Forma-1

Koppintás vagy innováció - kiszivárogtak a Ferrari tervei

  • Kele János

Vajon a McLarenről koppintotta új autójának legnagyobb érdekességét a Ferrari, vagy puszta véletlen az egybeesés?

Bár félhivatalosan már az új évad első autó-bemutatójára is sor került (a Caterham konstrukciójáról jelennek meg képek a csütörtöki F1Racingben, ám az előfizetők, akik egy nappal korábban megkapták postaládájukba a szaklapot rövid úton kitwittelték a kezükbe kerülő kincset), igazán nagy viharokat csak igazán nagy csapatok tudnak kavarni – a Ferrari 2012-es versenygépéről kiszivárgó képek és információk gyakorlatilag teljesen kitöltötték a sportlapok F1-es helyzetértékelőre szánt hasábjait.

A felkészülés ezen időszakában valóságos kincsnek számító részletek kiszivárogtatását a Lotus fékstabilitási rendszeréhez hasonlóan ezúttal is a veterán olasz szakújságírónak, Giorgio Piolának köszönhetjük, aki a Gazzetta dello Sport hasábjain kezdett hosszas fejtegetésbe arról, vajon merre vezethet a Scuderia által felvállalt igencsak innovatív fejlesztési stílus. Az így felvert hullámokat aztán az Autosprint magazin lovagolta meg, ők legújabb számukban képeket is közölnek a hivatalosan csak február 3-án bemutatandó új ágaskodó paripáról, melynek tervezési folyamatában állítólag már a sebtében visszahívott egykori legendás sikerkovács, Rory Byrne is részt vett.

A képek és a kiszivárgott információ-morzsák alapján egy valamiben biztosak lehetünk: a Ferrari ezúttal az elmúlt néhány év konzervatív béklyóját lerúgva tizenkilencre húz lapot, és egyértelműen merész irányba ellépve próbálja meg ledolgozni igencsak tetemesnek mondható hátrányát a Red Bullal szemben. Szakemberek ugyanis úgy tartják, mivel az alapvető aerodinamikai szabályok nem változnak 2012-ben, az ezen a téren nyomasztó fölényben lévő osztrák csapat legyőzése csak akkor lehetséges, ha valaki merész újításoknak szavaz bizalmat, és el mer vonatkoztatni az Adrian Newey által diktált fejlesztési evolúció mainstream csapásvonalaitól. Ennek a hozzáállásnak is megvan persze a maga kockázata, egy merész újítással ugyanis nagyon könnyű bukni, a csapatoknak tehát azt kell mérlegelniük, vajon megéri-e kockáztatni a totális nihill lehetőségét egy esetleges világbajnoki cím érdekében.

A Ferrari már azzal is jelentős falat tör át, hogy 11 évnyi várakozás után áttér a vonórudas (pull-rod) típusú felfüggesztésre – arra a technikára, amelyet a nagy rivális Red Bull már 2009 óta használ, s láss csodát a gárda azóta mindegyik évadban szerzett futamgyőzelmet, sőt a világbajnoki dobogón is bérelt a helye mind a versenyzőknél, mind a konstruktőröknél. A vonórudas felfüggesztés nagy előnye egyébként az, hogy alacsonyabb súlypontot tesz lehetővé, ez pedig kulcskérdés lesz az előttünk álló évadban: mivel az FIA a téli szünetben úgy határozott, hogy az első szárnyaknak alacsonyabbra kell kerülniük, a tervezőknek jelentős kompromisszumokat kellett kötniük munkájuk során, ebből viszont nyilvánvalóan igyekszenek minél többet visszaszerezni más területeken. Már a Lotus betiltott „csodafegyvere” is erre volt példa – igaz, azt állítólag a Ferrari is elkezdte lemásolni, sőt, a rossz nyelvek szerint a megoldáshoz is közel állt.

Az új Ferrari legnagyobb érdekessége kétségkívül a pilóták ültetésé: a versenyzők meglepően döntött helyzetben foglalnak majd helyet a konstrukcióban, elsősorban azért, mert az oldaldobozok nagyon keskenyek, ráadásul amolyan ütközési zónaként két szárny is csatlakozik beléjük az autó elejéről. Piola amondó, a furcsa, inkább csak szárny-szerű alkatrészeknek nem pusztán biztonságtechnikai, hanem aerodinamikai szerepet is szán a maranellói tervezőgárda – a befújt diffúzorok betiltása miatt ugyanis idén kulcsfontosságúak lesznek az oldaldobozok a levegő áramoltatása szempontjából, a mérnökök várhatóan ide összpontosítják majd innovatív megoldásaik nagy részét annak érdekében, hogy leszorítóerőt nyerjenek.

Piola arról is írt bejegyzésében, hogy az első téli teszteknek várhatóan még a tavalyi első szárnnyal vág neki a maranellói gárda, nem szeretnék ugyanis, ha bárkinek lenne elég ideje lemásolni új alkatrészüket az idénynyitó versenyre. Arról nem szól a fáma, hogy akkor vajon a 2011-es évad utolsó versenyén miért ezt erőltették Felipe Massa autóján (volt is belőle gond bőven) – könnyen lehet, hogy a jelenlegi verziónak már köze sincs az akkori alternatívához.

Érdemes még szólnunk néhány szót a kipufogóról, a Ferrari ugyanis a kiszivárgó hírek szerint a karosszéria alsó részén helyezi el őket, azért, hogy a forró gázokat a hátsó szárny alsó profilja felé tudják lövellni – a McLaren és a Red Bull a pletykák szerint éppen az ellenkezőjére készül.

És apropó McLaren: a wokingi csapat szurkolóinak már az első Piola-képek láttán szemet szúrt a tény, miszerint az új Ferrari oldaldobozának kialakítása meglehetősen nagy hasonlóságot mutat az MP4/26-os McLaren-konstrukción egyszer már látottakkal.

Ki tudja, lehet, hogy ami elsőre innovatívnak tűnik, az valójában csak ügyes trükk? Plágium, F1-es módra?

Persze az egész valószínűleg senkit nem fog zavarni, ha a Ferrari nagy hirtelenjében elkezd nyerni. Maximum a riválisok szurkolóit…