Olimpiai sztorik

Túlélte a Titanic katasztrófáját - később olimpiai bajnok lett

  • Kis János

A nyári olimpiák közel 120 éves történelme számos érdekes sztorival és életrajzzal szolgál - a londoni olimpia előtt íródó sorozatunkban ezen különlegességekből szemezgetünk. Most egy olyan sportember bemutatása következik, aki túlélte a Titanic katasztrófáját, és később olimpiai bajnok lett.

Richard "Dick" Norris Williams Genfben született 1891 januárjában, aki manapság aligha lenne érdekes bárki számára is, ha nem keveredik bele a hajózás történetének egyik legdrámaibb kalandjába, és később nem ér el kiváló eredményeket a tenisz pályán is. A Svájcban és Franciaországban nevelkedő, később a Harvard egyetemre is járó Richard és apja Charles Duane WilliamIlyen beszállókártáyval lehetett felszállni annak idején a Titanicra - Fotó:shanrev.blogspot.coms a cherbourgi kikötőben szállt fel a Titanicra 1912 áprilisában, ahol az első osztályon utaztak a világ akkori legnagyobb gőzhajóján. A Southampton és New York City között, 2223 emberrel a fedélzetén közlekedő hajó jéghegynek ütközött, és 1912. április 15. éjjel 2 óra 20 perckor elsüllyedt. Nem sokkal az ütközés után Williams betört egy ajtót az egyik kabinban, hogy kiszabadítson onnan egy utast, mire az egyik utaskísérő megfenyegette őt, hogy a White Star Line társaság vagyonában keletkező kár okozásáért megbírságolja őt. Ez a jelenet James Cameron 1997-ben készített világhírű Titanic című filmében is szerepelt.

Richard a jéghideg vízben segített a bajbajutott embereknek a meglepően kevés mentőcsónakba jutni, ő maga a jeges vízben úszott el az egyik üresnek tűnő mentőcsónakig, ahonnan hat órával később mentették ki őket, de addigra a 30 emberből már csak 11-en maradtak életben. Több órával a szerencsétlenség után érkezett a Carpathia a helyszínre, de csak 706 embert tudtak megmenteni, 1517-en meghaltak a balesetben, köztük Richard édesapja is. Békeidőben ez volt az egyik legnagyobb tengeri katasztrófa.

Richard Norris Williams bal lába súlyosan megsérült, elfagyott a baleset során, a Carpathia orvosa amputálni is akarta, de Richard elsősorban szépen kibontakozó teniszkarrierje miatt nem engedte. Williams később szolgált a Egyesült Államok hadseregében az I. világháborúban, és bátorságáért a francia Becsületrenddel tüntették ki. A drámai hajótörés után teniszkarrierje töretlen maradt, és a világ egyik legjobb játékosa lett, kétszeres egyéni amerikai bajnok (1914, 1916), hétszeres Davis Kupa-győztes és wimbledoni bajnok (1920) párosban. A Davis Kupában a szintén Titanic túlélő Karl Behr-el közösen játszott.

Richard Norris Williams magyar ellenfelet is legyőzött a párizsi olimpián - Fotó:tennisarchives.com

Az 1924-es párizsi olimpián immáron 33 esztendősen három versenyszámban is elindult, az egyéni verseny negyedik fordulójában a magyar Kehrling Bélát győzte le döntő szettben (6-4 3-6 6-3 4-6 6-3), és végül 5. lett, csakúgy, mint Watson Washburmmal férfi párosban. Az olimpiai bajnoki címet vegyespárosban Hazel Hotchkiss Wightman párjaként harcolta ki.

Visszavonulása után köztiszteletben álló közéleti személyiség, sikeres üzletember, ismert philadelphiai befektetési bankár lett. Megválasztották a Pennsylvania Történelmi Társulat elnökének. Később, 1957-ben bekerült a Tenisz Hírességek Csarnokába (Tennis Hall of Fame, Newport, Rhode Island). Érdekesség, hogy ükapja az a Benjamin Franklin volt, aki a villámhárító feltalálója és az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat egyik kezdeményezője volt. A legendás jobbkezes játékos 1968-ban, 77 éves korában hunyt el.

Richard Norris Williams olimpiai eredményei
1924-Párizs     aranyérem   tenisz - vegyespáros
1924-Párizs     5. hely   tenisz - férfi egyes
1924-Párizs     5. hely   tenisz - férfi páros