Férfi kézilabda Eb

A dánok elrontották a tökéletes szerb vasárnapot, Belgrádban nyertek Vujinék ellen

A férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjében Dánia válogatottja legyőzte a házigazda szerb csapatot, és ezzel megszerezte a kontinensbajnoki címet, valamint automatikusan ott lesz a londoni olimpián is.

Ahogy Szerbia minden mérkőzésén az Európa-bajnokságon, a védekezés dominált az első félidőben. Csakhogy ez ezúttal a dánoknak ment jobban, Mikkel Hansen szerezte meg nekik a vezetést, majd Eggert is eredményes volt, és a házigazdák csak a 6. percben tudták megszerezni első góljukat. (1-2)

A skandinávok kapujában Landin remekelt, és idővel Darko Stanic is bemelegedett a másik oldalon. A dánoknak volt némi gondjuk a kipattanókkal a saját kapujuk előtt (volt olyan támadás, amikor a szerbek egymás után háromszor lőhettek), de remek átlövéseikkel folyamatosan két-három gólos előnyben tartották magukat.

A dán férfi kézilabda-válogatott tagjai ünneplik győzelmüket a Szerbia elleni döntőben az Európa-bajnokságon 2012-ben

A félidőben 7-9 volt az állás, és a második játékrészt Markussen két gólja nyitotta. Megint több mint négy perc telt el, mire Szerbia betalált, és feltűnő volt, hogy az elvileg vezéregyéniségnek számító átlövők, Ilic vagy épp Vujin mennyire nem találják a lehetőségeket. A Veszprém balkezese például első 5 lövését elrontotta, és Ilicen is többször kifogott Landin, aki a második félidő közepéig a hazai lövések 58 százalékát védte.

Eközben, bár Stanic a statisztikái alapján szintén remekelt, azért be-becsúszott mellette, alatta egy-egy átlövés.

Az utolsó negyedóra 12-15-ös állásnál kezdődött, és szemmel láthatóan tanácsatalanul támadgatott a szerb csapat, leginkább egyéni megoldásokra próbáltak építeni, de a kísérleteik sokszor nem voltak megfelelően előkészítve, és ez csak megkönnyítette Landin dolgát.

Veselin Vukovic időt kért, amikor a dánok már négy góllal vezettek (12-16), és ez kifizetődni látszott, hiszen gyorsan felzárkóztak egygólos hátrányba a tanítványai (15-16). Vujin is megszerezte az első gólját hetesből, és ez helyreállította az önbizalmát, kicsivel később már akcióból is eredményes volt.

Az előny azonban még öt perccel a meccs vége előtt is Dániánál volt (18-19), a hazaiak ugyanis nem tudtak mit kezdeni remek betöréseket végrehajtó átlövősorral. Különösen, miután Manojlovic két percei miatt kivált a védelemből.

Lauge Schmidt góljával kétgólos lett a skandinávok előnye az 57. percben (18-20), és ezt követően a szerbek már egyetlen gólt sem tudtak szerezni, sőt, az utolsó pillanatokban Mikkel Hansen még labdát szerzett, mivel senki nem zavarta, elképesztően lassan "lekocogta" Stanic kapuját, és belőtte a ziccert, majd a szegedi Prodanovic amivel alakította ki a végeredményt. (19-21)

Az Európa-bajnokságot tehát Dánia csapata nyerte, a szerbek pedig nem tudták tökéletessé tenni a vasárnapjukat, amelyen három igen fontos sportesemény döntőjében is érdekeltek voltak. Novak Djokovics a tenisz Australian Open fináléját nyerte meg Rafael Nadal ellen, a vízilabda-válogatott Montenegró együttesét győzte le Eindhovenben a pólósok kontinestornáján, a kézilabdázóknak viszont be kellett érniük az ezüstéremmel.

Férfi kézilabda Eb
Döntő
Szerbia-Dánia 19-21 (7-9)