Sportpolitika

Az NSZK-ban is szisztematikus doppingolás ment

  • VNA

Különös titkokról lebbentheti fel a fátylat a hamarosan publikálásra kerülő NSZK-s dopping-tanulmány.

Mára köztudottá vált, hogy a hetvenes, nyolcvanas években az NDK-beli sportolókat a sikerek érdekében módszeresen doppingolták. Többen tudni vélték, hogy hasonló volt a helyzet a vasfüggöny másik oldalán is, amit most egy német tanulmány is megerősített. Két különálló kutatócsoport is arra a megállapításra jutott, hogy az NSZK-ban is komoly „tudományos munka” folyt a háttérben a sportsikerek elősegítése érdekében. A Berlini Humbolt Egyetem és az Észak-Rajna Vesztfália tartományban található Münsteri Egyetem kutatói számos korabeli dokumentum tanulmányozása után jutottak erre a megállapításra.

„A doppingolás nem állami szinten működött, de kiderítettük, hogy az akkoriban a sportügyekért is felelős belügyminisztérium vezetői több olyan megbeszélésen is jelen voltak, ahol az anabolikus szteroidok alkalmazásáról hoztak döntéseket” - nyilatkozta telefonon az AP hírügynökségnek a berlini professzor, Giselher Spitzer. Arról megoszlanak a vélemények, hogy az állami vezetés mennyire kényszerítette a sportolókat a csak a ’80-as években betiltott szteroidok használatára. Egyértelmű viszont a kutatók vélekedése, hogy az 1970-ben létrehozott Állami Sporttudományi Intézet fő feladatai között az orvosi hatóanyagok kutatása szerepelt.

Spitzer ugyanakkor rámutat arra, hogy az NDK-s sportolókkal ellentétben az NSZK-ban „nem minden sportolót doppingoltak”, igaz a súlyemelőknél és a nehézatlétáknál 90%-ra teszik az érintettek körét. „Találtunk arra utaló nyomokat is, hogy az ’50-es évektől kezdve komoly belharcok voltak a sporton belül is a szteroidokat használók és azokat ellenzők között”. A kutatók három éves munka után hozzák majd nyilvánosságra 500 oldalas jelentésüket. A dokumentumot a német jog szabályozásai szerint még „át kell fésülni”, hiszen csak ezt követően dőlhet el, hogy az abban szereplő nevek közül melyek kerülhetnek ténylegesen nyilvánosságra. „Mi történeti kutatást végeztünk és azt néztük, hogy volt-e dopping akkoriban és miként működött, valamint hogyan tudjuk esetleg elkerülni a jövőben. Ha a sport elveszíti a közönség bizalmát, akkor a sport a továbbiakban nem érdekes” - zárta nyilatkozatát a professzor.