Birkózás

Struhács György még legalább három kötöttfogású kvótára számít

  • mob.hu-Jocha(Press) Károly

Hatalmas érdeklődés közepette rendezték meg a BVSC-Ganz Tatai úti birkózó csarnokában a férfi felnőtt kötöttfogásúak idei első versenyét. Két szőnyegen egész nap zajlottak a mérkőzések, amelyeket megtekintett Struhács György, a magyar birkózó válogatott szövetségi kapitánya is.

- Számított ekkora érdeklődésre? - kérdezte a mob.hu a kapitányt.

- Megvallom, kellemes meglepetésben volt részem, javarészt nagy küzdelmeket láthattam. A viadalt megelőzően összehívtam a válogatott kerettagokat és azt kértem tőlük, a mérkőzések során egyértelműen látszódjon, kik is a válogatottak. Örömömre a fiúk kérésemet meg is jelenítették a szőnyegeken.

- Milyen meglepő eredmények születtek?

- Két, számomra csalódást okozó mérkőzés is adódott. A 66 kilóban második embernek számító Korpási Bálint (BVSC-Ganz) kikapott a ceglédi Fekete Tibortól. A 96 kilósok között sem számítottam arra, hogy a ferencvárosi Németh Iván (FTC) már az előcsatározások során veszít Varga Ádám (Vasas) ellenében.

Lőrincz Tamás hajt végre akciót a BVSC birkózóversenyén 2012-ben

- És az olimpiai kijutásra pályázók produkciója megnyugtatta?

A már kvótás 55 kilós Módos Péter (Szigetvár) ugyan elindult, de nem volt igazán komoly ellenfele. A "várományosok" viszont egymást múlták felül. Az egy-egy súlycsoporttal feljebb indult Lőrincz Tamás (Ceglédi VSE) és Bácsi Péter (FTC) egyaránt akciódús birkózást mutatott be, de Kiss Balázs (BVSC-Ganz) is annyival nyert, amennyivel kell.

- Áprilisban három egymást követő hét végén eldől, kik lehetnek ott a londoni olimpián? Hány további magyar kvótára számít?

- Minimum háromra, mégpedig Lőrincz, Bácsi és Kiss révén. Mellettük kellemes meglepetést okozhat a 60 kilós Kozák István (Ceglédi VSE) és a szóba jöhető két 84 kilós jelölt egyike. Itt pillanatnyilag Lőrincz Viktor (CVSE) a legjobb, de amennyiben Fodor Zoltán hosszú sérüléséből felépül, esetleg ők még összemérhetik erejüket.

- A sorsdöntő viadalokig mi a programjuk?

- Hétfőtől két hétig Tatán edzünk, majd a szombathelyi Golden GP kínál újabb bizonyítási lehetőséget legjobbjainknak. Utána egy hét regenerálódás, majd hosszú menetelés Tatán, egészen az utazásokig.

Birkózás
A BVSC-Ganz idénynyitójának győztesei
Módos Péter (55 kg)
Kozák István (60 kg)
Fekete Tibor (66 kg)
Lőrincz Tamás (74 kg)
Bácsi Péter (84 kg)
Kiss Balázs (96 kg)
Nunajev Juszuf (120 kg, Vasas)