London 2012

A magyar mellett öt európai női vízilabda-csapat az olimpiai selejtezőben

Az afrikai kontinens visszalépése miatt a most zajló hollandiai Európa-bajnokságról összesen hat, azaz a szombati bronzmérkőzésen érdekelt magyar válogatott mellett további öt együttes vehet részt a női vízilabdázók áprilisi, trieszti olimpiai kvalifikációs tornáján.

Ez ügyben ugyanakkor némi bizonytalanság uralkodott még a házigazdák körében is, akik pedig közvetlenül érintettek az ügyben. Az eindhoveni Eb-ről eredendően öt nemzeti együttes trieszti szereplésével lehetett kalkulálni, márpedig a vendéglátók - a csoportmeccsen a magyarok által is legyőzött - női válogatottja olimpiai bajnoki címvédő létére csak a hatodik lett "saját" kontinensviadalán, miután csütörtökön a helyosztón alulmaradt a spanyolokkal szemben.
    
A holland tévéstáb, sőt később még az Eb sajtóközpontjának írásos anyaga is "búcsúztatta" Londontól a hazai gárdát, de aztán a világszövetség, a FINA köreiből származó - bár még nem hivatalosnak mondott - információ szerint a holland női válogatott mégiscsak rajthoz állhat Triesztben, ahonnan az eredeti három helyett a legjobb négy csapat jut ki a nyári olimpiára, méghozzá - ugyancsak FINA-forrás szerint - Afrika visszalépése miatt. Mivel pedig a fekete kontinens nem delegál senkit Londonba és ennek megfelelően Triesztbe sem, a felszabadult helyre léphet a friss Eb-hatodik holland együttes, amelyen kívül az eindhoveni első öt helyezett, a döntős görög és olasz, továbbá a szombati bronzmérkőzésen érdekelt magyar és orosz, valamint a spanyol alakulat próbálhat szerencsét az április 15. és 22. közötti itáliai selejtezőben.    
    
Ahol is összesen 12 nemzeti válogatott szállhat medencébe - meghatározott szempontok alapján. A már említett európaiakon kívül a FINA versenykiírásának értelmében az amerikai kontinens három csapatot küldhet a világkvalifikációra, így például a Pán-amerikai Játékokon az Egyesült Államok mögött végzett Kanadát, Ázsia kettőt - a földrészközi bajnokságon a héten a győztes Kína mögött zárt Kazahsztán és Japán jön szóba -, végül pedig Óceánia és Afrika egyet-egyet. Előbbi esetben az Ausztrália mögé szorult Új-Zéland együttese várható Triesztbe, Afrika pedig - ahogy arról már szó esett - nem képviselteti magát Londonban, ennél fogva az itáliai összejövetelen sem.
    
A játékok nyolc csapatos mezőnyéből így egyelőre négy csapat ismert: Nagy-Britannia házigazdaként Európa képviseletében, továbbá kontinensbajnokként Egyesült Államok, Ausztrália és Kína.
    
A trieszti selejtezőtorna sorsolását a FINA február 19-én tartja a londoni Crowne Plazában.