NBA

Sorozatban hatodszor nyert a Memphis

  • Barcsai Róbert

Tíz mérkőzéssel folytatódott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA), a 28. játéknapon Danilo Gallinari 37 ponttal tért vissza egykori csapata otthonába, sorozatban hatodszor győzött a Memphis, óriási meglepetésre a Detroit legyőzte a Portlandet.

Conleyék (fehérben) sorozatban hatodszor győztek - Fotó: nba.com

A nap legnagyobb rangadójának előzetesen a New York-Denver összecsapás számított, hiszen tavaly a két együttes egy hatalmas átigazolás keretében több játékost is cserélt, így mindenkinek volt mit bizonyítania egykori csapata ellen. Az eredmény a várakozásoknak megfelelően alakult, a Denver kétszeri hosszabbítás után 119-114-re nyert. Danilo Gallinari korábbi csapata ellen döntött karriercsúcsot a maga 37 pontjával és 11 lepattanójával. Az olasz így nyilatkozott a fogadtatásról: "Hatalmas volt. Szeretném megköszönni minden New York-drukkernek ezt a fogadtatást!"

A mérkőzés egyébként végig szorosan alakult, a Denver maximum 6, míg a New York maximum 12 ponttal tudott vezetni.

Keleti rangadón 113-92-re nyert a Wade-et továbbra is nélkülöző Miami a Philadelphia ellen. Az eredmény egyébként csalóka lehet, ugyanis egészen a harmadik negyed végéig szorosan alakult a meccs, akkor azonban 69-95-ös állásnál a Heat 23-8-as rohamot indított, amire a Sixersnek nem volt válasza. LeBron James és Chris Bosh 58 pontot termelt a Miami számára, míg a legjobb Philly játékos a kispadról beálló Lou Williams volt 22 egységgel. A mérkőzés után szárnyra kaptak olyan találgatások is, miszerint Wade nélkül jobb ez a Heat, ugyanis a dobóhátvéd nélkül idén már 6-0-lal áll a csapat. Eric Spoelstra azonban megvédte játékosát: "Minél többet hallom, annál inkább abszurdnak tűnik ez a feltételezés…"

Gerald Wallace nélkül kapott ki a Portland a Detroit otthonában 94-91-re. A mérkőzés fordulópontja az az időszak volt, amikor a Pistons 16 pontos előnyre tett szert a harmadik negyedben, amiből a Blazers ugyan megpróbált felállni, de már csak a meccset tudták szorossá tenni. Rodney Stuckey idei legjobbját nyújtva 28 pontot szerzett, míg a másik oldalon szokás szerint LaMarcus Aldridge volt a Blazers legjobbja 25 egységgel.

Zsinórban hatodik győzelmét könyvelhette el a Memphis, ezzel csoportjában élre ugrott az együttes, miután 128-95-re verték a szenvedő Kingst. A döntő játékrésznek a harmadik bizonyult, amelyet 34:16-ra húzott be a Grizzlies, ezzel eldöntve a mérkőzés sorsát. A mérkőzés érdekessége, hogy a Memphisnél négyen is 20 pont fölé jutottak, név szerint Rudy Gay, Mike Conley, Marc Gasol és OJ Mayo. Lionel Hollins, a Memhis vezetőedzője így vélekedett a csapat céljairól: "Nem gondolok rá. Nem gondolok arra, hogy megnyerhetjük a csoportunkat, vagy bármi hasonlóra. Célunk, hogy bejussunk a rájátszásba, ahol jobban szeretnénk szerepelni, mint az előző évben. Tavaly nyolcadik helyen csúsztunk be a playoffba, idén is szeretnénk bejutni, lehetőleg jobb kiemeléssel. Ha ez azzal jár, hogy megnyerjük a csoportot, ám legyen..."

Továbbra is szenved idegenben a Spurs, ezúttal a Rockets fektette őket két vállra. A Manu Ginobili sérülése miatt már amúgy is meggyengült San Antonio ma a másik sztárját, Tim Duncant is nélkülözni kényszerült. Ennek tudatában a 105-102-es vereség teljesen elfogadható, főleg, hogy a mérkőzés végig szoros volt, egyszer sem alakult ki 10 pontnál nagyobb különbség. A Duncan hiányában komolyabb szerepet kapó brazil játékos, Thiago Splitter 25 pontig jutott, ezzel együttese legponterősebb játékosa volt.

Utah győzelmet hozott a két fiatal, tehetséges csapat párharca, a Jazz 108-98-ra verte a Ricky Rubio nevével fémjelzett Minnesotát. Paul Millsap ismét óriási teljesítményt nyújtott a záró játékrészben, 26 pontjából 12-t ekkor szerzett. A mérkőzés kulcsa egyébként a lepattanózás volt, amelyet 46-35-re nyert a Jazz. A Minnesota egyébként szépen dolgozott csapatként, kilenc játékos lépett pályára, ebből heten szereztek legalább tíz pontot.

NBA
28. játéknap
Atlanta Hawks - Cleveland Cavaliers 121-94
Miami Heat - Philadelphia 76ers 113-92
Detroit Pistons - Portland Trail Blazers 94-91
New York Knicks - Denver Nuggets 114-119 - hosszabbítás után
Memphis Grizzlies - Sacramento Kings 128-95
Chicago Bulls - Charlotte Bobcats 95-89
Houston Rockets - San Antonio Spurs 105-102
New Jersey Nets - Oklahoma City Thunder 74-84
New Orleans Hornets - Dallas Mavericks 81-83
Utah Jazz - Minnesota Timberwolves 108-98