Snooker

Robertson győzött a BGC Mastersen

  • Tóth Tamás

Nagyszerű snooker döntőre került sor a londoni Alexandra Palace-ban az ausztrál Neil Robertson és az angol Shaun Murphy között.

Mindkét versenyző nehéz ágról jutott be a BGC Masters fináléjába, hiszen Robertson korábban Mark Allent, Mark Williamst és Judd Trumpot, míg Murphy Martin Gouldot, Mark Selby-t és John Higginst múlta felül az előző fordulókban. A BGC Masters döntőjében 10 nyert játék után derült fény a győztes kilétére. Az első hat frame rendkívül szoros volt, mivel a játékosok a finálé ezen szakaszában 3-3-as döntetlenre álltak. A melbourne-i Robertson ekkor lépett meg brit ellenfelétől, ugyanis az ausztrál snookeres a következő hét frame-ből hatot meg tudott nyerni, így már csak egy győztes játszmányira volt a bajnoki címtől. Shaun Murphy mindent megtett a felzárkózásért, ám a tizenhatodik frame-ben eldőlt a torna sorsa, ugyanis Robertson egy 70-es brake-nek köszönhetően 10-6-ra megnyerte a rangos versenyt.

A 29 esztendős Robertson ezzel egy nagyszerű rekordot állított fel: az ausztrál snookeres mind a hét nagy tornán döntőbe tudott jutni, és ezek közül egyet sem vesztett el. Murphy is túllépett saját „árnyékán”, hiszen a cambridge-i játékos eddigi legjobb eredménye a BGC Mastersen egy nyolcadik helyezés volt.

„Nagyon nehéz dolgom volt, hiszen Shaun folyamatosan kapaszkodott, és a közönség is mellette volt ezekben a pillanatokban. A 14. és 15. játszmákban különösen jól játszott, így gyakorlatilag esélyem sem volt egy hosszabb brake-re. Szerencsére a 16. frame meghozta a várva várt győzelmet” - nyilatkozta Robertson. „Shaun nagyszerű bajnok, hihetetlen tudással és rutinnal rendelkezik, és biztos vagyok benne, hogy egy napon megnyeri majd ezt a nagy presztízzsel bíró versenyt” - zárta gondolatait a fiatal ausztrál.

Az érthetően csalódott Murphy szűkszavúan értékelte a finálét: „Természetesen sajnálom, hogy nem tudtam nyerni, de örülök, hogy képes voltam végig támadó felfogásban snookerezni, és remélem, hogy át tudom menteni a formámat a sheffieldi világbajnokságra” - mondta a második helyen záró versenyző.

Neil Robertson a bajnoknak járó elismerés mellé £150,000-ot, míg Shaun Murphy második helyezettként £75,000-ot kapott.