Forma-1

Az utóbbi évek legszebb F1-esét mutatta be a McLaren

  • Kele János

Az utóbbi évek egyik legszebb autóját leplezték le a McLaren wokingi központjában, de a csapatnál is tudják, a vizualitás még nem minden.



A február hagyományosan az idény előtti tesztek és az autó-bemutatók bűvöletében telik a Formula-1-ben; csodaszép időszak ez a szurkolóknak, hiszen egyrészt több hónapnyi meddő várakozás után végre kézzelfogható közelségbe kerül számukra az új évad izgalma, másrészt pedig ilyenkor aztán tényleg szabad a vásár, mindenki találgathat és jósolgathat kedvére.

A közvélekedés úgy tartja, minél hamarabb mutatja be valaki az új autóját, annál nagyobb eséllyel pályázik egy sikeres szezonra, hiszen a gyorsaság nem lehet véletlen: az versenygépüket már február legelején leleplezők ugyanis valószínűleg nem aludták át a telet, jól kiforrott elképzeléseiket könnyedén meg tudták valósítani, éppen ezért magabiztosan várhatják az idényt felevezető rövidke teszt-szezont.

Ha mindez igaz, akkor a McLaren-Mercedes igencsak bizakodó lehet, lévén idén csupán egyetlen náluk gyorsabban bemutatkozó csapat akadt, és az is pusztán újságképeken osztotta meg legújabb konstrukcióját a nagyközönséggel. Igen ám, de a nagy sietség tavaly a Ferrarinak nem hozott eredményt, nem is beszélve a hatalmasat égő Mercedesről - a gyors bemutató tehát - bár magabiztosságot sugároz - önmagában nem garancia a sikerre.

Mint ahogyan az sem jelent semmit, hogy első blikkre az utóbbi évek egyik legszebb, legkifinomultabb dizájnjával támad a wokingi gárda - a cél ugyanis nem vizuális élmény okozása a szurkolóknak, sokkal inkább a világbajnoki korona, ez már Martin Whitmarsh csapatvezető nyitó gondolataiból is kiderült.

„A McLaren-Mercedes csapata az utóbbi két világbajnokságban egyaránt második helyen végzett a konstruktőri tabellán” - hangzott a felvezetés az impozáns wokingi istállóközpontban, mellyel a csapatfőnök menten egyértelművé tette, idén a világbajnoki cím a cél. Két csalódást keltő ezüstérem, és az egyéni koronára vonatkozó esélytelenség után éppen itt az ideje, hogy a csapat magára találjon, és visszafoglalja az őt megillető helyet - természetesen a csúcson.

Ezért pedig úgy tűnik, tenni is hajlandóak Wokingban - alighanem ők is felismerték a minap általunk is hangoztatott tényt, miszerint a McLaren csakis akkor pályázhat valós eséllyel a világbajnoki címre, ha a riválisokénál számottevően jobb autót tud építeni; ennek érdekében pedig el kell mozdulnia a biztonságos és konzervatív nyomvonalról - ha úgy tetszik, tizenkilencre kell lapot húzni.

Ennek ellenére nagy csodát azért butaság lenne elvárni, az MP4-27-es kódnevet viselő járgány a hagyományoknak megfelelően az előző évi konstrukció továbbfejlesztett változata, ám jónéhány jelentős változtatást is eszközöltek rajta a tervezők. Eltűnt például a tavaly forradalminak ható, de látványos eredményeket nem hozó, U-alakot formáló oldalszekrény, ám a helyét egy nem kevésbé érdekes megoldás vette át - az első képeket végignyálazva ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy az oldalszekrényen lévő légbeömlőt két részre osztották a wokingiak; hogy mi célból, azt egyelőre még nem lehet biztosan tudni. Egy biztos, a tervezők számára az idei évben az jelentette a legnagyobb feladatot, hogy a kipufogókat illető szabályok megváltoztatása, és a forró befújásos diffúzor betiltása miatt elpárolgó leszorítőerőt valahogyan visszanyerjék - nyilvánvalóan ebbe az ördögi tervbe illeszkedik valamiképpen a trükkös oldalszekrény is.

Hasonló megfontolások vezettek a kipufogó-rendszer átalakításához is, a végeredmény pedig a holtszezon eddigi talán legérdekesebb megoldása lett: a kipufogógázt a wokingiak az autó hátsó fék körüli, elvileg engedélyezett kis szárnyakra vezetik rá, mely a gyakorlatban annyit jelent, hogy a leszorítóerő közvetlenül a kerekekre hat, nem pedig csupán a hátsó szárnyra. Biztosabbat egyelőre nem lehet tudni, de mindenesetre érdekes, hogy a neves Autosport magazin online kiadása a minap kiemelt helyen hozta a hírt, miszerint a „McLaren készen áll bizonyítani autója szabályosságát”. (A képet Scarborogough kitűnő blogjának köszönjük)

 

Szintén szembeötlő, hogy az autó hátulja mennyivel keskenyebb lett a tavalyiéhoz képest, ám az orr-részt hiába kémleljük, semmilyen érdekességet nem találunk rajta, hiába jósolta a komplett szaksajtó azt, hogy a csapatok többsége a Caterhamhez hasonlóan lépcsőzetes megoldást választ az idei új szabályok teljesítéséhez - mint ismeretes, az idei szabályok előírják, hogy az orrkúp maximum 55 cm magas lehet, ám a váz esetében ez az előírás továbbra is 62,5 cm; a McLaren viszont nem használta ki ezt, inkább alacsonyabbra vette az autó egész elejét.

Megváltozott az autó hűtési rendszere is, Hamilton mégsem ezt emelte ki, inkább egy humoros félmondatban odaszúrt Felipe Massának: „lecseréltük a visszapillantó tükröket is, úgyhogy Felipének nincs miért aggódnia”.

A pilóták egyébként is feltűnően felszabadultnak tűntek, Button pedig különösen elemében volt, szinte sugárzott róla a magabiztosság, lubickolt a szerepében - a laikus számára úgy tűnt, már tűkön ülve várja, hogy elkezdődjön az idény. Persze egy ilyen rendezvényen szinte kötelező a kincstári optimizmus, nem is lehetett egyebet hallani, csak hogy mennyire szép és mennyire innovatív az új McLaren; Button nyugodt és laza magabiztossága azonban így is jelzésértékű lehet a jövőre nézve, különösen a riválisok számára.

„Gyönyörű ez az autó, ezt pedig meg kell becsülni, nem sok ilyet fogunk látni ebben a szezonban. Én egyébként üdvözlöm az új trendeket, mert a hangsúly végre a szigorú értelemben vett aerodinamikára tevődik, nagy teher hárul a mérnökökre is, viszont szinte teljesen szabadon száguldhat az elme, ez pedig, úgy érzem, kedvezni fog nekünk” - mondta a 2009-es világbajnok, majd természetesen kitért arra is, hogy mekkora munkát végzett a csapat a tervezés során, az utolsó verseny leintése óta gyakorlatilag pihenés nélkül.

A nagy igazságot azonban Martin Whitmarsh mondta ki, a csapatvezető szerint ugyanis „csak az az autó igazán szép, amelyik versenyeket nyer, önmagában a vizualitásnak nincs sok szerepe ebben a sportban”. Szó, ami szó, ki is lehetnek már éhezve a sikerre Wokingban, hiszen papíron a csapat 1998 óta egyszer sem végzett a konstruktőri tabella élén, és egyéni bajnokot is csak egyszer adott ebben az évezredben, akkor, amikor 2008-ban Lewis Hamilton fejére került a korona. Nehéz lehet ezt megemészteni egy olyan istállónak, amely saját bevallása szerint is „győztes mentalitású”, és minden tagját csupán egyetlen dolog motiválja, „az, hogy a Red Bullt legyőzve visszahódítsák a világbajnoki címet” - és ezt már nem én mondom, hanem az a Lewis Hamilton, aki személyes visszavágásra is készül 2012-ben, és feltett szándéka, hogy bebizonyítja, a csapaton belül elszenvedett tavalyi fiaskó csak egyszeri kisiklás volt részéről.

Fontos azonban megjegyezni azt is, hogy a wokingiak által most bemutatott versenygép közel sem azonos azzal, ami az első versenyen, Ausztráliában a pályára gurul majd: változások persze mindig várhatók, de az már most egészen bizonyos, hogy az autó új első és hátsó szárnyat, valamint padlólemezt is kap az idénynyitó előtt.

Az első bevetésre jóval kevesebbet kell várni: február 7-én, az első hivatalos teszten Jenson Button viheti pályára elsőként az MP4-27-est.