NBA

Meglepetéshegyek a 36. játéknapon

  • Barcsai Róbert

Vasárnap nyolc mérkőzést rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA). Meglepetésekben ezúttal sem volt hiány, hiszen a Toronto és a Cleveland is idegenben tudott nyerni, előbbi a New Jerseyt, utóbbi a Bostont verte. Íme, a 36. játéknap eseményei.

A Keleti Konferencia tavalyi döntőjének visszavágóján a Miami Heat 97-93-ra verte a Chicago Bullst. A sztárok szokás szerint villogtak, hazai oldalon LaBron James 35, Chris Bosh pedig 24 pontot termelt, a másik oldalon Derrick Rose bizonyult a legjobbnak 34 egységgel, bár azt is meg kell jegyezni, hogy a mérkőzés negatív hőse is a tavalyi MVP volt. Rose az utolsó fél percben két büntetőt, valamint egy kétpontos dobást is elhibázott, amennyiben értékesíti ezeket a lehetőségeket, egyenlíthetett volna a Bulls. A Chicago irányítója így kommentálta a végjátékbeli bakijait: „Elég kemény volt… Korábban jópárszor voltam már hasonló szituációban, akkor kihasználtam a lehetőségeket, most viszont kihagytam mindent, ezzel pedig cserben hagytam a csapatomat. Ebből sokat tanulhatok.”

Hiába nyert sorozatban négy meccset sztárjai nélkül a Boston, az ötödik győzelmet már nem sikerült behúznia Doc Rivers együttesének, pedig még Ray Allen is visszatérhetett a kezdőbe. A Celtics hazai pályán szenvedett meglepő vereséget a Cavstől, ráadásul úgy, hogy az utolsó pár percben a Cleveland 12 pontjára nem tudott válaszolni a Boston. A visszatérő Ray Allen egyébként csapata legjobbjának bizonyult 22 pontjával, a mérkőzés hőse viszont egyértelműen az újonc Kyrie Irving volt, aki 23 pontot szerzett, köztük a győztes kosarat, 2.7 másodperccel a dudaszó előtt.

Sokkoló vereséget szenvedett hazai pályán a New Jersey Nets a Toronto Raptorstól, Derron Williamsék 94-73-ra kaptak ki attól a Raptorstól, amelyet mostanában boldog-boldogtalan agyonver. A Toronto együttesében nem játszhatott az olasz center, Andrea Bargnani, de aggodalomra semmi ok, ugyanis DeMar DeRozan 27 pontjával repítette a dínókat.

Nem ért még véget a meglepő eredmények sora, hiszen a mostanában szenvedő Orlando továbbra sem találja önmagát, Howardék ezúttal hazai környezetben az Indianától szenvedtek 106-85-ös vereséget. A mérkőzés legérdekesebb statisztikai adatát a lepattanópárbaj szolgáltatta, amelyet a Pacers nyert 43-33-ra, ami főleg annak tudatában meglepő, hogy a Magic palánkja alatt egy bizonyos Dwight Howard áll. Superman egyébként dupla-duplát ért el a meccsen, 24 pontot és 13 lepattanót szerzett, teljesítményét azonban elhomályosítja csapata újabb csúfos veresége.

Nem akármilyen teljesítménnyel rukkolt elő a Los Angeles Lakers nagy hármasa, a Bryant-Gasol-Bynum trió 84 pontot termelt, ezzel a Lakers 106-101-re nyert Minnesotában. A győzelemre már égető szüksége volt Bryantéknek, akik az elmúlt mérkőzéseken nem mutattak túl jó formát. Kobe Bryant egyébként egyedül 35 egységet szerzett, de ami ennél is fontosabb, hogy a Fekete Mamba megelőzte Kareem Abdul-Jabbart a klub örökranglistáján az értékesített mezőnykísérletek számát tekintve.

Vasárnap este egyébként mindkét Los Angeles-i gárda győzelmet könyvelhetett el, hiszen a Clippers a Denver otthonában tudott nyerni 109-105 arányban. A Clippers győzelem kulcsa egyértelműen a jó hajrá volt, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a Nuggets az utolsó 35 másodpercben egyetlen dobását sem tudta értékesíteni. A vendégek védőpárosa hatalmasat játszott, Billups 32, Paul pedig 25 pontot tett a közösbe.

A 36. játéknap eredményei:
Miami-Chicago 97-93
New Jersey-Toronto 73-94
Boston-Cleveland 87-88
Orlando-Indiana 85-106
Dallas-San Antonio 101-100 h.u.
Minnesota-LA Lakers 101-106
New Orleans-Atlanta 72-94
Denver-LA Clippers 105-109