NBA

Visszavonultatják a mezét a liga egyik legalattomosabb játékosának - videó

  • Barcsai Róbert

Talán sokan emlékeznek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) valaha volt egyik legkeményebb védőjére, Bruce Bowenre. A San Antonio Spurs most úgy döntött, hogy visszavonultatja a Bowen által viselt 12-es számú mezt.

Bowen 8 szezont húzott le a Spursnél

Bruce Bowen 2001 és 2009 között nyolc szezont húzott le a Spursnél, ez idő alatt három bajnoki címet szerzett csapatával, amely úgy döntött, hogy visszavonultatja az általalta viselt 12-es számú mezt. A liga egyik legkeményebb védője karrierje során 6.1 pontot, 2.2 lepattanót és 1.2 gólpasszt átlagolt.

Tim Duncan, aki nyolc éven keresztül játszott Bowen mellett, így nyilatkozott a védőről: „A rá szabott szerepet mindennek alárendelte. Tudta mit kell tennie, hogy a pályán maradhasson, ehhez pedig kőkeményen ragaszkodott. Az ilyen játékosok nagyon ritkák a ligában. Mindenki olyan szeretne lenni, ami nem lehet, ő viszont a legjobb volt abban, amit csinált.”

A Spurs korábban David Robinson, George Gervin, Sean Elliott, James Silas, Avery Johnson és Johnny Moore mezét vonultatta vissza.



 

Bowent karrierje során nagyon sok támadás érte alattomos, sportszerűtlen játéka miatt, egy alkalommal Wally Szczerbiakot rúgta fejbe a pályán egy olyan mozdulattal, amit még Bruce Lee is megirigyelne, de volt, hogy Chris Pault is megrugdosta.