Király Kupa

A Real megszorongatta a Barcát, de a katalánok jutottak az elődöntőbe

A Barcelona a múlt heti, madridi győzelem után a szerdai, hazai visszavágón 2-2-es döntetlent játszott az ősi rivális, címvédő Real Madriddal, s ezzel bejutott a legjobb négy közé a labdarúgó Spanyol Király Kupában, 4-3-mas összesítéssel. A Real az első félidő nagy részében dominált, de az elszórakozott helyzetek megbosszulták magukat, és a hajrában szerzett két góllal 2-0-ás előnnyel mehetett szünetre a házigazda. A blancók újítani tudtak, a folytatásban négy perc alatt kiegyenlítettek, a hátralévő húsz percet végigtámadták, de nem tudtak újabb gólt szerezni. Sergio Ramos kiállítása miatt a vendégek tíz emberrel fejezték be a mérkőzést.

Pepe (b) és Messi a visszavágón is nagy párbajt vívott - Fotó: AFP

José Mourinho alaposan felkészítette csapatát a visszavágóra, a Real Madrid szenzációsan kezdett, jó fél óráig megfojtotta a Barcelonát. Hiába volt ugyanakkor három-négy tiszta gólhelyzete, ezekből egyet sem tudott értékesíteni, és ez később végzetesnek bizonyult. Rögtön az első percben Gerard Piqué hibája után Higuaín szórakozott el egy ziccert, majd két perc múlva ismét az argentin rúgta a kapusba a labdát egy szabadrúgás után. Később Cristiano Ronaldo két veszélyes lövését fogta José Pinto. A Barcelona először a 15. percben jutott el helyzetig, Messi révén.

Ezt követően viszont magához tért a Barcelona, többet birtokolta és elkezdte járatni a labdát. A félidő végén beszorította a Realt kapuja elé, és a 43. percben Messi zseniális gólpasszát a sérült Andrés Iniesta helyére beállt Pedro váltotta gólra. A kialkuló tömegjelenet miatt elhúzódott a hosszabbítás, amire a Real fázott rá, Dani Alves szépségdíjas bombagóllal duplázta meg a katalánok előnyét még a szünet előtt.

Pep Guardiola csapata a második félidő derekáig tartotta is előnyét, és már-már elhitte, hogy zsebében a győzelem, a Mourinho-legénység azonban nem adta fel. Cristiano Ronaldo előbb szépített, majd Karim Benzema parádés csel után kiegyenlített, mindez négy perc leforgása alatt történt. A hátralévő húsz percben a Madrid mindent megpróbált, de nem volt pontos Pinto kapuja előtt, végül maradt a döntetlen. A Barca sikere alighanem a 88. percben dőlt el, amikor Sergio Ramos megkapta második sárga lapját. Fernando Teixeira Vitienes kezéből a végére kicsúszott az irányítás, több tizenegyesgyanús szituációnál a Real kárára ítélt.

A Barcelona 4-3-mas összesítéssel bejutott az elődöntőbe, ahol a Valencia-Levante párharc győztesvel találkozik. A botrányos első mérkőzés után minden bizonnyal a barcelonai visszavágó is szolgáltat jó időre témát a sajtónak, a Real helytállt a visszavágón, küzdeni akarásával és talpra állásával javított megítélésén, de a továbbjutás egy hete dőlt el. A Mourinho-érában a semleges helyszínen lejátszott tavalyi kupadöntő kivételével a királyiak továbbra is nyeretlenek az ősi ellenféllel szemben.  

Ez volt a 218. El Clásico: eddig mindkét gárda 86 alkalommal diadalmaskodott, és a mostanival együtt 46-szor született döntetlen.

Spanyol Király Kupa, negyeddöntő, visszavágó:
BARCELONA-REAL MADRID 2-2 (2-0), tj: a Barcelona, 4-3-mas összesítéssel
Barcelona, Nou Camp, vezette: Fernando Teixeira Vitienes.
 
BARCELONA: Pinto - Alves, Piqué, Puyol, Abidal - Xavi, Busquets, Iniesta (Pedro, 29.) - Fabregas (Thiago, 70.), Messi, Sánchez (Mascherano, 79.). Cserepad: Valdés, Thiago, Mascherano, Pedro, Adriano, Jonathan, Cuenca. Vezetőedző: Pep Guardiola.
 
REAL MADRID: Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao - L. Diarra (Granero, 52.), Xabi Alonso - Kaká (Callejón, 61), Özil, Ronaldo - Higuaín (Benzema, 61). Cserepad: Adán, Carvalho, Benzema, Granero, Albiol, Callejón. Vezetőedző: José Mourinho.
 
Gólszerző: Pedro (43.), Dani Alves (45+3.), illetve Ronaldo (68.), Benzema (72.)
Sárga lap: Messi (45.), Puyol (90+1.), illetve Diarra (26.), Ramos (33.), Casillas (45+2.), Ronaldo (54.), Coentrao (81.), Granero (90.), Pepe (90+2.)
Kiállítva: Ramos (88. - Real Madrid)

 

Élő közvetítés:

90+3. perc: Vége a mérkőzésnek. A Barcelona kiejtette a Real Madridot, nem lesz címvédés a Király Kupában.

90+2. perc: Pepe felrúgta Alvest, sárga.

90+1. perc: Puyol-sárga.

90. perc: Három perc a hosszabbítás.

90. perc: Granero is besárgult.

88. perc: Ramos meglegyintette könyökkel Busquetset, aki előadta a nagyhalált, a világbajnok védő mehetett zuhanyozni.

88. perc: Xabi Alonso szabadrúgása után Piqué szabadított fel.

86. perc: Ronaldo bólintott szöglet után mellé.

84. perc: Messi közéről, a tizenhatosról lőtt, kifelé csavarodott kissé a labda, de így is kevéssel szállt mellé.

84. perc: Messi szöktette volna Piquét, Casillas vetődött a labdáért.

82. perc: Messi! Veszélyes lövés volt, csapódott lefelé, de Casillas is rajta volt.

81. perc: Coentrao nem volt más választása, lerántotta Messit, sárga és szabadrúgás.

79. perc: Sánchez is megsérült, Mascherano állt be a helyére.

78. perc: Puyol lökte meg a kapura törő Benzemát tizenegyesgyanúsan, a francia térdét fájlalja, több cseréje már nincs a Realnak.

Nagy a nyomás a Barca kapuján, a Real mindent egy lapra téve támad.

76. perc: Özil lőtt jobbról, 13 méterről, Puyol szögletre mentett.

72. perc: Gól! 4 perc alatt kiegyenlített a Real Madrid! Piqué adta el a labdát, Callejón továbbfejelte Benzemának, aki becsapta Puyolt, combbal tolt egyet a labdán, majd középről, 10 méterről a jobb alsóba lőtte (2-2)

70. perc: Thiago a friss erő Fabregas helyén.

68. perc: Pepe húzott be egyet Fabregasnak.

68. perc: Gól! Ronaldo szépít! Özil átadása után CR maga elé engedte a labdát, Puyol nem bírta megállítani, a portugál elfektette Pintót, majd jobbról, négy méterről a hosszú alsóba gurított (2-1).

67. perc: Arbeloa játszott Graneróhoz, aki 18-ról egy-két méterrel fölé durrantott.

67. perc: Pedro indult volna meg, de a partjelző elst jelzett, helytelenül.

65. perc: Arbeloa szólózott a jobb oldalon, középre adott, de Callejjón nagyon rosszul fejelt a labdába.

61. perc: Kettős csere a Realnál, Kaká helyán Callejón, Higuaínt Benzema váltja.

58. perc: Sánchez bal oldali beadását vágta ki Granero.

Busquetset ráállították Kakára, a brazil azóta teljesen eltűnt.

54. perc: Gól...mégsem! Xabi Alonso balról ívelt a kapu előterébe egy szabadrúgást, Ramos fejelt a hálóba, de előtte eltakarította az útból Alvest, jogosan érvénytelenített a bíró. A reklamáló Ronaldo sárgát kapott.

52. perc: A Messiről egyre többször lemaradó Diarrát váltja Granero.

52. perc: Messi kezezett, Pepének nem hisz a bíró.

51. perc: Fabregas keresztlabdáját Messi lőtte fölé közelről.

51. perc: Xavi lőtt 2 méterrel fölé.

50. perc: Ramos lábában akadt el Messi, szabadrúgás.

49. perc: Pepe indtását Pinto fejjel szelídítette meg.

46. perc: A Real Madrid kezdte a második féldiőt, Coentrao egyből birkózott egyet Messivel.

45+3. perc: Gól! Dani Alves elé pattant a szabadrúgás, aki jobbról 16 méterről védhetetlenül bombázott a jobb felső sarokba. A Real Madrid mindent megpróbált az első félidőben, de a kapufa is ellene volt, a sokáig csak önmaga árnyékának tűnő Barcelona már két góllal vezet, három gólt kellene rúgnia a Realnak...(2-0)

45+2. perc: Újabb tömegjelent a pályán, a reklamáló Casillas csapott fel a bíró testőrének, aki sárga lappal fizetett érte. A balhé a Messit felöklelő Diarra miatt tört ki, aki akár második sárgáját is megkaphatta volna.

45. perc: Egy perc a hosszabbítás.

45. perc: Messi rúgott oda egyet ajándékképp Pepének, a stadion hangos éljenzése közepette. Sárgát azért kapott az argentin.

43. perc: GÓL!Messi óriásit sprintelt, jobbról húzott befelé, Pepe nem merte bántani, a passz után az érkező Pedro könnyedén helyzett a jobb alsóba (1-0).

Most már lényegesen többet birtokolja a labdát a Barca, és jól tördeli a Real játékát, de helyzetek hiányoznak a hazaiaknál.

38. perc: Abidal is kezezett Ramos ollózása után, de ezért jobb helyeken nem adnak büntetőt, és Fernando Teixeira Vitienes sem.

Az utóbbi percekben feljavult a Barca játéka, beszorította ellenfelét annak kapuja elé.

36. perc: Ronaldo fejelte ki a labdát a sarokrúgás után, szabadrúgás kifelé.

36. perc: Áll a játék és a bál is, kezdenek elszabadulni az indulatok.

35. perc: Sánchez esett el Pepe mellett, tizenegyesrért reklamált, szöglet jön.

34. perc: Xavi jobbról Puyol felé ívelte a szabadot, majd Ronaldo (!) tisztázott szögletre Messi elől. Eddig mezőnyben is nagyon hasznos a portugál, bár még jobban örülnének a vendégek, h a kapu előtt pontosabb lett volna.

33. perc: Ramos is besárgult.

29. perc: Iniesta fájlalja a lábát és a kezét, nem tudja folytatni a játékot, Pedro váltja.

27. perc: Pinto! Higuaínhoz rúgta ki a labdát, az argentin egy igazítás után jobbról lőtt, a kapus javította hibáját. 1-5 eddig a kapura tartó lövések aránya.

26. perc: Diarra kaszálta el Busquetset, sárga.

25. perc: Özil-kapufa! Remekül vette észre, hogy Pinto kint áll, egy egy finom csel után távolról kapura tűzte a labdát, ami a felső lécet és a bal kapufát is érintette. Eddig nagy szerencséje van Pintónak, akár több góllal is vezethetne a Real!

25. perc: Messi jobbról egyből kapura tekerte, Casillasnak ez csemege volt.

24. perc: Coentrao szabálytalakodott Messivel szemben, szabadrúgás.

Az első húsz percben egyértelműen a Real irányított, az Özil-Kaká kettős tökéletesen fogja össze a vendégek játékát. Casillaslnek eddig nem volt védenivalója.

20. perc: Ronaldo csavarta rá kissé balról, 25 méterről, egy-két méterrel ment fölé.

20. perc: A visszajátszás alapján Busquets kezezett Pepe fejesénél, megadható lett volna a tizenegyes.

19. perc: Pinto öklözött, de a labda maradt a vendégeknél. Arbeloa esett el Iniesta mellett, szabadrúgás, ami veszélytelen.

18. perc: Ronaldo adott be balról, Puyol tisztázott szögletre. A sarokrúgás után Pepe csúsztatott, újabb szöglet.

15. perc: Messi tekert középről, a tizenhatos vonaláról a kapu jobb oldala mellé, több volt ebben a helyzetben.

Iker Casillas ma 601. alkalommal öltötte magára tétmérkőzésen a Real Madrid mezét.

11. perc: Kaká tette tovább a labdát balra Ronaldónak, a portugál 12 méteres lövése megpattant Dani Alves lábán, Pinto fogta.

10. perc: Sánchez forgatta meg Coentraót és Ramost, végül az érkező Casillasé lett a labda.

A királyiak most két védekező középpályással kezdtek, szemben az egy héttel ezelőtti háromszűrős felállással, és egyszerre van a pályán Kaká és Özil.

8. perc: Dani Alves szabadrúgása lepattant a sorfalról.

7. perc: Újabb helyzet a Madrid előtt, Özil adott remek passzt Ronaldónak, aki kissé kisodródott balra, de így is veszélyes volt a lövés, Pinto hárított a rövid saroknál.

A hazaiaknál ismét van egy születésnapos, Xavi ma 32 éves. Az odavágó napján Guardiola volt 42 éves.

3. perc: Xabi Alonso tekerte a kapu előterébe, Higuaín közelről lőtt, Pinto nagy bravúrral védett. Összeszedetlen az első percekben a Barca.

3. perc: Piqué kezezett, balról rúghat szabadrúgást a Real.

1. perc: Hatalmas lehetőség adódott a Real előtt, tíz másodperc után Higuaínt engedte el előzékenyen Piqué, az argentin balról a hosszú alsó mellé gurított, ziccerben meglehetősen gyatrán.

1. perc: A Barcelona kezdte a mérkőzést.

21:58 - A csapatok már a pályán, Pepe kezet fogott Messivel.

21:55 - Az első mérkőzésen negatív főszereplévő előrelépő Pepét meglepetésre nevezte José Mourinho a Real kezdőjébe. A brazilból portugállá lett védő megtaposta Lionel Messit kezét, láthatóan szándékosan, de a spanyol szövetség nem indított vizsgálatot ellene.

21:52 - A Barcelona egy héttel ezelőtt hátrányból fordítva 2-1-re győzött a Santiago Bernabéu Stadionban, így az idényben második alkalommal is győztesen távozott a fővárosból, ugyanis a bajnokságban 3-1-re diadalmaskodott a Real vendégeként. A Szuperkupában a madridi döntetlen után hazai pályán 3-2-re győzött a Barcelona.

A találkozót követően a Marca című sportnapilap arról cikkezett, hogy a Real öltözőjében egyre puskaporosabb a hangulat, főként a világbajnok spanyol játékosok és a vezetőedző José Mourinho között, akit vasárnap az Athletic Bilbao ellen 4-1-re megnyert bajnokit követően kifütyült a madridi publikum.

A két csapat legutóbbi 13 találkozásából a Real mindössze egyszer, a tavalyi kupadöntőn győzte le a Barcelonát. Ez lesz a 218. El Clásico, eddig mindkét gárda 86 alkalommal diadalmaskodott, 45 döntetlen mellett, vagyis a Barca a maga javára fordíthatja a mérleget.

21:50 - Köszöntjük Kedves Olvasóinkat, perceken belül kezdődik a kupaclásico visszavágója!