Ökölvívás

Szoknya vagy nadrág - avagy a női boksz dilemmája

  • VNA

A női ökölvívás nagy próbája lesz a londoni olimpia, amely előtt komoly ruha-dilemma osztja meg a sportolókat.

Egyelőre nem tudott még döntést hozni a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) technikai bizottsága arról, hogy milyen ruhában léphetnek szorítóba a hölgyek a londoni olimpián. Tavaly a tollaslabdázóknál vert komoly hullámokat a nőiesség kérdése a szoknya-nadrág háborúban, most pedig az amúgy nem túl nőies sportágat űző ökölvívók is hasonló dilemma elé kerültek. A Franco Falcinelli vezette szakértői bizottság ezen a héten Bangkokban ülésezett, ahol egyelőre csak (még titkosan kezelt) ajánlást fogalmaztak meg, de a szabályozás kérdésébe nem nyúltak bele.

A közvélemény egyelőre még csak barátkozik a női ökölvívás gondolatával - Fotó:insidethegames.org

A végső döntést az AIBA Végrehajtó Bizottsága hozza majd meg a kérdésben néhány hét múlva, addig azonban a szervezet nem szeretne hivatalos közleményt kiadni erről az ügyről. Bennfentesek vélekedése szerint várhatóan nem fogják kötelezővé tenni a női bokszolóknak a szoknya viselését, de annak hordásátt szeretnék majd lehetővé tenni a londoni olimpián.

„Bizonyos versenyzők szeretik a szoknyát, mások viszont nem, meg kell hagynunk a választás esélyét a sportolóknak. Most sokan foglalkoznak ezzel a kérdéssel, de a híradások sokszor ferdítenek, mert sohasem volt róla szó, hogy kötelezővé akarunk bármit is tenni” - nyilatkozta még tavaly év végén az AIBA elnöke C.K. Wu, aki sokat tett azért, hogy a sportág bekerüljön Londonra az olimpiai programba. Jelenleg is él egy on-line petíció, amely a szoknya kötelezővé tétele ellen foglal állást és amelyet már 54.000-en írtak alá.