Női vízilabda

A házigazdák magyar edzője tisztes helytállást szeretne az olimpián

  • MTI

A hetedik helyen végzett a hollandiai vízilabda Európa-bajnokság nyolccsapatos női mezőnyében a brit válogatott, de egyáltalán nem keltett csalódást, sőt több meccsén is kifejezetten jól játszott a nyári olimpia vendéglátóinak együttese, amelyet magyar szakember irányít Fekete Szilveszter személyében.

Az egykori válogatott kapusból lett kiváló edző öt éve dolgozik a briteknél, akik "helyből" résztvevői a londoni ötkarikás játékoknak, ám nyilván nem mindegy, hogy házigazdaként hogyan szerepelnek az olimpián.
    
"Nincs papírra vetve, hogy hányadikként kell végeznünk, a magam részéről azonban nagyon szeretném, ha sikerülne helytállni. Tömören: csak utolsók ne legyünk!" - mondta az MTI tudósítójának érdeklődésére Fekete Szilveszter.
    
A felvetésre, hogy Eindhovenben is csak a 7. helyért játszhattak tanítványai a németekkel, akiken nagy küzdelemben, a hosszabbításban felülkerekedtek, Fekete Szilveszter ezt mondta:
    
"Én jelentősnek gondolom a németek legyőzését, a fokozatos fejlődés bizonyítékának, mondhatni, felkerültünk az európai vízilabda-térképre. A csoportmérkőzéseken még - úgy, hogy előtte nemzetközi mérkőzést utoljára hónapokkal korábban játszottunk, s ezért gyakran "dadogott" a kezekben a labda - a magyar csapattal nem nagyon tudtuk felvenni a versenyt, viszont az Európa-bajnoki címvédő oroszoktól csak öt góllal kaptunk ki, kimondottan jól pólózva, a hollandokat pedig három negyeden át izzasztottuk, és ha nem Hollandiában van az Eb, könnyen lehet, hogy mi nyerünk. A "lejtőssé vált" hazai medencében aztán az utolsó negyedben már nem hagytak nekünk esélyt."
    

Fekete hozzátette: mivel nem kell a trieszti olimpiai selejtezőn indulniuk áprilisban, más módon próbálja felkészíteni a csapatot Londonra:
    
"Nemsokára elmegyünk például Ausztráliába két hétre, ott egy roppant erős válogatottal gyakorolhatunk. Aztán Hollandiában próbálunk meg válogatottunkkal bekapcsolódni az ottani klubbajnokságba, bár náluk kevesebb jó csapat van, mint például a magyar ob I-ben, ahol egy szezonnal korábban nagyon hasznos meccseket vívhattunk, erősödhettünk. Májusban Londonban lesz az előolimpiai torna, ahol "belakjuk" az olimpián használatos medencét, s arra a négyes tornára az ausztrálok mellett jön az Egyesült Államok válogatottja, amellyel még sosem találkoztunk, és meghívtam a magyar csapatot is, Merész András barátomnak is jól jöhet ez a nyári játékok előtti tesztverseny."
    
A britek magyar szakvezetője azt még nem tudja, hogy mi lesz az olimpia után: "Fél évtizede dolgozom kinn, talán az eredményességünk, a lépésről lépésre haladásunk is visszaigazolja majd, hogy nem hiába. Gyakorlatilag határidő nélküli szerződésem van, tehát nem jár le London után, de még fogalmam sincs, hogy hazamegyek, esetleg más országban teszem próbára magam, vagy maradok Manchesterben az olimpiát követően is" - nyilatkozta Fekete Szilveszter.