NFL

Nyakunkon a főcsoportdöntők – NFL esélylatolgató

  • Molnár Dávid

Csupán három mérkőzés – a Pro Bowllal együtt négy – választ el minket az NFL 2011-12-es szezonjának végétől. Vasárnap a főcsoportdöntőket játsszák az NFL-ben, az AFC második Baltimore Ravens a Tom Brady által irányított New England Patriots otthonába látogatnak magyar idő szerint este 9-kor, majd Eli Manning és a New York Giants a San Francisco 49ersnél tesz látogatást, hogy eldöntsék, kik legyenek az egyes főcsoportok képviselői az idei Super Bowlon.

Patriots-Ravens

Az előzmények

A Baltimore Ravensnek múlt héten kezdődtek el a rájátszás izgalmai, de az egész idény során nyújtott remek védekezésnek, valamint Joe Flacco irányító stabil teljesítményének köszönhetően veretlenül búcsúztak el a hazai közönségtől. A Ravens a szezonban az összes mérkőzést megnyerte az M&T Bank Stadium gyepén, és a Houston Texans ellen sem felejtkeztek el sikerük elsőszámú fegyveréről: a kőkemény védekezésről. 2000 után nyert újra hazai pályán a Ravens, abban az évben a Baltimore egészen a Super Bowl győzelemig menetelt.

Eközben az AFC első helyén záró New England Patriots a Denver Broncost fogadta, és hiába sorakoztatták fel a vendégek Tim Tebow-t, a hazaiak irányítója, Tom Brady ellopta a show-t tőle. Brady ligacsúcsot érő 5 touchdown-passzt szórt ki az első félidőben, a Patriots pedig 45-10-re leamortizálta a vendégeit. A Ravens ellen azonban nem lesz ilyen könnyű dolguk.

A párharc

Tom Bradyéket tartják az esélyesebbnek, de azért a Patriots játékosai tisztában vannak vele, hogy az esélyesség itt fabatkát sem ér. Mindenesetre, ha sikerül a továbbjutás, akkor 11 év alatt ötödször kerülne be a Patriots a Super Bowlba – nem tagadható, hogy az elmúlt másfél évtized meghatározó együtteséről van szó.

Tom Bradynek ezúttal egy erős védelemmel szemben kell csillognia - fotó: Getty Images


A New England irányítója is úgy nyilatkozott, hogy a Ravens a legjobb együttes, mellyel a szezon során találkoznak, még ha az alapszakaszban el is kerülte egymást a két csapat. A Patriots a Broncos ellen megmutatta, hogy mire képes egy gyengébb védelem ellen, azonban a Ravens védelme az NFL harmadik legjobbja volt, mindössze 16.6 pontot és 288.9 yardot engedtek átlagban az ellenfeleiknek. A Patriots passzjátékát nem kell bemutatni, ez a New England-i gárda legfőbb fegyvere, a ligában is második helyen végeztek Bradyék, viszont a Ravens passzjáték elleni védelme is kiváló, átlagban 196.3 yardot haladtak előre ellenük passzokkal az ellenfelek.

Playoffban most találkozik másodszor a két együttes. Legutóbb 2010 januárjában csaptak össze, szintén a Patriots otthonában, de Tom Brady akkor nem tudta feltörni a Ravens védelmet, melynek tagjai nagyon kínos perceket okoztak az irányítónak, aki három interceptionnel és 154 yarddal zárta a meccset, emellett pedig három alkalommal is sackelték. Akkor a Patriots egy negyed alatt 24-0-s hátrányba került, végül pedig 33-14-re kaptak ki.

A kulcsfigurák

Ray Rice-nak nem úgy ment a múlt héten a Texans ellen, ahogy azt az alapszakasz során megszokhattuk tőle, azonban nem feltételezhető, hogy ez a gyenge teljesítmény megismétlődne kétszer egymás után. Szüksége lesz rá a Ravensnek, hiszen Joe Flaccótól nem várható el, hogy olyan iramban termeljen, mint amire Tom Brady képes.

Tom Bradynek el kell felejtenie a 2010-es csúfosan végződő mérkőzést, és azt kell folytatnia, amit a Denver ellen elkezdett. A Ravens védelme jobb a Broncosénál, de egyáltalán nem áttörhetetlen. Rob Gronkowski, Aaron Hernandez és Wes Welker ma is várni fogják Bradytől, hogy a kezükbe varázsolja a labdát, és ezeknek a játékosoknak elég, ha 5 alkalomból csupán egyszer kijön a lépés.

Tipp

A Patriots a 9. forduló óta veretlen, a 8.-ban pont a Pittsburgh Steelerstől kaptak ki, akiknek a védelme hasonlít a Ravenséhez. Azóta nem találkoztak Bradyék olyan együttesekkel, melynek megsüvegelendő lett volna a védekezése, éppen ezért minden attól fog függni, hogy Brady tud-e improvizálni a pályán, ha a Ravens védői a szokásos célpontokat semlegesítik. Nem vagyunk ebben biztosak, ezért a Ravens továbbjutására tippelnénk.

Giants-49ers

Az előzmények

A New York Giants védte meg a wild card hétvégén is fellépő csapatok becsületét azzal, hogy Eli Manningék kiejtették a címvédő Green Bay Packerst. Holott valljuk be, nem tartottuk kizártnak a Falcons elleni vereséget sem. Azonban a Giants játékosai nagyon jól időzítették a csúcsformát, és z lett a veszte a Packersnek is, hiszen az Óriások meglovagolták a Falcons elleni teljesítményt, és még rá is tettek egy lapáttal, az elkényelmesedő Packers pedig nem tudta felvenni velük a versenyt.

A San Francisco drámai mérkőzésen jutott tovább a New Orleans Saints ellen, Alex Smith megcsillogtatta képességeit az utolsó negyed véghajrájában. Azonban a védelemnek gondot jelentett Drew Brees, a Saints irányítójának semlegesítése – bár ez egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy hány csúcsot döntött idén – és ezúttal sem lesz könnyebb dolguk Eli Manning ellen.

A párharc

Ez lesz a két csapat nyolcadik összecsapása a playoffok történetében, és az előzmények nem a Giantsnek kedveznek, hiszen négy alkalommal jutott tovább a 49ers, és csupán háromszor a Giants. Igaz, 1990-ben a Candlestick Parkban mérkőztek meg először és utoljára főcsoportdöntőben, akkor pedig a New York képviselhette az NFC-t a Super Bowlban. Egy másik adat, ami a Giantsnek kedvezhet, hogy főcsoportdöntőt még nem buktak el.

A 49ers első éves edzője szerint valószínűleg sokakat meglepetésként ért, hogy pont ez a két csapat küzd majd meg a 2012-es, 46. Super Bowlban való részvételért, azonban mint azt az előzményekben is kiemeltük, mindkét csapat jól hajrázott, főként a Giants. Eli Manningék lettek az első olyan csapat, akik a wild card körben kezdték meg a rájátszást, és az első két mérkőzésüket legalább 17 ponttal nyerték.

A Giants futójátéka javult fel igazán a playoff során, azonban a 49ersnek a legjobb a futójáték elleni védekezése az egész ligában, átlagban mindössze 77.3 yardot engednek az ellenfél futóinak. Drew Brees viszont megmutatta a múlt héten, hogy szép passzokkal fel lehet törni a 49ers védelmét, és Eli Manning pedig képességekben fel tud nőni Breeshez. Igaz Alex Smith is megmutatta, hogy képes tartani a lépést a nagyokkal.

A két csapat november 13-án találkozott utoljára, akkor a 49ers még bőven benne volt a 8 mérkőzéses győzelmi szériájában, míg a Giants bukdácsolt, és akkor 27-20-ra nyertek Smithék.

A kulcsfigurák

Bár a legkönnyebb megoldás az lenne, ha végig Eli Manning adogatná a játékszert, bízva abban, hogy meg tudja ismételni Drew Brees múlt heti teljesítményét, a Giants nem hanyagolhatja a futásokat. Az eddigi két playoff meccsen is bizonyították, hogy jól művelik a támadás eme formáját is. Ahmad Bradshaw fontos yardokkal segítheti társait, lehet ennél több nem is kell tőle, elvégre a végzóna közelében Eli Manning ritkán hibázik.

Hakeem Nicks folytathatja pompás playoff teljesítményét a San Francisco ellen - fotó: AP


Alex Smithnek sincs sokkal könnyebb dolga, hiszen a Giants védelme is felszívta magát a rájátszásra. Ettől függetlenül ugyanazt kell hoznia, mint múlt héten, ha nem többet. Frank Gore-t, a hazaiak running backjét az alapszakaszban sikeresen semlegesítették az Óriások, néhány nagyobb futással, esetleg touchdownnal vehetne bosszút érte.

Tipp

Igazán érdekes párharc alakulhatna ki a Super Bowlban, ha a Ravens és a 49ers, vagy a Patriots és a Giants találkoznának, hiszen előbbi esetében két védekező felfogású, utóbbi esetében két támadásokban brillírozó csapat csapna össze. Mégis inkább afelé húz a szívünk és az eszünk, az előzményeket figyelembe véve, hogy nem jön létre ilyen párharc, és a Giants, folytatva parádés teljesítményét a playoffban, San Franciscóból jut tovább a 46. Super Bowlba.

NFL
Főcsoportdöntők
New England Patriots – Baltimore Ravens vasárnap 21:00 TV: Sport2
San Francisco 49ers – New York Giants hétfő 00:30 TV: Sport2