NBA

Történelmi vereséget szenvedett az Orlando

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság 30. játéknapjának legérdekesebb eseménye a Boston-Orlando összecsapás volt, ahol a sztárjait nélkülözni kényszerülő Celtics csupán 56 pontot engedélyezett a Magic-nek.

Éjfél előtt nem sokkal szomorú híreket kaptak a Celtics szurkolói, ugyanis kiderült, hogy sem Rajon Rondo, sem Ray Allen nem léphet pályára. A Boston még nem nyert pozitív mérleggel rendelkező csapattal szemben, talán kevesen gondolták volna, hogy pont az Orlandót fektetik két vállra Pierce-ék, főleg ilyen körülmények között. A csapatok 48-36-os Boston vezetéssel vonulhattak a félidei szünetre, az addig is remeklő Boston védelem viszont a második játékrészben domborított igazán: A Magic csak 20 pontot dobott a második félidőben. Az orlandóiak 56 dobott pontja egyébként negatív csapatrekord, korábban soha nem szerzett még ennyire kevés pontot az együttes. A floridaiak legjobbja egyébként az a Dwight Howard volt (18 pont, 14 lepattanó), akit a meccs előtt 26 pont választott el attól, hogy ő legyen a csapat történetének legeredményesebb játékosa, ám egyelőre ezt a rekordot nem sikerült megdöntenie.

Tegnap még a Miamit verte a Milwaukee, ma azonban az Atlanta már túl nagy falatnak bizonyult, a Hawks 97-92-re nyerte a keleti rangadót. A meglehetősen szoros meccsen az Atlanta folyamatosan az eredmény után futott, azonban a negyedik negyedben jól védekeztek, a Bucks csak 9 dobást tudott értékesíteni 26 kísérletéből, az Atlanta pedig az utolsó három és fél perc során 18:9-es rohammal vívta ki a győzelmet. Joe Johnson ezúttal nem csak a szerződése nagyságával, hanem a szerzett pontok tekintetében is megmutatta, hogy ő a Hawks vezére, az erősen túlfizetett játékos 28 pontot szerzett.

Derrick Rose 22 ponttal tért vissza sérüléséből, csapata pedig 110-95-re verte a New Jerseyt. A meglehetősen sima siker kivívásában RIP Hamiltonnak és Joakim Noahnak is komoly része volt, előbbi 22, utóbbi pedig 16 pontot és 10 lepattanót szerzett.

Idei második idegenbeli sikerét aratta a San Antonio Spurs együttese, akik New Orleansban tudtak nyerni 104-102-re. A győztes kosarat a 28 pontot szerző Tim Duncan 1.4 másodperccel a mérkőzés vége előtt szerezte. A Spurs klasszisa így nyilatkozott csapata idegenbeli nehézségeiről: „Nagyon akartuk ezt az idegenbeli győzelmet, nem emlékszek olyan időszakra pályafutásom során, amikor ennyire nehéz lett volna idegenben játszani.”

A másik Spurs nagyágyú, Tony Parker ezúttal 20 pontot és 17 gólpasszal járult hozzá együttese sikeréhez.

 

Óriási egyéni teljesítményeket hozott a Minnesota-Houston mérkőzés, ahol a vendégek 107-92-re nyertek. Kevin Love 39 pontja mellé 12 lepattanót is leszedett, azonban ez is kevés volt, mert a másik oldalon Kevin Martin 31 pontot dobott, Kyle Lowry pedig karrierje második tripla-dupláját könyvelhette el (16 pont, 10 lepattanó, 10 assziszt). A Houston egyébként nem akármilyen taktikai húzással rukkolt elő a Minny ellen, ugyanis a mérkőzés során nagyon gyakran játszott alacsony összeállításban a csapat, amelyen még Ricky Rubio is elcsodálkozott: „Négy hátvéddel játszottak egyszerre! Kevin Martin erőcsatárként? Ez valami vicc…”

Nagy öregek rangadóján 93-87-re győzte le a címvédő Dallas Mavericks a Phoenix együttesét. A mérkőzés érdekessége, hogy Dirk Nowitzki ezúttal sem játszott, azonban ez nem okozott problémát a hazaiaknak, ugyanis Shawn Marion kiválóan vette át a karmester szerepét, aki egykori csapata ellen 29 pontot könyvelhetett el.

Óriási hajrával nyert a Memphis Grizzlies a Golden State otthonában, Rudy Gay együttese 16 pontos hátrányt dolgozott le a záró játékrészben, ezzel pedig 91-91-re nyerték az összecsapást. A macik legjobb teljesítményét ezúttal is a Gay-Conley duó szállította, a két játékos összesen 43 pontot termelt.

NBA
30. játéknap
Philadelphia-Washington 103-83
Boston-Orlando 87-56
New Orleans-San Antonio 102-104
Milwaukee-Atlanta 92-97
Minnesota-Houston 92-107
Oklahoma-Detroit 99-79
Chicago-New Jersey 110-95
Dallas-Phoenix 93-87
Portland-Sacramento 101-89
Golden State-Memphis 90-91