NHL

Rangerst vert a New Jersey - videó

  • Molnár Dávid

Tizenhárom mérkőzéssel tért vissza az All-Star szünetről az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL), úgyhogy nem volt oka a szurkolóknak a panaszra. Pályára lépett a két keleti éllovas, a Boston Bruins és a New York Rangers is, de míg a címvédőnek sikerült hátrányból fordítani, addig a Rangers három vezetést leadva kapott ki szétlövésekkel a New Jersey Devils otthonában.

Kovalcsuk (17) ünnepel társaival - Fotó: AFP

Győzelem egy perc vezetés nélkül

A New Jersey Devils játékosainak volt ideje bőven rápihenni a New York Rangers elleni csoportderbire, hiszen az Ördögök közül egy játékos sem vett részt a hétvégi All-Star gálán, miután a két újoncuk, Adam Henrique és Adam Larsson kisebb sérülések miatt visszamondta a fellépést. A Devils az elmúlt három mérkőzését elvesztette hazai pályán, és egy Rangers elleni diadal nagy önbizalmat adhatott volna a csapatnak.

A New York kapujában ezúttal Martin Biron kapott szerepet, aki el is feledtette a Nagyalma drukkereivel, hogy Henrik Lundqvistot helyettesíti. Már az első harmadban több pompás védést is bemutatott, majd egy szép hárítást követő kontrából a Rangers a játékrész végén megszerezte a vezetést. A Devils a szünetet követően folytatta a nyomást, de sokáig úgy tűnt, hogy ma elegendő lesz Biron is a hazai csatárok megbabonázására, ekkor azonban Zach Parisé, az Ördögök csapatkapitánya lőtte be igen éles szögből saját kipattanóját, aminek köszönhetően döntetlennel vonultak le a pályáról a második nagy dudaszót követően a csapatok.

Hiába akarták a vezetést a hazaiak, a harmadik harmadban sem sikerült megszerezni, sőt! Szinte hasonló szituáció után, egy hatalmas kihagyott Devils ziccert követően szerezte meg ismét a vezetést a vendég gárda. Marty Biron továbbra is hárította a rá zúduló lövéseket, azonban emberelőnyben egy gyors letámadásnál már ő is tehetetlennek bizonyult. Ilja Kovalcsuk nevét mondta be a hangos bemondó, amikor a Rangers harmadszor is megszerezte az előnyt a mérkőzés során, és úgy tűnt, hogy ez végzetes lehet már a Devils számára.

Az utolsó percben Andy Greene lőtte be a pakkot az ellenfél harmadába, ami szerencsésen pattant vissza a palánkról, az éppen érkező David Clarkson elé, aki gyorsan kihasználta a ritkán adódó lehetőséget. Jöhetett a ráadás, ami a rendes játékidőhöz hűen a kapusok parádéját hozta - a Devils nyomást gyakorolva alakította ki a helyzeteit, míg a vendégek a koronglopásokból építkező kontrákkal igyekeztek szívbajt okozni a hazai szurkolóknak, de a hosszabbítás lepergett gól nélkül.

A szétlövésben pedig folytatódott a Devils idei dominanciája, hála Martin Brodeur védéseinek, és Kovalcsuk találatának - az orosz sztár volt az egyetlen játékos, aki értékesítette a saját rávezetését. A New Jersey fontos két pontot zsebelt be, míg a Rangers egy ponttal távozhatott egy olyan mérkőzésről, ahol egy percig sem voltak hátrányban.

A Bocsok nem aludtak el

A Boston Bruins a Rangersszel szemben vette az All-Star utáni első akadályt, és legyőzte az Ottawa Senatorst, még ha a kanadaiak rendesen meg is izzasztották Zdeno Charáékat. A bostoni csapatkapitány első harmadban esett góljára az ottawaiak hárommal válaszoltak, és a második játékrész közepén már 3-1-re vezettek. Milan Lucic még a harmad lefújása előtt szépített, ami meg is alapozott egy izgalmas finálét.

Ami nem is maradt el: a Boston gyorsan emberelőnybe került, és Brad Marchand révén kiegyenlített a hazai pályán játszó címvédő együttes. 5 perc múlva pedig a vezetést is megszerezték, Dennis Seidenberg a pálya közepéről szerzett nem mindennapi találatot, ami után foghatta is a fejét rendesen Craig Andersson, főleg, hogy ez lett végül a győztes találat.

A kanadaiak tehát nem tudtak igazán erőt meríteni az otthonukban lezajlott All-Star hétvégből, és zsinórban 4. vereségüket szenvedték el, de ez a vereség azért is lehetett fájó, mivel egy győzelemmel 2 pontra megközelíthették volna a Bruinst, ehelyett a távolság 6 pontra duzzadt a két gárda között.

Az utolsó percben eljött a Messiás

Mihail Grabovszkij neve mostanában egyre többet merül fel esetleges cseretételként a tengerentúli pletykákban, de most egy időre elhallgattatta rosszakaróit, még ha 2 gólos és 1 asszisztos estéje nem is volt elegendő a Toronto Maple Leafsnek mind a két pont megszerezéséhez. A Juharlevelesek már 4-1-re is vezettek a 47. percben, azonban a Pittsburgh Penguins megmutatta a hátralévő időben, hogy miért is érkeztek sorozatban hét győzelemmel erre a mérkőzésre.

Előbb Steve Sullivan szépített, majd Joe Vitale csökkentette egy gólosra a vendégek előnyét. Hét másodperccel a vége előtt pedig a csapat elsőszámú gólgyárosa, Jevgenyij Malkin egyenlített ki, folytatva 8 mérkőzés óta tartó fenomenális szériáját. Miután az 5 perc hosszabbítás nem hozott újabb találatokat, szétlövésre került sor, ahol ismét az orosz fenomén villogott, egyedül ő talált be a hat játékos közül, amivel kiharcolta a második pontot is a csapatának.

A Penguins így már nyolc mérkőzés óta nem kapott ki, és a Rangers illetve a Philadelphia mai bukásával már elérhető közelségbe került a csoport első helye, ami ennyi kulcsfontosságú sérült mellett elképesztő teljesítmény lenne a csapattól. Ugyanakkor nem ismeretlen a helyzet a Pittsburgh számára, hiszen már tavaly is hasonló körülmények között maradtak a keleti főcsoport legjobbjai között.

NHL
110. játéknap
Phoenix Coyotes-Anaheim Ducks 1-4
Boston Bruins-Ottawa Senators 4-3
New Jersey Devils-New York Rangers 4-3, szétlövéssel
Philadelphia Flyers-Winnipeg Jets 1-2, szétlövéssel
Pittsburgh Penguins-Toronto Maple Leafs 5-4, szétlövéssel
Carolina Hurricanes-New York Islanders 2-5
Tampa Bay Lightning-Washington Capitals 4-3, hosszabbítás után
Montreal Canadiens-Buffalo Sabres 1-3
Minnesota Wild-Nashville Predators 4-5
Calgary Flames-Detroit Red Wings 1-3
Edmonton Oilers-Colorado Avalanche 3-2
Vancouver Canucks-Chicago Blackhawks 3-2, h.u.
San Jose Sharks-Columbus Blue Jackets 6-0