Férfi kézilabda Eb

Óriási a feszültség Belgrádban a szerb-horvát "háború" előtt

  • MTI

A Szerbia és Horvátország közötti, pénteken este Belgrádban sorra kerülő férfi kézilabda Európa-bajnoki elődöntő miatt mozgósították a szerb határrendőrséget, a bűnüldöző és különleges egységeket, a csendőrséget, a közlekedési rendőröket, a lovasrendőrségi dandárt, továbbá a robbanóanyagokra szakosodott kutyás egységeket.

Elég, ha az olvasó kézbe veszi, vagy belelapoz a pénteki belgrádi újságokba, máris megállapíthatja, hogy az esti szerb-horvát találkozó időpontjának - 20:15 óra  - közeledtével a szerb sportrajongók körében egyre jobban felizzanak a kedélyek.

"Rásegítenek" erre az újságok szalagcímei is: "Háború a döntőért" - írja öles betűkkel a Sport című szaklap, "Történelmi csatáról" cikkez a Vecernje novosti napilap, és "Életük meccse lesz ez" - állapítja meg a Politika című újság.

Tárgyilagosabban fogalmaz címoldalán a Blic című napilap: "A rendőrség megelőzésképpen előállít minden huligánt".

Az esti találkozóra sok ezer rendőrt mozgósítottak a fővárosban, és amint azt Nikola Popovac, a belgrádi rendőrfőnök helyettese megerősítette: a pénteki nap folyamán "preventív beszélgetésre" invitálják a különböző szurkolói csoportok vezéreit, míg az összecsapás helyszínéül szolgáló sportcsarnok környékén és benn az arénában is szigorú ellenőrzésekre kell számítani.

Csak a sportcsarnokot és környékét körülbelül ötezer rendőr tartja majd szemmel. Miladin Despotovic belgrádi rendőrfőnök pénteki rádiónyilatkozatában kertelés nélkül közölte: az elmúlt napok újvidéki eseményeit szem előtt tartva, a rend fenntartását felügyelő stáb tagjai közé bevonták az ügyészség és a bíróságok kijelölt tagjait is, "így mindazokat, akik törvényszegést követnek el, legyen szó akár bűncselekményről, vagy törvénysértésről, azonnal és a helyszínen peres eljárás alá vonjuk".

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy a jeggyel rendelkezők időben érkezzenek meg a sportcsarnok bejárataihoz, mert a szigorított ellenőrzés miatt hosszabb időt vesz igénybe a nézők beléptetése a csarnokba.

Mind a szerb, mind pedig a horvát rendőrség részéről megerősítették, hogy mindazok számára, akik a szerb határra érkezve jelzik, hogy szurkolókként szeretnének Belgrádba menni, rendőrségi kíséretet biztosítanak a sportcsarnokig vezető úton.

A Horvát Kézilabda Szövetség szóvivője közölte, hogy semmilyen szervezett utat nem készítettek elő. "Meg szerettük volna szervezni a játékosok rokonainak és családtagjainak belgrádi útját, de biztonsági megfontolásból végül elálltunk ettől a szándékunktól" - mondta Zlatko Skrinjar.

Egyes horvátországi médiumok arról számoltak be, hogy jóllehet Zágráb kérte a horvát szurkolókat: ne utazzanak Belgrádba az elmúlt napokban Újvidéken és Rumán történt huligántámadások miatt, egyes hírek szerint három autóbusszal és több gépkocsival körülbelül 300 szurkoló mégis útra kel Belgrád felé.

Péntek kora délután a szerb rendőrség visszafordított a határról egy horvát szurkolókkal teli autóbuszt, mert az utasoknak nem volt belépőjük.

A horvát média szerint további négy horvát autóbusz tart a szerb határ felé, amelyhez útközben csatlakozott egy Bosznia-Hercegovinából érkezett jármű is. A menetoszlop rendőrségi felvezetéssel tart a szerb határ felé, és az utasok valamennyien jeggyel rendelkeznek, de köztük vannak a Bad Blue Boys elhíresült szurkolócsoport tagjai is.