Olimpia 2012

Nem indulhat Londonban oroszként a litvánként vb-második öttusázó

  • MTI

Nem járult hozzá a Litván Olimpiai Bizottság ahhoz, hogy a hazát váltott, s a tavalyi versenyeken már orosz színekben szerepelt Donata Rimsaite elinduljon a londoni olimpián.

A litván ötkarikás szervezet nagy többséggel voksolt a világbajnoki ezüstérmes sportoló londoni részvétele ellen: a szavazáson jelenlévő 57 tag közül 49 nem támogatta Rimsaite olimpiai indulását.

A 24 éves versenyző tavaly januárban számolt be országváltási szándékról, áprilisban aztán már meg is kapta az engedélyt a nemzetközi sportági szövetségtől (UIPM), hogy a továbbiakban orosz színekben szerepeljen. Ez azonban a világ- és Európa-bajnokságokra, illetve a Világkupa-sorozat versenyeire vonatkozott, az olimpiára nem. Utóbbihoz a litván fél hozzájárulására is szükség lett volna.

Arturas Poviljunas, a Litván Olimpiai Bizottság elnöke már tavaly, az év elején azt mondta, hogy a szokásos hároméves várakozási idő csak abban az esetben rövidülhet le, ha a két olimpiai bizottság ebben megegyezik, márpedig - amint azt hozzátette - litván részről nem támogatják, hogy Rimsaite oroszként induljon Londonban.

A 2010-es kínai világbajnokságon ezüstérmes öttusázó annak az évnek a végén - pénzügyi és szakmai nehézségekre, továbbá személyes okokra hivatkozva - határozta el magát az országcserére. Az új állampolgárság megszerzését segítette, hogy tavaly februárban hozzáment egy orosz férfihoz. A környezetváltozás azonban nem tett neki jót, a 2011-es versenyeken legalábbis lényegesen gyengébben szerepelt, mint a korábbiakon.