Technikai sportok

Talmácsi Gábor raliversenyző lesz

  • MTI

A hazai ralibajnokságban folytatja versenyzői pályafutását Talmácsi Gábor, a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 kcm-es kategóriájának 2007-es győztese.

 A 30 esztendős pilóta menedzsmentjének keddi tájékoztatása szerint Talmácsi a MotoGP és a Superbike motoros sorozatokban is rajthoz állhatna, de olyan csapatok színeiben, amelyek nem rendelkeznek megfelelő technikai háttérrel ahhoz, hogy a győzelemért szálljon harcba.
 
"A motorsportban mindent elértem, amit szerettem volna, és bár most is vannak ajánlataim, de ezekkel a lehetőségekkel és a hozzá tartozó technikai háttérrel nem lehetne a legjobbak közé tartozni" - idézte a menedzsment közleménye Talmácsit. "A technikai sportok alapja az erős anyagi háttér, és a legkiválóbb MotoGP csapatokhoz is magas összegeket kellene fizetni, amely a nehéz gazdasági helyzetben nehezen teljesíthető."
 
A 125 kcm-es kategóriában kilenc vb-futamot nyert pilóta motoros pályafutása alatt is többször lehetőséget kapott az autósportban, versenyzett többek között a Renault Clio Kupában, a Porsche Kupában, valamint kipróbálta a terepralit is. Legutóbb a Szilveszter Ralin állt rajthoz, s az elért eredmény hatására úgy határozott, a továbbiakban ebben a kategóriában marad:
 
"A Szilveszter Rali nagy sikert hozott számomra, 140 indulóból az abszolút ötödik helyet értem el navigátorommal, Répa Katával. Ez egy erős eredmény és bár tudom, hogy a szezon alatt még sokat kell tanulnom, de a célom hogy a kategóriámban a legjobbak között legyek."

Talmácsi hozzátette, saját motoros csapatot is szeretne indítani a magyar bajnokságban és hosszú távú célja egy világszintű magyar istálló irányítása, ennek első lépése a 2012. évi tervek teljesítése.  
 
"Szívügyemnek tekintem a fiatal tehetségek képzését, éppen ezért saját csapatot kívánok létrehozni, amelynek két versenyzője ebben az évben a hazai bajnoki futamokon versenyezne" - mondta. "Céljaim között szerepel a fiatalok teljes körű felkészítése. Ezen program kapcsán egy stratégiai szövetség kialakítására kerül sor. A MAMI (Magyar Motorkerékpár Szakközép- és Szakiskola) egyik speciális tantárgya a versenyszerelő képzés, így a legügyesebb diákok segítik majd az alakulatot, ezzel lehetőséget biztosítok számukra is a fejlődésre, a tapasztalatszerzésre. Tervezem, hogy együttműködünk a Testnevelési Egyetemmel, ahol most folytatom tanulmányaimat. A pszichológia tanszék segít felkészíteni a versenyzőket, mert a fizikai felkészülés mellett ebben a sportban nagyon fontos a helyes gondolkodás, továbbá az iskola segít a fizikai felkészülésben is. Fontosnak tartom, hogy az alapoknál kezdjem el a munkát a fiatal versenyzőkkel, próbálok számukra megfelelő hátteret biztosítani a versenyzéshez, a fejlődéshez, a felkészüléshez."