FA Kupa

A "másik" Manchester, a United sem tudott ellenállni a Liverpoolnak

A két legnépszerűbb angol klub örökrangadójára ezúttal az FA Kupában került sor, ahol a nyolcaddöntőbe kerülésért küzdött meg a Liverpool és a Manchester United. A végig kiélezett, jó tempójú, de viszonylag kevés eseményt hozó mérkőzésen a hajrában esett Kuyt-góllal nyertek a Vörösök, és ezzel azt követően, hogy a Manchester Cityt legyőzték a Ligakupában, a Unitedet az FA Kupából búcsúztatták.

A Manchester United az egész első félidőben támadóbb taktika szerint játszott, labda nélkül keményen letámadták a hazaiakat már a saját térfelükön, ennek köszönhetően jóval többet volt náluk a labda. A Liverpool szervezetten védekezett, de a labdát többnyire nehézkesen jutottak el a vendégek kapujának közelébe, főleg azért, mert Carroll nem sokat tudott kezdeni a védőkkel. Amikor azonban a középpályások is felértek a csatár mellé, akkor a Vörösök is veszélyesebbek voltak.

Dirk Kuyt lő győztes gólt a Liverpool-Manchester United mérkőzésen az FA Kupában 2012-ben

A vezetést a hazaiak szerezték meg a 21. percben, amikor egy szöglet után De Gea - idén már sokadszor - nem tudott mit kezdeni az előtte tömörülő játékosokkal, és Agger bebólintotta a labdát a kapujába. (1-0)

A Liverpool a gólja után még inkább hátrahúzódott, de egy hiba elég volt a Manchester United egyenlítéséhez. A 39. percben Rafael le tudott menni Enrique mellett az alapvonalig, onnan középre adott, bent pedig Parkot szinte mindenki csak nézte, így a bal alsóba lőhetett. (1-1)

Az első félidő hajrájában mindkét csapat arra figyelt elsősorban, hogy ne kapjon újabb gólt, a második játékrész első szakaszában pedig hiába gyömöszölték egymást a felek, nem sok helyzet alakult ki. Mindkét védelem fegyelmezetten zárt, a kisebb lehetőségek inkább De Gea bizonytalankodásaiból alakultak ki a Liverpool előtt.

Kenny Dalglish, a hazaiak menedzsere egyértelműen nyerni akart, hiszen döntetlen esetén Manchesterben kellett volna újrajátszani a meccset, és végül a cseréi be is jöttek. Sokkal támadóbb szerkezetre álltak fel a hajrára, és végül a csereként beállt Kuyt meg is szerezte a győztes gólt. Egy kirúgásnál otthagyta az elalvó Evrát, Carroll lecsúsztatta neki a labdát, ő pedig bevágta a ziccert a 87. percben. (2-1)

A Manchester United erre már nem tudott reagálni, így a Liverpool azt követően, hogy a Manchester Cityt legyőzve bejutott a Ligakupa döntőjébe, ezúttal az örök riválist is felülmúlta, és továbbjutott az FA Kupa nyolcaddöntőjébe.

FA Kupa
4. forduló (a 16 közé jutásért)
Liverpool-Manchester United
Anfield Road; vezette: Helsey (Mullarkey, Burt)
Liverpool: Reina - Enrique, Agger, Skrtel, Carragher (Kuyt, 63.) - Kelly, Henderson, Gerrard (Bellamy, 72.), Downing, Maxi Rodríguez (Adam, 63.) - Carroll
Cserék: Doni, Johnson, Coates, Kuyt, Adam, Shelvey, Bellamy
Manchester United: De Gea - Rafael, Smalling, Evans, Evra - Scholes (Hernández, 76.), Carrick, Giggs (Berbatov, 90+1.), Valencia, Park - Welbeck
Cserék: Lindegaard, Fabio, Ferdinand, Keane, Pogba, Berbatov, Hernández
gólszerzők: Agger (21.), Kuyt (88.), illetve Park (39.)

Vége a mérkőzésnek, a Liverpool 2-1-es győzelmével bejutott az FA Kupa nyolcaddöntőjébe.

90+3. perc: Megszerezte a labdát a United, Smalling indult előre, de rosszul passzolt.

90+2. perc: Carroll és Henderson a szögletzászlónál tartogatják a labdát, és a vendégek már kétszer is kirúgták, de megszerezni nem tudták.

90+1. perc: CSERE - Giggs helyett Berbatov állt be a Manchester Unitedbe.

90. perc: 3 perc lesz a hosszabbítás.

89. perc: Carroll fejelhetett éles szögből a kapu közeléből, de a kapufák találkozását találta el, majd Kuyt óriási helyzetben mellé lőtt.

88. perc: GÓL! Kuyt elszakadt Evrától, Reina kirúgása után Carroll belecsúsztatott a labdába, a holland pedig De Geával bevágta. 2-1

87. perc: Valencia beadása keresztbe szállt Welbeckhez a hosszú oldalra, ő befelé cselezett, majd jó nagyot rúgott a labdába, ami a nézőtérre szállt.

86. perc: Park megint jó indítást kapott, de Reina most jól jött ki, elfejelte a labdát. Welbeck próbált lőni, de megint nagyon gyengén.

85. perc: Nagy fölénybe került a Liverpool, de eddig épp ugyanolyan jól zárt a Manchester United védelme, mint a hazaiké az első félidő nagy részében.

83. perc: Welbeck lőtt 17 méterről, csúnyán a kapu mellé.

82. perc: Downing szépen ment el a bal szélen, középre adott, Kuyt pedig messze a kapu mellé fejelte a neki kicsit magas labdát.

81. perc: A Manchester játékosai estek-keltek a labdában, ezért beszorultak, de a liverpooliak sem voltak sokkal jobbak, Kuyt rém gyenge lövése De Geáig is alig vánszorgott el.

80. perc: Adam lőtt távolról laposan, elsuhant De Gea kapujának bal alsó sarka mellett a labda.

79. perc: A szabadrúgás nem volt veszélyes, Carrick ismétlése pedig messze a nézőtérre ment, bár a célja inkább az volt, hogy Adam indulását megakadályozza.

78. perc: Előbb a félpályánál jutott szabadrúgáshoz a Manchester United, majd Agger tétovázása miatt a jobb szélen is kaptak egyet.

76. perc: CSERE - Sir Alex is nyerni akar, Scholes helyett Hernándezt küldte be.

75. perc: Kenny Dalglish cseréi egyértelműen azt mutatják, hogy nem akarja újrajátszani a mérkőzést Manchesterben, de egyelőre hiába küldött be technikásabb, támadób szellemű játékosokat, nem tudták eddig megtartani a labdát, és inkább a United uralkodik.

73. perc: Kelly beadása lepattant Evráról a jobb szélen, majd a liverpooli védő lőtt éles szögből, de De Gea könnyen fogta a labdát.

72. perc: CSERE - Gerrardot lehívta Kenny Dalglish, és Bellamyt küldte a helyére.

71. perc: Gerrard messziről próbálta meglepni De Geát, de a kapus visszaért a kapujába, és a gólvonalon lehúzta a labdát a középpályás ívelése után.

68. perc: De Gea kicsit nehezen, de összeszedett egy jobb oldali beadást, miközben Carroll szorongatta. Utána szóban kicsit vehemensen megvitatták a dolgot, de nem lett balhé belőle.

68. perc: Carrick lőtt laposan 18 méterről, de centikkel Reina kapujának bal alsó sarka mellé lőtt.

66. perc: Gerrard rálőtte a szabadrúgást, be is fért volna a jobb sarokba, de De Gea ezúttal szépen védett.

65. perc: Labdát szerzett a Liverpool a Manchester United térfelén, Rafael felborította Downingot jó 25 méterre a kaputól, szabadrúgás és sárga lap.

64. perc: De Gea megint hibázott, a felé pattogó labda szögletre csúszott ki a kezei közül. A szögletből nem alakult ki gólveszély.

63. perc: CSERE - Kenny Dalglish kettőt is változtatott, Maxi Rodríguez helyett Charlie Adam, Carragher helyet Kuyt állt be.

61. perc: Kicsit lehiggadtak a csapatok, a United birtokolta a labdát, de helyzet nem alakult ki.

59. perc: Park kapott remek indítást, Reina rosszul jött ki, így a szélső elpöckölte mellette a labdát, de érkezett Skrtel is, és kivágta a játékszert.

58. perc: A sarokrúgás után szabadrúgás kifelé.

57. perc: Enrique indult lendületesen előre, Carroll felé passzolta be a labdát, és Smalling menthetett volna, de elcsúszott. Estében hozzáért kézzel a labdához, majd Carroll lövéssel próbálkozott, és utána megint a védő kezére pattant a labda, de ezekre is erős lett volna tizenegyest fújni. Szöglet.

55. perc: De Gea a tizenhatoson belül odaadta Downingnak a labdát, aki kisodródott, majd néhány csel után laposan adott be, de Smalling tisztázott.

54. perc: Maxi Rodríguez nem sok mindent csinált eddig, most villant: bordán karatézta Rafaelt...

53. perc: Szöglethez jutott a Manchester United, de könnyen tisztáztak a védők.

52. perc: Volt némi alapja a reklmálásnak, Agger ugyanis a saját ötösén a saját kezére térdelte a labdát. Nem volt leszorítva, de azért tizenegyest sem ért a dolog.

50. perc: Az eddigi percekben a Liverpool sokkal aktívabban ment előre, mint bármikor az első félidőben, de ebből lett is egy United lehetőség: Giggs beadása valahogy eljutott a jobb oldalon érkező Valenciához, de ő annyira meglepődött, hogy nem tudott vele mit kezdeni. Kezezést reklamált a védőknél.

48. perc: Valencia forgolódott a jobb oldalon, majd visszapasszolt Rafaelhez, aki utána pontatlanul indította az ecuadori szélsőt.

46. perc: A Liverpool kezdte a második félidőt, a jobb oldalról Kelly adott be, a védők kifejelték a labdát.

A Manchester United az egész első félidőben támadóbb taktika szerint játszott, labda nélkül keményen letámadták a hazaiakat már a saját térfelükön, ennek köszönhetően jóval többet volt náluk a labda. A Liverpool szervezetten védekezett, de a labdát többnyire nehézkesen jutottak el a vendégek kapujának közelébe, főleg azért, mert Carroll nem sokat tudott kezdeni a védőkkel. Amikor azonban a középpályások is felértek a csatár mellé, akkor a Vörösök is veszélyesebbek voltak. Egy szöglet után De Gea - idén már sokadszor - nem tudott mit kezdeni az előtte tömörülő játékosokkal, ennek köszönhetően meg is szerezték a vezetést a hazaiak. A vendégek egyenlítéséhez ugyanakkor elég volt egyetlen rövidzárlat a Liverpool védelmében. 1-1 után mindkét csapat arra koncentrált elsősorban, hogy ne hátrányban menjen a szünetre, így helyzet sem alakult ki a hajrában.

45+1. perc: A Unitednél volt a labda a hosszabbításban, de lövésig nem jutottak a vendégek, vége az első félidőnek.

44. perc: Keresik a fogást a csapatok egymáson, de a visszarendeződésre és a védekezésre mindkét oldalon nagyon koncentráltak az elmúlt percekben, így, bár lendületes a játék, helyzet nincs.

42. perc: A gól megnyugtatta a Manchestert, amely kissé hátrébb húzódott, így a Vörösök is kijebb tudtak jönni. A játék a középpályán zajlott az elmúlt percekben egy-egy rossz beadást említhetünk mindkét oldalon.

39. perc: GÓL! A rossz ütemben fellépő Enrique mellett Rafael le tudott menni az alapvonalig a jobb szélen, laposan beadott, középen pedig a Skrtel kivételével csak bámészkodó védők között Park a bal alsóba lőtt. 1-1

38. perc: Gerrard ívelt a jobb oldalról Carroll fejére, de a csatár csak gyengén csúsztatott, De Gea könnyedén összeszedte a labdát.

37. perc: Újra beszorult, de jól tömörül a Liverpool, amellyel így nem sokat tudott kezdeni a Manchester, Reinához került a labda.

34. perc: Gerrard kapott volna ígéretes ívelést a bal szélen, de Rafael elfejelte előle a labdát.

33. perc: A hazaiak egy kicsit meg tudták nyugtatni magukat, megtartották a labdát, Valencia a félpálya közelében szabálytalankodott Gerrarddal.

31. perc: A Manchester United körbadogatta a Liverpool tizenhatosát, majd Rafael adott be a jobb oldalról, de Reina lehúzta a labdát, és indított egy kontrát, ami igen gyorsan elhalt.

29. perc: A középpályán birkóztak az utóbbi percekben a csapatok, majd Agger kaszálta el Valenciát, aki egy kicsit pipa lett, de a játékvezető békítő tárgyalást tartott.

27. perc: A Manchester még keményebben próbál letámadni, mint eddig, de egyelőre még lehetőségeket sem tudott kialakítani a labdaszerzéseiből.

24. perc: Valencia szerzett labdát a Vörösök térfelén, de Park és Welbeck mögé adott be a jobb szélről, majd Scholes lőtt, de a labda megpattant. Gerrard ez után gyorsan keresztülvágtatott a pályán, majd kissé a jobb oldalról, két ember takarásában lőtt nagyon rosszul a nézőtérre.

23. perc: Újabb szöglet után ugyanazzal a tömörítéssel próbálkozott a Liverpool, de ezúttal túlszállt a bolyon a labda, De Gea elütötte.

21. perc: GÓL! Gerrard szöglete után úgy nyolcan-tízen tömörültek De Gea kapuja előtt, a kapus nem tudott kijönni, a legmagasabbra pedig Agger emelkedett, aki a spanyol hálőr fejére bólintott, onnan pedig a kapuba pattant a labda. 1-0

20. perc: A Liverpoolnak eddig minden méterért keményen meg kellett küzdenie, de most be tudott rendezkedni a vendégek térfelén, és Downing a jobb szélen két embert becsapott, majd Scholes szerelte. Végül egy lövés után Smallingról ment ki szögletre a labda.

17. perc: Valencia remekül húzott befelé a jobb oldalról, a tizenhatosról lőtt, és a hosszú oldali kapufa aljáról jött ki a labda!

16. perc: Downing a szögletzászlónál alárúgott Evrának, Giggs szabadrúgása után Skrtel kifejelte a labdát, Downing pedig felszabadított.

15. perc: A mai meccsen eddig leginkább a középpályán tevékenykedő Carragher csúnyán felrúgta a félpályánál Parkot, de a koreai nem panaszkodott sokat, megelégedett a szabadrúgással.

14. perc: Gerrard a kezdőkörből indította volna Kellyt, de nagyon rosszul, kirúgás.

11-12. perc: Egy United-támadás egy rossz passz miatt akadt el, majd egy Liverpool-akció les miatt szakadt félbe.

10. perc: Giggs ugratta volna ki Parkot, de pontatlan volt a passz, Reináé lett a labda.

9. perc: Gerrard kapott a bal oldalról labdát a tizenhatoson, de nem tudta átvenni, így egészen De Geáig pattogott a játékszer.

8. perc: Az első United-lehetőség! Valencia a jobb szélről adott be, Park lekészítette a labdát, Giggs pedig egy pattanás után lőtt, de szinte telibetalálta Reinát, aki magához ölelte a labdát.

6. perc: A Liverpoolt láthatóan nagyon zavarja a Manchester United letámadása, többnyire már a saját térfelükön bajba kerülnek a passzokkal, de egyelőre nem alakult ki ezekből veszélyes helyzet.

5. perc: Gerrard szöglete érintés nélkül ment ki a hosszú oldalon, de De Ga kirúgása sem maradt benn a pályán.

4. perc: Először jutott el a Liverpool a vendégek tizenhatosáig, és Maxi Rodríguez rögtön meg is próbált egy távoli lövést, De Geának nagyot kellett mentenie a jobb alsó elől. Szöglet.

Mindkét csapat kellemes élményekkel készülhetett a meccsre, hiszen a Liverpool egy idegenbeli győzelemmel és egy hazai döntetlennel búcsúztatta a Manchester Cityt a Ligakupa elődöntőjében, a Manchester United pedig idegenben győzte le 2-1-re az Arsenalt a bajnokságban.

2. perc: A United kezdésként keményen letámadta a Liverpoolt, amely a fél pályán túl csak pár méterre jutott a labdával.

1. perc: A Manchester kezdte a mérkőzést, Evra már elvégzett egy bedobást, kapja a fújolást rendesen.

13:40 - Legutóbb október 15-én, a bajnokságban találkozott a két csapat, ugyan csak Liverpoolban, akkor 1-1-es döntetlennel ért véget a meccs, de sokkal emlékezetesebb volt arról, hogy Luis Suárez állítólag negrónak nevezte Patrice Evrát, amiért azóta nyolcmeccses eltiltással sújtotta az FA.

FA Kupa
4. forduló (a 16 közé jutásért)
Liverpool-Manchester United
Anfield Road; vezette: Helsey (Mullarkey, Burt)
Liverpool: Reina - Enrique, Agger, Skrtel, Carragher (Kuyt, 63.) - Kelly, Henderson, Gerrard (Bellamy, 72.), Downing, Maxi Rodríguez (Adam, 63.) - Carroll
Cserék: Doni, Johnson, Coates, Kuyt, Adam, Shelvey, Bellamy
Manchester United: De Gea - Rafael, Smalling, Evans, Evra - Scholes (Hernández, 76.), Carrick, Giggs (Berbatov, 90+1.), Valencia, Park - Welbeck
Cserék: Lindegaard, Fabio, Ferdinand, Keane, Pogba, Berbatov, Hernández
gólszerzők: Agger (21.), Kuyt (88.), illetve Park (39.)