Heti 6:3

Botrányos Clásico, hasító Inter, bravúrokat halmozó magyar kézilabdások

  • Kele János

Az elmúlt hét ismételten bővelkedett emlékezetes és nagy port kavaró sporteseményekben, mi szokásunkhoz híven kilencet emelünk ki közülük - a leosztás stílszerűen 6:3.

 

Heti Hatos

Csodacsapat Mocsai kezében

Nem sokan gondolták volna, hogy továbbjutási reményekkel a poggyászában utazik a szerbiai kézilabda Európa-bajnokságra a magyar férfi válogatott, Mocsai Lajos szövetségi kapitány csapata azonban alaposan visszavágott a kétkedőknek: az elsősorban nem is a kontinensviadalra, hanem az áprilisi olimpiai selejtezőre készülő gárda ugyanis nemhogy nem pottyant ki a halálcsoportból, de 3 továbbvitt pontjával valóságos világszenzációt okozott. Az oroszok elleni küzdelmes döntetlennel kezdődött a kézilabda-fieszta, hogy aztán a pontvesztés miatti viszonylagos csalódottságot a Császár Gábor időntúli hetesével kibrusztolt, világbajnoki bronzérmes spanyolok elleni 24-24 enyhítse. Az igazi truváj azonban csak ezután következett, a minden lehetséges válogatott címet védő franciák ellen ugyanis összejött a csoda, a határozott és kőkemény védekezést sikerült győzelemre váltanunk; a 26-23-as siker pedig egyúttal azt is jelentette, hogy három megszerzett ponttal készülhettünk a középdöntőre, a legjobb négybe jutás valós reményével.
A két nappal ezelőtti, javarészt a mentális és fizikai fáradtság miatt elbukott Izland elleni parti aztán némiképp lehűtötte a várakozásokat, de tény, a sorsunk még mindig a saját kezünkben van. Ha ugyanis a kedden este nyolc órától kezdődő mérkőzésen legyőzzük a két éve világbajnoki selejtezőn egyszer már kiejtett Szlovéniát, majd pedig a horvátok ellen sem kapunk ki, akkor nagy valószínűséggel készülhetünk egy belgrádi utazásra, ahol már az érmekért megy majd a csata.
Addig is azonban: hajrá magyarok!

 

Ahol még mindig mi vagyunk a császárok

Nagyon úgy néz ki, hogy a hollandiai Európa-bajnokságon újra bizonyítást nyer a tétel, miszerint vízilabdában mi vagyunk a császárok – a csoportkör császárai legalábbis egészen biztosan. Ráadásul ezúttal nem csak az olimpiai ciklus első érmére áhítozó fiúk, hanem a lányok is kitesznek magukért, a házigazda és nem mellesleg négy éve Pekingben a mi testünkön keresztül olimpiai bajnokságot nyerő hollandokat ugyanis nem volt gyerekjáték elintézni, pláne nem úgy, hogy az utolsó negyedet megelőzően a mi szempontunkból még 6-8-at mutatott az eredményjelző. Merész András együttese azonban fordított, és bár a csoportdöntőben kikapott a címvédő orosz válogatottól, csoportmásodikként továbbjutott a negyeddöntőbe, ahol egy spanyolok elleni esetleges győzelemmel mindjárt az olimpiai selejtezőn való részvétel jogát is kiharcolhatja. Külön öröm, hogy a gárda valósággal hemzseg a fiatal, tehetséges pólóslányoktól, a hollandok elleni bravúrsikerből például a húsz esztendős kapus, Bolonyai Flóra vállalt oroszlánrészt.

Ezzel párhuzamosan a Kemény-legények már az elődöntős ellenfelükre várnak, köszönhetően annak, hogy az olaszok elleni nyitó parti után a görögöket is két vállra fektették, és magabiztosan szerezték meg a csoport első helyét. Közte persze hozni kellett a kötelező győzelmeket is, Hollandia, Macedónia és Törökország ellen – de azt talán nagyképűség nélkül állíthatom, a fent nevezett együttesek nincsenek egy súlycsoportban az utóbbi három olimpián egyaránt aranyérmes csapatunkkal. Ma már ráadásul azt is tudjuk, hogy a címvédő horvátok meglepetésre kipottyantak a további küzdelmekből, és az elődöntőben a montenegrói-görög összecsapás győztesével kell majd megmérkőznünk, pénteken.

 

Rozsdásodás ellen – Kimi Räikkönen visszatért a pályára

Kicsit több mint két esztendő múltán pattant újra Formula-1-es autóba a 2007-es világbajnok finn Kimi Raikkönen – a Lotus csapat bombaigazolásának számító Jégember a hosszas kihagyása miatti méltányosságból egy két évvel ezelőtti Renault volánja mögött tehetett meg jónéhány kört a valenciai aszfaltcsíkon. A helyszínen tartózkodó szakírók szerint a finn nem sokat finomkodott a technikával, igyekezett felmérni határait, majd amikor kiszállt az autójából, csak annyit mondott: „Nocsak, ez pont olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni”. A Lotusnak szüksége is lesz egy extra motivált, és szélvészgyors Räikkönenre egyébként, hiszen a hét végén a nemzetközi automobil szövetség arról is határozott, hogy szabálytalan a csapat hasmagasság-állító rendszere, amelyhez pedig nagyon nagy reményeket fűztek Enstone-ban, és már több gárda elkezdte a másolását.

 

Magyar érmek a téli olimpián!

Be kell látnunk, kis hazánk nem tartozik a hagyományosan téli nemzetek közé, mi sem mutatja ezt jobban annál, mint, hogy 1980 óta egyszer sem sikerült érmes helyezést szereznünk a téli sportok olimpiai seregszemléjén. Ez a rossz sorozat tört meg most Innsbruckban, igaz, csupán ifjúsági szinten – az első ízben megrendezett ifjúsági téli olimpián ugyanis két ezüstérmet is begyűjtött a magyar csapat. Gasparics Fanni és Kovács Attila egyaránt a jégkorongozók egyéni versenyében állhatott fel a dobogó második fokára, előbbi egyébként tagja volt a nemrégiben Norvégiában Divízió I-es junior világbajnokságot nyerő magyar U18-as jégkorong-válogatottnak is. A jégkorongozók egyéni ügyességi versenyében egyébként hat részfeladatot kellett teljesíteniük az indulóknak, a végső sorrend az összesített pontszámokból alakult ki. Gasparics kettő, Kovács egy részfeladatban bizonyult a legjobbnak, előbbi három, utóbbi mindössze egyetlen ponttal maradt el az első helyezettől…
Az ezüstérmeket nyert jégkorongozókon kívül alpesi síben Kékesi Márton és Úry Zsuzsanna, sílövészetben Panyik Dávid, rövidpályás gyorskorcsolyában Farkas Tamás és Tóth Tímea, sífutásban Bodnár Zénó, síugrásban pedig Szilágyi Ákos képviselte a magyar színeket Innsbruckban.

 

Lendületben az Inter – immár nyolc meccset nyert zsinórban Ranieri gárdája

Továbbra is lendületben a szezont igencsak gyászosan indító Internazionale labdarúgócsapata az olasz bajnokságban – Claudio Ranier gárdája ugyanis pontosan egy héttel a Milan elleni városi derbi bravúros megnyerése után újabb rangadót teljesített sikerrel, hazai pályán győzte le 2-1-re a tabellán éppen előtte elhelyezkedő Laziót. A két csapat a mérkőzés eredményének köszönhetően helyet cserélt a táblázaton, így olybá tűnik, az Inter lesz képes kettejük közül komolyan üldözőbe venni az utolsó, még BL-selejtezőt érő helyen pöffeszkedő Udinesét. Persze, ha Ranieri és együttese folytatja remek sorozatát, akkor Udinese legyen a talpán, aki képes lesz ellenállni nekik; az Inter ugyanis immáron nyolc mérkőzést nyert meg zsinórban a bajnokságban, vagyis nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy Európa jelenlegi legjobb formában lévő gárdájáról beszélünk. Hét közben ráadásul a kupában is továbbjutott a csapat, a Genoa 2-1-es legyőzése ebben a sorozatban azt jelenti, hogy már a legjobb nyolc között járnak a milánói kék-feketék.
Apró adalékok a statisztikát kedvelőknek: Nyolc mérkőzéses győzelmei sorozatot még José Mourinho sem volt képes felépíteni az Inter kispadján, Ranieri viszont nem először lendül bele nagyon; éppen a milánói triplázás évében, 2010-ben sikerült 23 mérkőzéses veretlenségi sorozatot építenie az AS Roma trénereként, amivel kis híján még a mindent nyerő Mourinho brigádot is utolérték a bajnokságban. Győznie viszont akkor sem sikerült az ősz mesternek…

 

A hét játékosa: Buzsáky Ákos

Több mint öt hónapnyi mellőzöttség után az előző héten Mark Hughes kezdőként számított Buzsákyra a QPR bajnoki meccsén – a folytatás pedig ennél is szebben alakult, légiósunk zsinórban második kezdőként lejátszott Premier League meccsén már gólt szerzett, csapat legjobbja volt, és a skysports internetes oldala a hét legjobbjának is megválasztotta. Kell ennél több?

Rövid távon valószínűleg aligha, Buzsáky interjúiban ugyanis maga is többször elmondta, meglehetősen rosszul érintette őt a csaknem fél évig tartó, érthetetlen mellőzöttség. Pedig nem volt sérült, hiába terjesztették róla többször is rosszakarói, egyszerűen Neil Warnock vezetőedző nem számolt vele; eleinte legalább a kispadra leülhetett, az utóbbi néhány fordulóban azonban már oda sem, hiába kezdett történelmi mélyrepülésbe a gárda.
A Wigan elleni kiesési rangadó megnyerése tehát várhatóan mind a csapatot, mind Buzsákyt kirángatja a gödörből – egy esetleges sikeres tavasz pedig akár még a válogatott kapuját is megnyithatja a 29 éves játékos előtt.

Heti hármas

Mourinho keresztje

A 2012-es év első Clásicója megint megmutatott mindent abból, amiért szeretni, és még többet abból, amiért utálni lehet a spanyol-és a világfutball talán legkiélezettebb párharcát: volt taktikai hadviselés, váratlan húzás, rengeteg csodás és elképesztő technikai megoldás, de volt gusztustalan fizikai hadviselés is, természetesen Pepe részéről. A legnagyobbat azonban így is Mourinho égett, aki megint nem tudott mit kezdeni Guardiola alaptaktikájával, hiába próbált meg mindent, szó szerint mindent egybegyúrni abból, ami az előző néhány Clásicón működőképesnek tűnt.


Nem véletlen, hogy egyre több helyen röppen a fel a már nem is annyira csak pletyka, miszerint Mourinho a szezon végén elhagyja a királyi gárdát – valószínűleg a portugálnak is kezd felsejleni egy szomorú végkifejlet lehetősége. Tetszik vagy nem, ő ugyanis kimondottan a Barca legyőzésére lett szerződtetve, egy kettős vereséggel megfűszerezett bajnoki cím tehát nem kifejezetten az érdemek rovatba kerülne beírásra Florentino Perez jegyzetfüzetében, inkább számítanak csak amolyan klasszikus mentő körülménynek. Könnyen lehet tehát az is, hogy Mourinho egy esetlegesen sikeres bajnok szerepléssel takarózva maga dobja be majd a törölközőt…
Persze biztosnak semmi nem biztos. Talán csak annyi, hogyha minden embernek megvan a maga keresztje, akkor Mourinhónak is. A Barca.

 

Megint nem lesz bajnok az Arsenal

2005 óta nem nyert kupát Arsene Wenger és az Arsenal, de hiába a hosszas böjt, nagyon úgy tűnik, az Ágyúsok vitrinjébe idén sem kerül újabb bajnoki trófea. A bajnoki címvédő Manchester United ellen, hazai pályán elszenvedett 2-1-es vereség ugyanis azt jelenti, hogy a londoniak hátránya 18 illetve 15 pontra nőtt az élen hasító két manchesteri csapattal szemben – ilyen távolságból pedig voltaképpen lehetetlen bajnokságot nyerni. Bár az FA-kupában és a BL-ben még áll a csapat…

 

Balotelli újra támad

Az alábbi videóhoz azt hiszem, nem szükséges kommentár. Egyértelműen az előző egy hét mélypontja… És még lapot sem kapott.