Egyiptomi tragédia

Leváltották a port-szaídi biztonsági igazgatót a véres tömegverekedés miatt

  • MTI

Leváltották Port-Szaíd észak-egyiptomi kikötőváros biztonsági igazgatóját egy szerda esti futballmérkőzés után kirobbant tömegverekedés miatt, amelynek legkevesebb 74 halálos áldozata és több száz sebesültje van - közölte csütörtökön a MENA hivatalos hírügynökség.

Mohamed Ibráhim belügyminiszter "a port-szaídi események után" úgy döntött, hogy felmenti tisztségéből Eszám Szamakot - olvasható a MENA jelentésében.
    
Szemtanúk szerint a mérkőzés lefújása után több tucat szurkolót leszúrtak, míg mások megfulladtak, amint egy hosszú, szűk folyosón menekülni próbáltak az ellenfél késekkel, botokkal, kövekkel fölszerelt drukkerei elől. Sok embert agyontapostak.
    
Csütörtök délelőtt dühödt tüntetők tucatjai gyűltek össze a kairói Tahrír téren, a Hoszni Mubarak elnököt egy éve megbuktató népfelkelés központjában, míg mások az állami televízió szintén belvárosi épületéhez vezető utcát torlaszolták el. Hírek szerint a nap folyamán meneteket terveznek a belügyminisztériumhoz. Egyiptomi aktivisták bírálják a rendőrséget és a katonaságot, amiért nem avatkoztak be a port-szaídi stadionban.
    
A hadsereg egy közbiztonsági illetékese, Ahmed Gamal az at-Tahrír című lap csütörtöki számában minden felelősséget visszautasított a történtekért. Mint mondta, volt jó biztonsági tervük, de az erőszak hirtelen kitörése után már nem lehetett gátat vetni az eseményeknek.
    
A Muzulmán Testvériség - Egyiptom legerősebb szervezete, amely a legutóbbi választásokon pártján, a Szabadság és Igazságosság Pártján keresztül a parlamenti mandátumok 47 százalékát szerezte meg - Mubarak híveit tette felelőssé a tragédiáért, a kibontakozott erőszakért. Az iszlamista párt egy közleményében "előre kitervelt" akciónak minősítette a verekedés "kiprovokálását", amely egyfajta üzenetként értelmezhető a régi rezsim hívetől.
    
A kairói tőzsde indexe csütörtök délelőtt 4,6 százalékos csökkenést mutatott a reggeli nyitáshoz képest az előző esti erőszakos cselekmények nyomán.