbeli eredménytelenségünk elfogadhatatlan” – értékelte a csapatát Brooks Laich, aki a Washington első találatát jegyezte, amivel még kiegyenlített a vendég gárda a második harmad közepén.


A játéknap további mérkőzései

Gólt lőni ezúttal már sikerült, de a győzelemmel továbbra is hadilábon áll a Columbus Blue Jackets. Ahogy a szerencsével is. Drew Doughty 1 másodperccel a vége előtt szerzett találatával verte le a vendég Blue Jacketst a Los Angeles Kings, folytatva ezzel a Királyok menetelését, melynek során az utóbbi 10 mérkőzésből 8-at megnyertek Darryl Sutter fiai.

Az Anaheim Ducks az elmúlt hetekben elhíresült a gólzáporos mérkőzéseiről, de ezúttal ők álltak a pofon másik végén. A Dallas Stars 6 góllal ajándékozta meg a hazai jégen játszó Kacsákat, és megmutatták, hogy egy ilyen vesztes mérkőzés milyen sokat számít a felkapaszkodni vágyó kaliforniai együttesnek, akik így továbbra is 10 ponttal vannak lemaradva a playoffot érő 8. helyről a nyugati főcsoportban.
 

NHL
111. játéknap
Toronto Maple Leafs - Pittsburgh Penguins 1-0
Buffalo Sabres - New York Rangers 0-1 szétlövésekkel
Florida Panthers - Washington Capitals 4-2
Los Angeles Kings - Columbus Blue Jackets 3-2
Anaheim Ducks - Dallas Stars 2-6