Australian Open

Így működik a sólyomszem - videó

  • VNA

Mára a kiemelt pályákon bevett szokássá lett a sólyomszem-rendszer használata, amely fontos pontoknál dönthet.

A teniszben néhány évvel ezelőtt jelent meg az ún. sólyomszem (Hawkeye) rendszer, amely a vonalhoz közel érkező labdák esetében segíti a mérkőzésvezetők illetve adott esetben a reklamáló játékosok dolgát. Az Australian Open szervezői készítettek egy rövid videót a rendszerről, amelyet az alábbiakban láthattok (igaz angolul). A rendszer kezelői idén 14 fővel dolgoznak Melborune-ben, hogy a bekamerázott három pályán megfelelő módon működhessen. Egy pályán összesen tíz kamera pásztázza folyamatosan a vonalakat, így térfelenként öt aktív kamera figyeli a labdák mozgását.

A kamerák pozícióit úgy határozzák meg, hogy minden esetben legaláb három különböző helyről "szemlélődő" kamera rálásson a labdára, így annak valós mozgását 3D-ben le tudják képezni a számítógépre. A challenge kikérése után 5-10 másodpercen belül az adott labda értékelésre kerül, a rendszer a nemzetközi szövetség által meghatározott 5 mm-es hibahatárt teljesíti, az üzemeltetők szerint az átlagos tévedése csupán 3,6 mm. A sólyomszemet Melbourne-ben 2006 óta használják, így ez a hatodik Australian Open torna, amikor alkalmazásra kerül, igaz a rendszer drágasága miatt továbbra is csak a kiemelt pályákon.

A sólyomszem-rendszert több nagy tornán is alkalmazzák már, drámai döntések mellett pedig a 2009-es wimbledoni bajnokságon a Szafin-Federer mérkőzésen egy vicces jelenet is kapcsolódik hozzá:

Az Australian Open alatt a hathárom.hu és az Eurosport közös játékán értékes napi nyeremények mellett Roger Federer teniszfelszerelését is megnyerheted. A részletekért kattints ide!