Férfi kézilabda Eb

Momir Ilic biztos abban, hogy történelmet írnak a horvátok ellen

  • MTI

"Nem lesz ez egy szemet gyönyörködtető mérkőzés, és a szívet is próbára fogja tenni" - fogalmazott pénteken Momir Ilic, a szerb férfi kézilabda-válogatott csapatkapitánya annak kapcsán, hogy 16 év után Horvátország ellen lépnek pályára az Európa-bajnokság esti, belgrádi elődöntőjében.

"Egy lépésre a dobogótól, két lépésre a tróntól, a csillagoktól. A horvátok feletti győzelem a szerb kézilabdázókat az egekbe röpítené, oda fel, a felhők fölé. Az ismeretlen dimenzióba. Tizenhat év után a szerb válogatott európai éremért küzd, másodszor az ország történelmében. Nem kell hát csodálkozni azon, hogy egy 1996-os spanyolországi bronzérem megismétlődése, azaz a harmadik helyezés, a kiéhezett szerb "sasok" étvágyát csak alig-alig csillapítaná" - állapítja meg kommentárjában a Vecernje novosti belgrádi lap. "Az Európa-bajnokság házigazdájaként Szerbia egy kicsit csillogóbb nemesfém-darabkára vágyik és az ezüstig, vagy az aranyig 60 percnyi rohanásra van csupán szükségük a népszerű "cowboyoknak". Az Arénában nem egy fegyveres leszámolás képe rajzolódik ki, hisz a kapukat csúcsteljesítményre képes kapusok védi. A szerb csapat "védelmi miniszterei" pedig arra készülnek, hogy megmutassák ki a sheriff Belgrádban".

"No de mit is hozhat ez a mérkőzés" - teszi fel a kérdést a novosti sportkommentátora. "A svédországi világbajnokság tizedik helyezettje egyik napról a másikra éremesélyessé vált, sőt lehet, hogy a holnapi napra már döntősként ébred!"

"Minden taktika felborul majd, ha elkezdődik a mérkőzés, hisz a pályán olyan érzések szabadulnak majd fel, amelyeket már régóta visszatartottunk magunkban. A győzelemmel történelmet fogunk írni, a kézilabda sportot visszahozzuk a régmúlt dicső útjára" - mondta Ilic.

A horvátoknak tavaly télen Svédországban kínkeservesen sikerült egy pontot kicsiholniuk, de ez nem volt elegendő a világbajnoki éremhez. Mégiscsak az egykori olimpiai és világbajnoksági győztesekről volt szó.

"Valamennyi csapat közül mi vagyunk a legkevésbé rutinosak, de azokért az álmokért küzdünk, amelyekről a torna kezdete előtt beszéltünk. Ez az, ami bátorít bennünket, ez az, amiből erőt merítünk. Lehet, hogy éppen Horvátország számunkra a legmegfelelőbb ellenfél, hiszen mindkét csapaton valami egészen különös érzések lesznek úrrá" - mondta a szerb válogatott szövetségi kapitánya, Veselin Vukovic.

"Az egykori világ- és olimpiai bajnokokkal mérkőzünk meg. Öt éve ugyanabban az összetételben játszanak. Hálátlan dolog mérlegelni, hogy ki a jobb: Duvnjak, vagy Balic, Buntic vagy Kopljar. De ez nem is fontos, bárki lépjen is pályára, már a kezdésnél meg kell őket fognunk, a saját stílusunkban" - vélekedik Rastko Stojkovic, a házigazdák egyik kulcsjátékosa.