Australian Open

Djokovicsnak minden erejére és öt szettre volt szüksége Murray ellen

Óriási csatában, öt szettben győzte le a világelső és címvédő Novak Djokovics a negyedik kiemelt Andy Murrayt a tenisz Australian Open második férfi elődöntőjében, és ezzel sorozatban harmadszor játszhat Grand Slam-döntő Rafael Nadal ellen.

Az első játszma nem hozott túlságosan magas színvonalú játékot, főleg azért, mert Murray visszafogott volt, keveset támadott. Így is eltartott 47 percig a játszma, de leginkább azért, mert a labdamenetekben sokszor hosszan ütögették oda-vissza a labdát anélkül, hogy bármelyikük kezdeményezett volna. Djokovics végül viszonylag könnyen elvette egyszer a brit adogatását, és ez elég is volt a szett megnyeréséhez.

Ez láthatóan felbosszantotta Murrayt - egyes hírek szerint annyira, hogy hirtelenjében oda is kiáltott új edzőjének, Ivan Lendlnek, hogy "Ki vagy rúgva!" -, és egy csapásra jobban kezdett játszani. A második szett már több mint egyórás lett, és sokkal komolyabb küzdelmet is hozott, mint az első. Az elején gyorsan oda-vissza brékeltek a játékosok, majd a végjátékban a skót tudott jobban koncentrálni, és kiegyenlített.

Novak Djokovics fekszik a földön az Andy Murray elleni mérkőzése után az Australian Openen 2012-ben

A harmadik játszma jelentette a mérkőzés csúcspontját, már ha egy közel másfél órás játszmát pontnak lehet nevezni. A meccs elejéhez képest óriásit emelkedett a színvonal, mindkét játékos remekelt, izgalmas labdameneteken és gémeken keresztül meneteltek el a rövidítésig. Ott Djokovics minibrék hátrányba került, és bár ezt visszahozta, végül Murray volt a pontosabb, és 2-1-es vezetést szerzett.

A negyedik szett elején a szerb kétszer is nagyon gyorsan elvette ellenfele adogatását, és bár a skót 4-0 után hozta a szerváját, 5-1 után egyértelműen odadobta a játszmát, hiszen adogatásai után meg sem próbálta újra visszaütni a labdát.

A "pihenőből" Murray kicsit nehezen állt fel, de felállt, így 3-2-es Djokovics-vezetésig tartotta magát az ötödik szettben. Ekkor azonban elvesztette az adogatását, majd a világelső hozta a sajátját, és a játszmán belül már 5-2-re vezetett. Befejezni azonban nem tudta a meccset, a negyedik kiemelt nagy küzdelemben visszajött, és 5-5-nél több bréklabdát is kiharcolt magának.

Értékesíteni azonban egyiket sem tudta, és a következő adogatásánál már nem tudott mit kezdeni az újra renkívül agresszívvé áló Djokoviccsal, aki brékelt, és ezzel a kiélezett, izgalmas mérkőzést is megnyerte.

A világelső tehát sorozatban harmadszor is Grand Slam-döntőbe jutott, és sorozatban harmadszor is Rafael Nadallal küzdhet meg, akit 2011-ben hat meccsből hatszor legyőzött. Igaz, most egy elképesztően nehéz találkozón van túl, és kérdéses, hogy ezt ki tudja-e pihenni vasárnapig.

Australian Open
Férfiak, elődöntő
A vasárnapi döntőben: Djokovics (szerb, 1.)-Nadal (spanyol, 2.)
Djokovics (szerb, 1.)-Murray (brit, 4.) 6:3, 3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 7:5

 

 

 

 

 

Az Australian Open alatt a hathárom.hu és az Eurosport közös játékán értékes napi nyeremények mellett Roger Federer teniszfelszerelését is megnyerheted. A részletekért kattints ide!