NBA

Már a New Orleans is veri az Orlandót

  • Molnár Dávid

Újabb meccsdömpingen van túl az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA), a pénteki játéknapon 26 csapat lépett pályára. A New Orleans Hornets 9 vesztes mérkőzés után nyert, a Miami a visszatérő Dwayne Wade vezérletével szintén győzött, míg a Philadelphia 76ers folytatja dominanciáját hazai pályán.

Az Orlando Magic sztárja, Dwight Howard mindent megtett, hogy a csapat elkerülje második vereségét két napon belül. Szerencsétlenségére a csapattársai másképp álltak hozzá a New Orleans Hornets elleni mérkőzésnek, amit nem is hagyott szó nélkül Howard.

„Néztem a srácokat, és nem úgy tűntek, mint akik szeretnének játszani. A félidőben megmondtam nekik, hogyha nem akartok játszani, maradjatok az öltözőben, mert nincs értelme annak, hogy egy nyerhető meccsen döngöljenek minket a földbe” – nyilatkozta Howard, de a szavai mégsem találtak megértő fülekre.

Dwight Howard a New Orleans Hornets ellen küszködik


A Magic 67 pontjából Howard 28 pontot szerzett, 16 lepattanó mellett, de mellette egy csapattársa sem tudott tízes számjegyű pontmennyiséget összedobni a meccs során. A Hornetstől ellenben négyen is 10 pont felett zártak, ami végül elegendőnek bizonyult Howard ponttermelésének semlegesítésére. A New Orleans 9 nyeretlen meccs után nyert, míg a Magicnél láthatóan problémák vannak, ha már Howard is ilyen elkeseredetten nyilatkozott.

Will Smith továbbra is jó ómen a Philadelphia 76ers számára. A hollywoodi sztár, aki a csapat egyik résztulajdonosa, ismét kilátogatott a gárda mérkőzésére, és örömmel figyelhette, ahogy a 76ers magabiztosan veri a Charlotte Bobcatst, 9-2-re javítva a hazai mérlegüket.

Dwayne Wade végre visszatért sérüléséből, és nem is akárhogyan: LeBron James 31 pontja mögött a második legeredményesebb játékosa volt a Miaminak a New York Knicks felett aratott győzelem során, 28 ponttal. A New York-i csapat szezoncsúcsot állított fel, hiszen 43 alkalommal próbálkoztak triplával, amiből 18-szor értek el pontokat – Bill Walker egyedül 7 triplát szerzett. Az NBA rekordját egyébként a Dallas tartja 1996-ból, akkor a Mavericks 49 triplakísérlettel próbálkozott. Azonban a sok hárompontos sem segített a Knicksen, a Miami végül 10 pontos különbséggel nyert.

Kezd magához térni a New Jersey Nets, és ez leginkább Deron Williams ponterős játékának köszönhető. Williams ismét a csapata legjobbjának bizonyult a Cleveland Cavaliers ellen, 27 ponttal járult hozzá a Nets első kétmeccses győzelmi szériájának hazai pályán, bár a sikerért alaposan megszenvedtek. Már 16 ponttal is vezettek, azonban az újonc Kyrie Irving vezérletével (32 pont) a záró másodpercekben 4 pontra is felzárkóztak, de Anthony Morrow ezt követően értékesített két büntetődobást, amivel megnyugtatta a hazai közönséget. A végszó mégis Irvingé volt, aki egy triplával tett pontot a ponterős teljesítményének végére, de ez a Cavaliersnek mégsem volt elég a győzelemre.

Paul Pierce csütörtökön 44 percet játszott, és ha fáradt is volt, jeleit nem mutatta az Indiana Pacers ellen. A Boston Celticsnek ezúttal nem kellett 27 pontos hátrányból fordítani. Pierce triplája a harmadik negyed közepén előnyhöz juttatta a hazaiakat, és ezt követően már nem is engedték ki a vezetést.

Az Atlanta Hawks Detroitban győzött hosszabbítást követően a sérült Joe Johnsonnal, aki kiharcolta a három pontosával a ráadást a rendes játékidő vége előtt 1.9 másodperccel.  Johnson csak a meccset követően vallotta be, hogy bal kezén két ujjával is problémák adódtak, és arra várt, hogy valamelyik edző időt kérjen – ez viszont nem történt meg. Ettől függetlenül 30 ponttal zárta az estét, és segített az Atlantának 13-2-re módosítani az elmúlt 15 mérkőzés mérlegét.

Ricky Rubióék a Dallas után a San Antonio Spurs ellen is győzedelmeskedtek. A Minnesota 2000 után először tudott zsinórban két meccset nyerni a Spurs ellen, és legújabb sikerükkel már csak 1 győzelem választja el őket az 50%-os mutatótól.

A Washington Wizards nem tudott olyan szép játékkal előrukkolni új edzőjük második mérkőzésén, mint azt tették az elsőn, és sima vereséget szenvedtek a Houston Rockets otthonában.

Derrick Rose szezoncsúccsal zárta a Milwaukee Bucks elleni derbit, 34 pontjával kimagaslott a mezőnyből, Carl Boozer és Joakim Noah pedig további 35 ponttal gyarapította a Chicago Bulls pontjait.

A címvédő Dallas Stars három kulcsjátékosa nélkül vágott neki a Utah Jazz elleni összecsapásnak, és Roddy Beaubois, valamint Lamar Odom egy meccs erejére pótolni tudták Dirk Nowitzkiék hiányát. Beaubois 22 pontot kapart össze, Odom pedig 19-et, a Mavericks pedig 116-101-re nyert.

A Denver Nuggets immáron hatodszor nyert zsinórban, legújabb áldozatuk a Toronto Raptors volt. Rudy Fernandez 23 ponttal tért vissza Achilles-problémáiból, a Nuggets pedig könnyedén lépett túl a kanadai csapaton.

Hazai pályán oktatta ki a Phoenix Sunst a Portland Trail Blazers. LaMarcus Aldridge vezetésével (23 pont, 7 lepattanó) 38 pontos különbséggel küldték haza Steve Nashéket a hazaiak.

Kevin Durant szezoncsúcsot érő 37 ponttal és 14 lepattanóval, míg Russell Westbrook szintén erős játékkal, 28 ponttal és 11 assziszttal segítette át az Oklahoma City Thundert a Golden State Warriorson. Győzelmükkel a liga legjobb mutatójával rendelkeznek Duranték, és nem mutatják jelét annak, hogy a közeljövőben leengednének.

Blake Griffin ma nem lépett pályára, így kivételesen most nem neki ítéljük a nap legszebb mozzanatát. A megtiszteltetés ezútan a Dwayne Wade - LeBron James párost illeti: előbbi a feladó, utóbbi a végrehajtó munkáját végezte el.

NBA
34. játéknap
Philadelphia 76ers - Charlotte Bobcats 89-72
Cleveland Cavaliers - New Jersey Nets 96-99
Boston Celtics - Indiana Pacers 94-87
Detroit Pistons - Atlanta Hawks 101-107 h.u.
Minnesota Timberwolves - San Antonio Spurs 87-79
New Orleans Hornets - Orlando Magic 93-67
Houston Rockets - Washington Wizards 103-76
Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 107-100
Miami Heat - New York Knicks 99-89
Dallas Mavericks - Utah Jazz 116-101
Denver Nuggets - Toronto Raptors 96-81
Portland Trail Blazers - Phoenix Suns 109-71
Oklahoma City Thunder - Golden State Warriors 120-109